Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Rekonštrukcia internátov Prešovskej univerzity pokračuje. Obnovy sa dočkal aj tzv. starý internát

Po úspešnom ukončení prvej etapy rekonštrukcie Študentského domova Prešovskej univerzity v Prešove (tzv. nový internát) univerzita v súčasnosti finalizuje rekonštrukčné práce na prvých izbách na tzv. starom internáte. Finančné prostriedky na tento účel pochádzajú z vládnej dotácie a vlastných zdrojov univerzity.

Prešovská univerzita v Prešove (PU) patrí k prvým univerzitám na Slovensku, ktoré v pomerne krátkom čase dokázali spustiť rekonštrukciu študentských domovov s využitím vládnej dotácie. „Som rád, že sme spustili dlho očakávanú rekonštrukciu internátov z peňazí, ktoré prisľúbila vláda SR, osobne som sa zúčastnil stretnutia s predsedom vlády SR dvakrát. Teším sa, že sa nám potrebné náležitosti podarilo zadministrovať v pomerne krátkej dobe a začali sme s rekonštrukčnými prácami začiatkom minuloročných letných prázdnin, “ priblížil rektor PU Peter Kónya.

Vláda SR uvoľnila v prvej etape na rekonštrukciu vysokoškolských internátov 20 mil. eur. Z tejto sumy išlo pre Prešovskú univerzitu celkovo viac ako 2,3 mil. eur. pričom v prvej etape bolo PU pridelených 1,5 mil. eur. Bezmála milión eur bol použitý na rekonštrukciu interiérových častí Študentského domova PU na Ul. 17. novembra 11 (tzv. nový internát), ktorá bola ukončená v septembri minulého roka. „V prvej etape sme obnovili osem poschodí bloku A, celkovo 128 izieb a 8 kuchyniek. Rekonštrukcia bola zameraná na obnovu sociálnych zariadení, inžinierskych sietí a celkové skvalitnenie bývania, “ uviedol prorektor pre rozvoj, informatizáciu a hodnotenie kvality PU, Peter Adamišin. Pod obnovou sa rozumie nové napojenie v sociálnych bunkách pri izbách na vodu, kanál k stúpačkám a osadenie nových ventilátorov. Previedla sa kompletná výmena zriaďovacích predmetov v kúpeľniach a toaletách. Zároveň bola realizovaná kompletná rekonštrukcia elektroinštalácie v sociálnych zariadeniach,  izbách, ako aj na chodbách, v kuchynke a študovni. Izby a sociálne zariadenia boli nanovo vymaľované, vymenili sa podlahy, ale tiež vstupné dvere za protipožiarne, čím sa zvýšila požiarna bezpečnosť.

Zvyšná časť finančných prostriedkov v rámci prvej etapy bola určená na rekonštrukciu Študentského domova na Ul. 17 novembra 13, tzv. starý internát. V súčasnosti sa finalizuje obnova dvanástich izieb pričom sa „rekonštruuje interiérové vybavenie, menia sa podlahy, sociálne zariadenia, elektroinštalácia, realizuje sa maľovanie izieb a výmena podláh v spoločných priestoroch, “ doplnil prorektor Peter Adamišin.

V časti internátu, kde ešte neboli sociálne zariadenia na bunkách, dôjde s využitím zvyšných finančných prostriedkov k vytvoreniu takýchto zariadení, čím všetky bunky na internáte dostanú vlastné sociálne zariadenia. Z bývalých spoločných sociálnych zariadení, ktoré už nebudú mať opodstatnenie, po rekonštrukcii vzniknú študovne a nové izby, čím sa mierne navýši aj ubytovacia kapacita internátu.

Okrem toho sa zo zdrojov štrukturálnych fondov na tzv. starom internáte realizujú opatrenia zamerané na zníženie energetickej náročnosti: menia sa okná, interiérové osvetlenie, zatepľuje sa budova a realizuje sa sanácia balkónov. Aj tieto rekonštrukcie predpokladá univerzita ukončiť v roku 2019. Celková hodnota rekonštrukcie tzv. starého internátu s využitím vládnej dotácie, štrukturálnych fondov a vlastných zdrojov univerzity prevýši čiastku 2,5 mil. €.

Druhá etapa, rekonštrukcia ôsmych poschodí druhého bloku (zvyšných 128 izieb a 8 kuchyniek), bude realizovaná v roku 2019. Celkové náklady na rekonštrukciu obidvoch blokov tzv. nového internátu prevýšia hodnotu 1,7 mil. €.

Študentské domovy PU tvorí komplex štyroch internátov s celkovou ubytovacou kapacitou 1918 miest. Tie najvyťaženejšie a najväčšie sa nachádzajú na ul. 17. novembra a práve ich sa dotkla rozsiahla rekonštrukcia. Do užívania boli dané pred viac ako 40 rokmi. Univerzita do ich obnovy priebežne investuje a hľadá rôzne spôsoby pre zvyšovanie štandardu ubytovania študentov. V minulých rokoch vo viacerých internátoch realizovala výmenu okien s využitím zdrojov EÚ, rekonštrukciu interiérov internátov z vlastných zdrojov, ako aj ďalšie drobné  opravy na zvýšenie kvality bývania. Za obdobie troch rokov boli kompletne zrekonštruované celé tri poschodia na tzv. novom internáte a dve poschodia na tzv. starom internáte boli kompletne vybavené novým nábytkom.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK