PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17686/poznate_pravidla_pre_pouzivanie_zabavnej_pyrotechniky.html

Poznáte pravidlá pre používanie zábavnej pyrotechniky?

Mestská polícia v Prešove prináša niekoľko užitočných rád a tiež aj zákonné normy upravujúce používanie zábavnej pyrotechniky.

So SILVESTROM je spojené aj používanie zábavnej pyrotechniky. A samozrejme aj jej predaj. Rozhodnutie použiť zábavnú pyrotechniku je na každom z nás. O tom či je vôbec potrebné ju použiť nebudeme polemizovať. Že sa bude používať je viac než isté. Treba ju však používať zodpovedne, hlavne s triezvou hlavou a v čase kedy je to povolené. Prinášame Vám niekoľko užitočných rád a tiež aj zákonné normy upravujúce používanie zábavnej pyrotechniky.

Hneď na začiatok Vás chceme upozorniť na Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 6/2017 o používaní pyrotechnických výrobkov na území mesta Prešov, ktoré nadobudlo účinnosť dňom 1.11.2017.

V čl. I, ods. (1) a ods. (2) je uvedené:
„Mesto Prešov týmto všeobecne záväzným nariadením z dôvodu ochrany verejného poriadku zakazuje používať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3 a P1 na území mesta Prešov v čase od 1. januára od 3.00 h. do 31.decembra do 22.00 h.

Mesto Prešov týmto všeobecne záväzným nariadením z dôvodu ochrany verejného poriadku zakazuje používať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3, TI a PI na území mesta Prešov vo vzdialenosti menšej ako 50 metrov od steny bytovej budovy."

Netreba snáď pripomínať, že používanie zábavne pyrotechniky v inom čase, ako je povolené je priestupkom proti verejnému poriadku a za takéto konanie hrozí uloženie sankcie.

Uskladňovanie pyrotechnických predmetov

Pyrotechnické predmety sa musia uskladňovať

a) v pôvodných obaloch výrobcu,

b) v suchu a takým spôsobom, aby ich teplota nepresiahla 40 stupňov C,

c) oddelene od horľavých a ľahko zápalných látok.

Zákon č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii...

§ 52
Predaj pyrotechnických výrobkov

(1) Predávať, nadobúdať a používať možno len pyrotechnické výrobky uvedené na trh
(2) Predavač pyrotechnických výrobkov je povinný pri predaji pyrotechnických výrobkov upozorniť kupujúceho na dodržanie návodu na používanie a na požiadanie kupujúceho podať mu vysvetlenie o použití týchto pyrotechnických výrobkov a o príslušných bezpečnostných opatreniach.
(3) V obchodnej sieti možno predávať len pyrotechnické výrobky kategórie F1 až F3, kategórie T1 a kategórie P1.
(4) Pyrotechnické výrobky podľa odseku 3 možno predávať len v predajniach, ktoré sú umiestené v stavbe. Samoobslužný predaj pyrotechnických výrobkov podľa odseku 3 je zakázaný; zaplatenie za tieto výrobky musí nasledovať bezprostredne po ich odovzdaní spotrebiteľovi.
(5) Pyrotechnické výrobky nemožno odpaľovať v priestoroch predajne.
(6) Vo výkladoch predajní možno vystavovať len napodobeniny pyrotechnických výrobkov.
(7) Pyrotechnické výrobky nemožno skladovať a predávať v priestoroch únikových ciest zo stavby a z predajne.
(8) Pyrotechnické výrobky kategórie F4, kategórie P2 iné ako pre automobilový priemysel a T2 môžu nadobúdať a používať len fyzické osoby s oprávnením odpaľovača ohňostrojov.
(9) Predávať pyrotechnické výrobky kategórie F2, F3, T1 a P1 môžu len fyzické osoby s oprávnením strelmajstra, odpaľovača ohňostrojov, pyrotechnika alebo fyzické osoby s osvedčením predavača pyrotechnických výrobkov.
(10) Pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, a to petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy je možné predávať spotrebiteľovi len v období od 28. decembra do 31. decembra kalendárneho roka. Obmedzenie podľa prvej vety sa neuplatní v rozsahu, v akom obec udelila súhlas na použitie týchto pyrotechnických výrobkov podľa § 53 ods. 5.
(11) Predávať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 okrem pyrotechnických výrobkov podľa odseku 10 spotrebiteľovi možno len od 1. decembra do 31. decembra kalendárneho roka.

Aby sa zábava nezmenila na tragédiu, je potrebné dodržiavať určité pravidlá.

Odporúčania:
- nekupovať zábavnú pyrotechniku od pouličných predavačov ani nepoužívať doma vyrobenú pyrotechniku,
- nepodceňovať správne zaobchádzanie so zábavnou pyrotechnikou,
- nezapaľovať nevybuchnutú pyrotechniku opakovane,
- nezapaľovať zábavnú pyrotechniku s krátkym zápalným drôtom,
- neobťažovať zábavnou pyrotechnikou nič netušiacich ľudí a zvieratá,
- nezapaľovať zábavnú pyrotechniku v blízkosti ohňa.

Taktiež Vám dávame do pozornosti § 53 uvedeného zákona:

Používanie pyrotechnických výrobkov

(1) Pyrotechnický výrobok možno používať len podľa návodu na jeho používanie.
(2) Obec môže z dôvodu ochrany verejného poriadku všeobecne záväzným nariadením obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a T1 na území obce alebo v jej častiach nad rámec obmedzenia podľa odseku 3.
(3) Používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 možno len v období od 31. decembra príslušného kalendárneho roka do 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka, ak ďalej nie je ustanovené inak.
(4) Používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3 v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka možno iba s predchádzajúcim súhlasom obce na základe písomnej žiadosti o súhlas na použitie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Žiadosť podľa predchádzajúcej vety musí byť podaná najneskôr desať pracovných dní pred plánovaným použitím a musí obsahovať

a) meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu, ak ide o fyzickú osobu, názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu, a v prípade, že pyrotechnické výrobky priamo použije iná osoba ako žiadateľ, aj meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu tejto osoby, ak ide o fyzickú osobu, alebo názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu,

b) dátum a miesto použitia pyrotechnických výrobkov, kategóriu a druh pyrotechnických výrobkov spolu s uvedením času predpokladaného začiatku a predpokladaného trvania používania.

(5) Obec vydá súhlas podľa odseku 4 alebo žiadosť zamietne. Ak žiadosť neobsahuje niektorú z náležitostí podľa odseku 4, vyzve obec na doplnenie žiadosti alebo žiadosť zamietne. Súhlas obce na použitie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 podľa odseku 4 oprávňuje

a) žiadateľa na použitie pyrotechnických výrobkov výhradne v rozsahu žiadosti v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka,

b) osobu podľa § 52 ods. 9 na predaj pyrotechnických výrobkov výhradne v rozsahu žiadosti v období od 1. januára do 27. decembra príslušného kalendárneho roka.

 
31.12.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 1598 krát