Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Hermanofci narodzeni

Folklórny súbor Hermanovčan zakončuje náročný rok 2018 vydaním nového hudobného nosiča V Hermanofci narodzeni. Do života ho uvedú v sobotu 29. decembra.

„Poslucháčom opäť prinášame piesne, z kotrých sú mnohé takmer neznáme, originálne. Vytiahli sme ich z nášho vzácneho archívu, ktorý tvoria zachované spomienky našich predkov, “ hovorí o najnovšom CD V Hermanofci narodzeni /Narodený v Hermanovciach/ vedúci folklórneho súboru Hermanovčan Miroslav Jurčišin. „Máme za sebou náročný rok, keď sme sa okrem vystúpení na domácej hermanovskej pôde prezentovali aj vo viacerých obciach prešovského a košického kraja a úspešne sme reprezentovali Slovensko aj v Taliansku. Všade tam boli súčasťou našich vystúpení aj piesne, ktoré sme dali na najnovšie CD, “ vraví Miroslav Jurčišin.

O tridsať skladieb, ktoré na album umiestnili tentoraz, sa rovnakým dielom podelila ženská i mužská spevácka skupina tohto folklórneho súboru. „Veľa piesni je regrútskych, no sú tam aj žartovné piesne i také, ktoré stvorila večná téma lásky či manželských vzťahov. Je to jednoducho dielo zachytávajúce niekdajší život, ktorý bol ťažký, no zároveň si v ňom ľudia popri práci dokázali nájsť priestor pre lásku i pre každodenné radosti, “ opisuje vedúci súboru dramaturgickú skladbu CD-čka V Hermanofci narodzeni, o ktorú sa postaral Ján Motýľ s Viliamom Dzuríkom.

Ide už o v poradí tretí hudobný nosič hermanovských folkloristov. Dve predchádzajúce nazvali Z Hermanovec pujdzem /Z Hermanoviec pôjdem/ (1996) a Uzka dražka /Úzka cestička/ (2012). Kým na prvom spolupracovali s ľudovou hudobu FS Šarišan, pri tých ďalších sa o hudobnú spoluprácu podelili s Ľudovou hudbou Stanislava Baláža.

Zaujímavý je aj obal, kde sú použité historické fotografie hermanovských rodákov. „Aj tie máme z archívu, od našich členov, od ľudí z Hermanoviec. Zozbieral ich pred štyrmi rokmi náš člen Milan Grejták a verejnosti ich predstavil na výstave. Tá mala trvať niekoľko mesiacov, no fotografie sú vystavené doposiaľ a ľudia ich stále obdivujú a objavujú na nich nové zaujímavosti, “ dopĺňa Miroslav Jurčišin.
Najnovšie dielo uvedú do života v sobotu 29.12.2018 o 16.00 v hermanovskej obecnej reštaurácii, ktorá je zároveň miestnym kultúrnym domom. Okrem hermanovských muzikantov, spevákov, spevačiek i tanečníkov a tanečníc sa v programe predstaví aj Ľudová hudba Stanislava Baláža. Svoje umenie predvedie aj patrón tohto hudobného nosiča, ktorým bude známy folklorista, muzikant a novinár Milan Rendoš.

Folklórny súbor Hermanovčan vznikol v roku 1967, vlani teda oslávil svoju polstoročnicu. Za to obdobie jeho členovia získali množstvo ocenení na folklórnych súťažiach a absolvovali stovky vystúpení nielen na Slovensku, ale predstavili sa tiež v Poľsku, v Bosne a Hercegovine, v Turecku, v Grécku, v Českej republike a v tomto roku šírili slovenský folklór aj na festivale v juhotalianskom mestečku Pontelandolfo.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK