PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17709/zahrada_umenia-_kmetovo_stromoradie_presov_-_vysledky_sutaze.html

Záhrada umenia, Kmeťovo stromoradie Prešov - výsledky súťaže

Výsledky súťaže a predstavenie ocenených návrhov.

Mesto Prešov vyhlásila v novembri 2018 architektonicko-urbanistickú krajinársku súťaž návrhov na riešenie územia Kmeťovho stromoradia a Záhrady umenia. Hlavným cieľom bolo navrhnúť v Záhrade umenia aktivity, ktoré umožnia plnohodnotné celoročné využívanie priestorov najširšou verejnosťou. Súťažné návrhy mali priniesť optimálne urbanistické, architektonické a krajinárske riešenie Záhrady umenia. Okrem návrhu multifunkčného kultúrno-spoločenského priestoru sa súťažiaci zaoberali aj obnovou Kmeťovho stromoradia - promenády a bezbariérovej pešej komunikácie s obojstrannou alejou. Vyhlasovateľ počíta s bezbariérovým prepojením Kmeťovho stromoradia na Metodovu ulicu a funkciou ekumenického priestoru pre južnú časť chodníka Kmeťovho stromoradia.

V lehote bolo doručených 7 súťažných návrhov, ktoré boli následne hodnotené. Jeden návrh bol doručený po stanovenom termíne.

O výsledku súťaže rozhodla porota v zložení:

Riadni členovia poroty:
Závislí na vyhlasovateľovi:
Ing. arch. Mária Čutková, Ing. arch.
Juraj Medvecký – Heretik, Ing. Rastislav Mochnacký

Nezávislí na vyhlasovateľovi:
Ing. Eva Semanová
akad. arch. Ing. Karol Gregor
Ing. arch. Štefan Polakovič
Mgr. art. Martin Zaiček

Náhradníci poroty:
Ing. Magdaléna Artimová (Závislá na vyhlasovateľovi)
Ing. arch. Martin Jerguš (Nezávislý na vyhlasovateľovi)

Porota určila poradie nasledovne:
(predstavujeme ocenené návrhy, ostatné budeme priebežne dopĺňať)

1. cena: 5 000 EUR - návrh č. 2: Zerozero, Prešov

Hodnotenie poroty:

Návrh je vo svojej striedmosti a geometrickej čistote kompaktný. Kultivované grafické spracovanie návrhu odráža prístup autora k uchopeniu lokality. Návrh vkladá do územia nové aktivity pričom akcentuje súčasný charakter územia. Štvorcová plocha na mieste zaniknutého kúpaliska je zároveň stopou minulosti ako aj miestom pre nové funkcie. Materiálove riešenie pracuje s historickým kontextom miesta. Odporúčanie pre ďalšie spracovanie návrhu je konzultácia s krajským pamiatkovým úradom vo veci riešenia predsadeného sedacieho múrika pred vonkajším priekopovým múrom (sedílie na päte hradobného múru).

2. cena: 3 000 EUR - návrh č. 5: young.s architekti, Bratislava

Hodnotenie poroty:

Návrh pracuje s cieleným zatraktívnením priestoru. Vstup do Záhrady umenia na severe je oživený novými funkciami v priestore bašty s úrovňovým prepojením na Kmeťovo stromoradie a na juhu osadením amfiteátra s priamym napojením na Divadlo Jonáša Záborského. Charakterovou črtou je návrh na Ekumenickú uličku a vloženie kaplnky. Návrh použitého materiálu - plech, je aj napriek modernosti vo svojej zemitej farebnosti vhodným ku charakteru územia. Návrh perspektívne prepisuje funkčnú náplň územia. Zá úvahu stojí množstvo lávok v prostredí.

3. cena: 2 000 EUR - návrh č. 1: KATE design - ateliér záhradnej architektúry, Bratislava

Hodnotenie poroty:

Pozitívom návrhu sú spracované návrhy čiastkových detailov riešeného územia s návrhom mobiliáru. Vyzdvihnúť možno riešenia sadovníckych úprav v území Kmeťovho stromoradia ako aj samotné terénne riešenie prechodu v križovaní s Metodovou uliciou. Obnovenie aleje na Metodovej ulici je podnetom na ďalšie uvažovanie v oblasti riešenia dopravy v území. Návrh uvažuje nad vodnými plochami v území. Jazierko so sochami je však umiestnené v rozpore s existujúcim torzom hradobného múru a je vo svojej polohe nerealizovateľné. Geometria navrhovaných plôch nezodpovedá terénu územia a nerešpektuje čitateľnosť hradobnej priekopy.

Porota ďalej udelila odmenu vo výške 400 EUR súťažnému návrhu č. 3, súťažným návrhom č. 4,6,7 po 200 EUR.

4. miesto: odmena vo výške 400 EUR - návrh č. 3: Ing. arch. Vladimír Fialka, Praha

Hodnotenie poroty:

Návrh priestorového riešenia výškového prepojenia Metodovej ulice a Kmeťovho stromoradia je atraktívne navyše pozdvihnuté zvoleným materiálovým prevedením. Pri Františkánskych schodoch vytvára nový hodnotný mestský priestor, ktorého pozitívom je akcentovanie sochy Sv. Františka do stredu územia. Celé územie je kultivované minimálnymi zásahmi, avšak bez vkladania nových funkcií. Návrh na zahustenie voľných plôch je v niektorých momentoch nepresvedčivý. Navrhovaný objekt na námestí pri Františkánskych schodoch uzatvára pohľadové osi na hradný múr.

5. miesto: odmena vo výške 200 EUR - návrh č. 4: NewGardenDesign, Bratislava

Hodnotenie poroty:

Návrh je výrazne geometricky komponovaný bez vzťahu ku charakteru miesta. Objekt bývalej školy je v návrhu asanovaný v prospech objektu novej kaviarne, ktorý je výrazným vstupom do prostredia s narušením jeho pamiatkovej hodnoty. Pozitívom je riešenie amfiteátru pri vstupe zo Svätoplukovej ulice zohľadňujúce morfológiu prostredia.

6. miesto: odmena vo výške 200 EUR - návrh č. 6: Stanislav Dučay, Prešov

Hodnotenie poroty:

Návrh je krajinársky geometrizovaný bez kontextu k miestu a pôsobí v prostredí nepatrične vzhľadom na pamiatkový charakter územia. Objekt vybavenosti a údržby je architektonicky neadekvátny v silne exponovanom priestore. Pozitívom však je jeho umiestnenie mimo pohľadu zo Svätoplukovej ulice na oporný múr.

7. miesto: odmena vo výške 200 EUR - návrh č. 7: Ing. arch. Sergej Pastorok, ARCHKOMPLET, Prešov

Hodnotenie poroty:
Prínosom návrhu je výtvarne atraktívne bezbariérové prepojenie Kmeťovho stromoradia s hradným múrom bezbariérovou kruhovou lávkou v korune stromov. Návrh riešil Ekumenickú uličku vako samostatný priestor. Zapojenie objektu školy pre potreby kreatívneho centra má potenciál oživiť priestor, z návrhu však nie je dostatočne čitateľný spôsob jeho zakomponovania do prostredia. Prepojenie Kmeťového stromoradia mostom ponad Metodovu ulicu je tvarovo predimenzované.

ZDROJ: www.archinfo.sk.

 
11.1.2019 | Pridal: DC | Mesto Prešov | čítané: 3246 krát