Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poznáte pravidlá pre používanie zábavnej pyrotechniky?

Mestská polícia v Prešove prináša niekoľko užitočných rád a tiež aj zákonné normy upravujúce používanie zábavnej pyrotechniky.

So SILVESTROM je spojené aj používanie zábavnej pyrotechniky. A samozrejme aj jej predaj. Rozhodnutie použiť zábavnú pyrotechniku je na každom z nás. O tom či je vôbec potrebné ju použiť nebudeme polemizovať. Že sa bude používať je viac než isté. Treba ju však používať zodpovedne, hlavne s triezvou hlavou a v čase kedy je to povolené. Prinášame Vám niekoľko užitočných rád a tiež aj zákonné normy upravujúce používanie zábavnej pyrotechniky.

Hneď na začiatok Vás chceme upozorniť na Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 6/2017 o používaní pyrotechnických výrobkov na území mesta Prešov, ktoré nadobudlo účinnosť dňom 1.11.2017.

V čl. I, ods. (1) a ods. (2) je uvedené:
„Mesto Prešov týmto všeobecne záväzným nariadením z dôvodu ochrany verejného poriadku zakazuje používať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3 a P1 na území mesta Prešov v čase od 1. januára od 3.00 h. do 31.decembra do 22.00 h.

Mesto Prešov týmto všeobecne záväzným nariadením z dôvodu ochrany verejného poriadku zakazuje používať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3, TI a PI na území mesta Prešov vo vzdialenosti menšej ako 50 metrov od steny bytovej budovy."

Netreba snáď pripomínať, že používanie zábavne pyrotechniky v inom čase, ako je povolené je priestupkom proti verejnému poriadku a za takéto konanie hrozí uloženie sankcie.

Uskladňovanie pyrotechnických predmetov

Pyrotechnické predmety sa musia uskladňovať

a) v pôvodných obaloch výrobcu,

b) v suchu a takým spôsobom, aby ich teplota nepresiahla 40 stupňov C,

c) oddelene od horľavých a ľahko zápalných látok.

Zákon č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii...

§ 52
Predaj pyrotechnických výrobkov

(1) Predávať, nadobúdať a používať možno len pyrotechnické výrobky uvedené na trh
(2) Predavač pyrotechnických výrobkov je povinný pri predaji pyrotechnických výrobkov upozorniť kupujúceho na dodržanie návodu na používanie a na požiadanie kupujúceho podať mu vysvetlenie o použití týchto pyrotechnických výrobkov a o príslušných bezpečnostných opatreniach.
(3) V obchodnej sieti možno predávať len pyrotechnické výrobky kategórie F1 až F3, kategórie T1 a kategórie P1.
(4) Pyrotechnické výrobky podľa odseku 3 možno predávať len v predajniach, ktoré sú umiestené v stavbe. Samoobslužný predaj pyrotechnických výrobkov podľa odseku 3 je zakázaný; zaplatenie za tieto výrobky musí nasledovať bezprostredne po ich odovzdaní spotrebiteľovi.
(5) Pyrotechnické výrobky nemožno odpaľovať v priestoroch predajne.
(6) Vo výkladoch predajní možno vystavovať len napodobeniny pyrotechnických výrobkov.
(7) Pyrotechnické výrobky nemožno skladovať a predávať v priestoroch únikových ciest zo stavby a z predajne.
(8) Pyrotechnické výrobky kategórie F4, kategórie P2 iné ako pre automobilový priemysel a T2 môžu nadobúdať a používať len fyzické osoby s oprávnením odpaľovača ohňostrojov.
(9) Predávať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3, T1 a P1 môžu len fyzické osoby s oprávnením strelmajstra, odpaľovača ohňostrojov, pyrotechnika alebo fyzické osoby s osvedčením predavača pyrotechnických výrobkov.
(10) Pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, a to petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy je možné predávať spotrebiteľovi len v období od 28. decembra do 31. decembra kalendárneho roka. Obmedzenie podľa prvej vety sa neuplatní v rozsahu, v akom obec udelila súhlas na použitie týchto pyrotechnických výrobkov podľa § 53 ods. 5.
(11) Predávať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 okrem pyrotechnických výrobkov podľa odseku 10 spotrebiteľovi možno len od 1. decembra do 31. decembra kalendárneho roka.

Aby sa zábava nezmenila na tragédiu, je potrebné dodržiavať určité pravidlá.

Odporúčania:
- nekupovať zábavnú pyrotechniku od pouličných predavačov ani nepoužívať doma vyrobenú pyrotechniku,
- nepodceňovať správne zaobchádzanie so zábavnou pyrotechnikou,
- nezapaľovať nevybuchnutú pyrotechniku opakovane,
- nezapaľovať zábavnú pyrotechniku s krátkym zápalným drôtom,
- neobťažovať zábavnou pyrotechnikou nič netušiacich ľudí a zvieratá,
- nezapaľovať zábavnú pyrotechniku v blízkosti ohňa.

Taktiež Vám dávame do pozornosti § 53 uvedeného zákona:

Používanie pyrotechnických výrobkov

(1) Pyrotechnický výrobok možno používať len podľa návodu na jeho používanie.
(2) Obec môže z dôvodu ochrany verejného poriadku všeobecne záväzným nariadením obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a T1 na území obce alebo v jej častiach nad rámec obmedzenia podľa odseku 3.
(3) Používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 možno len v období od 31. decembra príslušného kalendárneho roka do 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka, ak ďalej nie je ustanovené inak.
(4) Používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka možno iba s predchádzajúcim súhlasom obce na základe písomnej žiadosti o súhlas na použitie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Žiadosť podľa predchádzajúcej vety musí byť podaná najneskôr desať pracovných dní pred plánovaným použitím a musí obsahovať

a) meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu, ak ide o fyzickú osobu, názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu, a v prípade, že pyrotechnické výrobky priamo použije iná osoba ako žiadateľ, aj meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu tejto osoby, ak ide o fyzickú osobu, alebo názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu,

b) dátum a miesto použitia pyrotechnických výrobkov, kategóriu a druh pyrotechnických výrobkov spolu s uvedením času predpokladaného začiatku a predpokladaného trvania používania.

(5) Obec vydá súhlas podľa odseku 4 alebo žiadosť zamietne. Ak žiadosť neobsahuje niektorú z náležitostí podľa odseku 4, vyzve obec na doplnenie žiadosti alebo žiadosť zamietne. Súhlas obce na použitie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 podľa odseku 4 oprávňuje

a) žiadateľa na použitie pyrotechnických výrobkov výhradne v rozsahu žiadosti v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka,

b) osobu podľa § 52 ods. 9 na predaj pyrotechnických výrobkov výhradne v rozsahu žiadosti v období od 1. januára do 27. decembra príslušného kalendárneho roka.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK