PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17677/moje_mesto_pred_100_rokmi.html

Moje mesto pred 100 rokmi

Výročie vzniku Československej republiky si žiaci a učitelia ZŠ Československej armády v Prešove pripomenuli veľmi zaujímavými podujatiami. Pripravili výstavu dobových predmetov a fotografií, besedu so známym spisovateľom i súťaž.

V priestoroch školy bola zaujímavá historických starožitností, dobových fotografií a ukážok z dobovej tlače dokumentujúcich život v prvej republike. Na výstavu sa podarilo získať okolo 200 hmotných exponátov. Zámer priblížiť žiakom spôsob života v prvej ČSR cez zážitok z videného sa podarilo splniť. Učitelia a žiaci spolu pátrali, objavovali a nachádzali. A to bol ten najväčší prínos podujatia, ktoré malo aj bohatú mediálnu odozvu.

Druhým podujatím bolo stretnutie s pánom Jozefom Banášom, úspešným slovenským spisovateľom. Pán Banáš cez život M. R. Štefánika – vedca, politika, vojaka ̶ pripomenul, že máme neustále snívať, lebo sny nás posúvajú vpred, že sa v živote netreba vzdávať, ale treba v sebe nájsť odvahu a vôľu prekonávať prekážky, ctiť si pravdu, lásku, obetavosť a pracovitosť, nehľadať zmysel života v bohatstve, lebo ono zabíja ducha, neustále pracovať na sebazdokonaľovaní, aby sme dosiahli v živote to, čo sme si predsavzali. Tento odkaz si zobrali žiaci so sebou vo svojich srdciach a určite sa k nemu v živote budú neustále vracať.

Tretím z nášho pohľadu najzaujímavejším podujatím bola súťaž Moje mesto pred 100 rokmi. Súťažilo sa v troch kategóriách ̶ literárnej, výtvarnej a vedomostnej. V literárnej časti žiaci vdýchli život starej fotografii napísaním rozprávania s prvkami opisu. Vo výtvarnej časti zhotovili 3D model dobovej stavby a vo vedomostnej časti odpovedali na kvízové otázky a podľa daných indícií objavovali zabudnutú históriu mesta z obdobia 1. ČSR priamo v jeho uliciach.

13. decembra v priestoroch Caraffovej väznice sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie tejto súťaže. Svojím obsahovým zameraním zaujala súťaž aj iné prešovské základné školy i školy z blízkeho okolia. Zámerom súťaže bolo prehĺbiť záujem žiakov o regionálne dejiny, podporiť tvorivosť, samostatnosť v bádaní, aktívne spoznávanie minulosti svojho mesta, aby si žiaci cez autentický zážitok vytvorili vzťah k histórii mesta, spoznali dobu, v ktorej žili naši prastarí rodičia, udalosti a osobnosti, ktoré vytvárali dejiny mesta pred 100 rokmi.

Výsledky 1. kategórie – literárna súťaž:
1. miesto ̶ Veža lásky ̶ Zuzana Birošová, ZŠ Široké
2. miesto ̶ Osudové stretnutie ̶ Barbora Pribišová, ZŠ Československej armády
3. miesto ̶ Vzbura v Šebeši ̶ Karolína Lukáčová, ZŠ Ľubotice

Výsledky 2. kategórie ̶ výtvarná súťaž:
1. miesto ̶ veža Kostola sv. Mikuláša, ZŠ Československej armády
2. miesto ̶ vodárenská veža, ZŠ Široké
3. miesto ̶ grécko-katolícky kostol, ZŠ Kúpeľná

Výsledky 3. kategórie ̶ vedomostný kvíz a bádateľská cesta uličkami mesta
1. miesto ̶ ZŠ Československej armády
2. miesto ̶ ZŠ Lesnícka
3. miesto ̶ ZŠ Kúpeľná

Za účasť v súťaži poďakovala riaditeľka školy Mgr. Ľubica Kohániová týmto školám: ZŠ Kúpeľná, ZŠ Lesnícka, ZŠ M. Nešpora, ZŠ Májové námestie, ZŠ Ľubotice, ZŠ Široké, ZŠ Chminianske Jakubovany.

Na záver vyjadrila nádej, že na takomto zaujímavom podujatí sa čoskoro znova stretneme.

 
20.12.2018 | Autor: Pedagógovia dejepisu ZŠ Čsl. armády | Mesto Prešov | čítané: 1857 krát