PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17699/informacia_k_podavaniu_priznania_k_dani_z_nehnutelnosti_a_oznamovacej_povinnosti_k_poplatku_za_komunalne_odpady_na_rok_2019.html

Informácia k podávaniu priznania k dani z nehnuteľností a oznamovacej povinnosti k poplatku za komunálne odpady na rok 2019

Mesto Prešov ako príslušný správca dane z nehnuteľností oznamuje, že povinnosť podať priznanie k dani, resp. podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2019 má každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá nadobudla alebo previedla nehnuteľnosť počas roka 2018 (predaj, darovanie, vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov a pod.).

Povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností vzniká aj z dôvodu zmeny druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby. Priznania k miestnym daniam na rok 2019 sa podávajú v termíne od 1.1.2019 do 31.1.2019. V tejto lehote daňovníci majú povinnosť aj uplatniť si nárok na zníženie dane z dôvodu poberania dávky v hmotnej núdzi (potvrdenie ÚPSVaR), zdravotného postihnutia (držiteľ preukazu ŤZP, ŤZP/S, rozhodnutie ÚPSVaR), dovŕšenia 70 rokov veku k 1.1.2019.

Priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na jednotnom tlačive s názvom „Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje, “ ktoré je k dispozícií na Oddelení daní, poplatkov a podnikania MsÚ v Prešove, Jarková ul. č. 24, 1.poschodie, č. dv. 238, 239, resp. na internetovej stránke mesta, kde sú zverejnené všetky tlačivá a informácie, týkajúce sa miestnych daní na rok 2019. http://www.presov.sk/dane-a-poplatky.html

Priznanie k dani z nehnuteľnosti je možné podať aj do elektronickej schránky mesta. Vstupné formuláre k podaniu priznania sú k dispozícii na internetovej stránke mesta www.presov.sk eMESTO.

Pri poplatku za komunálne odpady, ak sa počet osôb nemenil a spôsob vyrubenia poplatku za celú domácnosť jednému poplatníkovi je zhodný s rokom 2018, nevyplýva poplatníkovi oznamovacia povinnosť. Oznamovacia povinnosť poplatníka je pri zmenách oproti roku 2018.

Taktiež, ak súčasťou spoločnej domácnosti sú dospelé osoby, resp. došlo k zmene počtu osôb a pôvodný poplatník už nechce prevziať povinnosť poplatníka na rok 2019 platiť poplatok za celú domácnosť, uvedené skutočnosti je potrebné oznámiť správcovi dane, t.j. Oddeleniu daní, poplatku a podnikania MsÚ v Prešove, Jarková ul. č. 24, 2.poschodie č. dv. 303 do 31.1.2019, t.j. pred vydaním rozhodnutia na rok 2019. Správca dane vyrubí poplatok rozhodnutím na základe podaného oznámenia o zmenách pre zdaňovacie obdobie roku 2019. V prípade, že k zmenám skutočností dôjde počas kalendárneho roka, a to vznik (nový člen domácnosti) zánik (odsťahovanie, úmrtie), je poplatník povinný oznámiť správcovi dane túto skutočnosť do 30 dní odo dňa, keď tieto nastali, to zn. aj v priebehu kalendárneho roka.

Sadzby miestnych daní pre rok 2019 a poplatku za komunálne odpady sa nemenia a ostávajú na úrovni roku 2018. Rozhodnutia o vyrubení daní a poplatku budú daňovníkom doručené v priebehu kalendárneho mesiaca apríl a ich splatnosť bude určená v uvedenom rozhodnutí.

Počas kalendárneho mesiaca január sú zamestnanci Oddelenia daní a poplatkov pre klientov k dispozícii v čase:
Pondelok, Utorok, Štvrtok: 8.00 – 16.00 hod.
Streda: 8.00 - 17.00 hod.
Piatok: 8.00 – 15.00 hod.

 
7.1.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1863 krát