Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

V Hermanofci narodzeni

Folklórny súbor Hermanovčan zakončuje náročný rok 2018 vydaním nového hudobného nosiča V Hermanofci narodzeni. Do života ho uvedú v sobotu 29. decembra.

„Poslucháčom opäť prinášame piesne, z kotrých sú mnohé takmer neznáme, originálne. Vytiahli sme ich z nášho vzácneho archívu, ktorý tvoria zachované spomienky našich predkov, “ hovorí o najnovšom CD V Hermanofci narodzeni /Narodený v Hermanovciach/ vedúci folklórneho súboru Hermanovčan Miroslav Jurčišin. „Máme za sebou náročný rok, keď sme sa okrem vystúpení na domácej hermanovskej pôde prezentovali aj vo viacerých obciach prešovského a košického kraja a úspešne sme reprezentovali Slovensko aj v Taliansku. Všade tam boli súčasťou našich vystúpení aj piesne, ktoré sme dali na najnovšie CD, “ vraví Miroslav Jurčišin.

O tridsať skladieb, ktoré na album umiestnili tentoraz, sa rovnakým dielom podelila ženská i mužská spevácka skupina tohto folklórneho súboru. „Veľa piesni je regrútskych, no sú tam aj žartovné piesne i také, ktoré stvorila večná téma lásky či manželských vzťahov. Je to jednoducho dielo zachytávajúce niekdajší život, ktorý bol ťažký, no zároveň si v ňom ľudia popri práci dokázali nájsť priestor pre lásku i pre každodenné radosti, “ opisuje vedúci súboru dramaturgickú skladbu CD-čka V Hermanofci narodzeni, o ktorú sa postaral Ján Motýľ s Viliamom Dzuríkom.

Ide už o v poradí tretí hudobný nosič hermanovských folkloristov. Dve predchádzajúce nazvali Z Hermanovec pujdzem /Z Hermanoviec pôjdem/ (1996) a Uzka dražka /Úzka cestička/ (2012). Kým na prvom spolupracovali s ľudovou hudobu FS Šarišan, pri tých ďalších sa o hudobnú spoluprácu podelili s Ľudovou hudbou Stanislava Baláža.

Zaujímavý je aj obal, kde sú použité historické fotografie hermanovských rodákov. „Aj tie máme z archívu, od našich členov, od ľudí z Hermanoviec. Zozbieral ich pred štyrmi rokmi náš člen Milan Grejták a verejnosti ich predstavil na výstave. Tá mala trvať niekoľko mesiacov, no fotografie sú vystavené doposiaľ a ľudia ich stále obdivujú a objavujú na nich nové zaujímavosti, “ dopĺňa Miroslav Jurčišin.
Najnovšie dielo uvedú do života v sobotu 29.12.2018 o 16.00 v hermanovskej obecnej reštaurácii, ktorá je zároveň miestnym kultúrnym domom. Okrem hermanovských muzikantov, spevákov, spevačiek i tanečníkov a tanečníc sa v programe predstaví aj Ľudová hudba Stanislava Baláža. Svoje umenie predvedie aj patrón tohto hudobného nosiča, ktorým bude známy folklorista, muzikant a novinár Milan Rendoš.

Folklórny súbor Hermanovčan vznikol v roku 1967, vlani teda oslávil svoju polstoročnicu. Za to obdobie jeho členovia získali množstvo ocenení na folklórnych súťažiach a absolvovali stovky vystúpení nielen na Slovensku, ale predstavili sa tiež v Poľsku, v Bosne a Hercegovine, v Turecku, v Grécku, v Českej republike a v tomto roku šírili slovenský folklór aj na festivale v juhotalianskom mestečku Pontelandolfo.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK