PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17687/kontrolna_akcia_vianocne_trhy_2018.html

Kontrolná akcia „Vianočné trhy 2018“

Finančná správa kontrolovala prevádzky na vianočných trhoch. Tri štvrtiny kontrolovaných predajcov na tradičných vianočných trhoch v Prešovskom kraji nedodržiavalo zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Prešovskí colníci od 10.12.2018 do 30.12.2018 v rámci kontrolnej akcie „Vianočné trhy 2018“ vykonali u predajcov na vianočných trhoch početné kontroly, ktoré boli zamerané na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Kontroly Colného úradu Prešov prebiehali v celom Prešovskom kraji.

Cieľom akcie bolo zistiť, či sa v predajných stánkoch (bufety s občerstvením, či stánky s rozličným tovarom) riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc a či im následne vydajú pokladničný doklad, ktorý zároveň bude spĺňať náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP). V rámci akcie colníci u predajcov vykonali 21 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 16-tich prípadoch (76 %).
Najčastejším porušením zákona o ERP bolo:
nezaevidovanie prijatej tržby v pokladnici,
nevydanie pokladničného dokladu,
vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňal náležitosti zákona.

Celková výška uložených pokút v rámci tejto akcie dosiahla hodnotu 3 540 eur.  

 
2.1.2019 | Autor: Katarína Bebčáková | Polícia a záchranné zložky | čítané: 907 krát