PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17668/vianocne_sviatky_budu_opat_v_znameni_zvyseneho_poctu_policajtov_v_uliciach_i_na_cestach.html

Vianočné sviatky budú opäť v znamení zvýšeného počtu policajtov v uliciach i na cestách

Aj tento rok sú v súvislosti s predvianočným obdobím aj počas samotných sviatkov i po nich v uliciach stovky dopravných, poriadkových, železničných policajtov i policajtov ďalších zložiek.

Polícia v tomto období venuje zvýšenú pozornosť Vianočným trhom, ktoré sa konajú na desiatkach miest po celom Slovensku. To znamená, že aj na Vianočných trhoch a v ich okolí sa pohybuje zvýšený počet policajtov v rôznych časových intervaloch.

Ubezpečujeme občanov, že na miestach s väčšou koncentráciou ľudí sa pohybujú aj policajti v civile. Takže ak nestretnete uniformovanú policajnú hliadku, neznamená to, že dané miesto nie je monitorované.

Zvýšený počet dopravných policajtov je už teraz a bude počas celého sviatočného obdobia aj na cestách po celom Slovensku. Počas kontrol sa budú zameriavať, okrem iného, ​​predovšetkým na najčastejšie prehrešky vodičov. Tými sú stále nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, nepripútanie sa a telefonovanie za volantom. Vodiči sa pochopiteľne nevyhnú ani pravidelným kontrolám na alkohol.
Všetkých, ktorí plánujú sadnúť za volant počas vianočných sviatkov, polícia nabáda k zvýšenej miere tolerancie a predvídavosti. Na cestách sa totiž budú pohybovať aj menej skúsení vodiči.

Už teraz počas adventu sa policajti zameriavajú na preventívne akcie najmä v obchodných centrách a na miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Tieto miesta každoročne lákajú aj zlodejov, predovšetkým vreckárov. Opäť apelujeme na občanov, aby boli počas svojho pohybu v obchodoch aj v prostriedkoch MHD maximálne obozretní. Svoje peňaženky, doklady, kabelky a batohy majte vždy pod kontrolou. Nikdy ich ani na malú chvíľu neodkladajte. Najjednoduchším cieľom zlodejov sa stávajú kabelky odložené v nákupných vozíkoch. Obozretní buďte aj pri ukladaní nákupu do auta. Zlodeji využívajú aj krátku chvíľu, počas ktorej sa zdržiavate pri zadnej časti auta a z predných sedadiel sú schopní ukradnúť všetko, čo si tam odložíte. Vianočné obdobie je pre mnohých tiež spojené s návštevou cintorínov. V tejto súvislosti budú policajti vykonávať zvýšený dohľad aj na týchto miestach a na parkoviskách v okolí.

Polícia vyšla v ústrety vodičom nákladných vozidiel a povolila výnimku na ich dojazd na územie Slovenska. Prezídium Policajného zboru 24. decembra 2018 a 1. januára 2019 povoľuje všeobecnú výnimku z § 39 ods. 1, 2 zákona o cestnej premávke.

Výnimka platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a na cestách pre medzinárodnú premávku, prichádzajúce na územie Slovenskej republiky z niektorých zo susedných štátov, ktorých cieľ cesty (napríklad stanovište vozidla alebo miesto vykládky) je na území Slovenskej republiky.
Ak si to však bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky vyžiada, policajt bude aj napriek tejto výnimke oprávnený zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas, alebo mu prikázať smer jazdy.

Dávame na vás pozor a prejeme pekné sviatky.

 
17.12.2018 | Autor: Denisa Baloghová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 990 krát