Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Máme za sebou úspešný náročný rok

Príhovor primátorky Andrey Turčanovej na tradičnom novoročnom stretnutí s predstaviteľmi štátnej správy, samosprávy, cirkví, rôznych inštitúcií i podnikateľských spoločností pôsobiacich na území mesta Prešov:

Vážení poslanci NR SR, vážený pán predseda, vážené excelencie, vážení hostia,

začiatok nového roka mnohí z nás vnímame ako nový východiskový bod, možno pomyselnú štartovaciu čiaru, ktorá nám umožňuje začať niečo nové, ale zároveň nás motivuje bilancovať, obzrieť sa za seba. Z minulosti môže často prameniť inšpirácia pre naše budúce činy, preto mi dovoľte, krátko sa ohliadnuť za tým, čo sa nám spoločne podarilo v roku uplynulom.

Máme za sebou náročný rok plný aktivít, počas ktorého sme urobili veľa dobrej práce a začali prácu na projektoch, ktoré skvalitnia život v našom meste a Prešov sa vďaka nim stáva krajším, bezpečnejším a modernejším mestom.

Máme za sebou rok mnohých investičných akcií. Zrekonštruovali sme desiatky školských zariadení, vnútroblokov, vybudovali nové cyklochodníky a zlepšili statickú dopravu v meste. Návštevníkov Prešova určite čoskoro poteší aj nová vstupná brána do nášho mesta – predstaničný priestor. Nemalým posunom vpred je aj rekonštrukcia zimného a futbalového štadiónu, ako aj cyklistického velodrómu, čo je predpoklad pre ďalší rozvoj športu v našom meste.

V rámci integrácie nášho mesta do kontextu moderných európskych miest je dôležité aj naďalej rozvíjať viaceré smart riešenia, z ktorých niektoré sa už úspešne podarilo uviesť do praxe. Rovnako považujem za dôležité podporovať mladé talenty v rámci IT technológií, ktorých potenciál podporil 1. Šarišský hackathon, usporiadaný v minulom roku. Ich zásluhou dnes môžeme používať vylepšenú verziu aplikácie MHD či elektronickej úradnej tabule mesta, ktoré občanom poskytujú relevantnejšie informácie. Také bolo, z nášho pohľadu, uplynulé obdobie, ale aj samotný rok 2018.

V jeho závere sme dostali, myslím, jedno z najhodnotnejších ocenení našej spoločnej práce, keď nám obyvatelia Prešova, ľudia, ktorí v tomto meste žijú a spoluvytvárajú genius loci metropoly Šariša, opätovne vyjadrili dôveru. Bola by som preto rada, aby sme nielen nový rok, ale nasledujúce štvorročné obdobie nevnímali len ako „nový začiatok“, ale skôr nadviazanie na našu uplynulú prácu.

V tempe, ktoré sme nastavili, je dôležité pokračovať a ďalej zveľaďovať naše mesto. Práca na mnohých projektoch, ktoré sme začali v predchádzajúcom roku, bude pokračovať aj v aktuálnom, či už hovoríme o spomínaných športových stánkoch, ale aj mnohých ďalších školských zariadeniach, kde je potrebná rekonštrukcia telocviční, odborných učební či samotných budov. Naďalej je pre nás priorita urýchlené dobudovanie diaľničného obchvatu a severného obchvatu R4 v plnom profile. Mojím veľkým cieľom je prepojenie ulíc Sibírska – Pod Šalgovíkom, dobudovanie križovatiek na ulici Jurkovičovej a Pod Táborom, ale aj oprava ulíc v historickom centre nášho mesta – Jarkovej a Slovenskej a vybudovanie viacerých oddychových zón pre trávenie voľného času. V rámci poskytovania inteligentných riešení pre mesto Prešov v oblasti dopravy, ochrany životného prostredia, energetiky, komunikácie aj ekonomiky máme ambíciu upevniť dobre nastavenú pozíciu lídra na Slovensku a pokračovať tak v začatej práci.

Rok 2019 je významným aj v kontexte historického vývoja nášho mesta. Pripomíname si 720. výročie udelenia mestských výsad, ktoré Sasom z Prešova, Sabinova a Veľkého Šariša 28. januára 1299 udelil kráľ Ondrej III. Týmto aktom boli obyvatelia mesta vyňatí spod súdnej právomoci šarišských županov a zbavení povinnosti služby v kráľovskom vojsku. Mestské výsady tak politicky i právne vyčlenili Prešov spomedzi susedných obcí a predurčili jeho neskorší rozvoj v slobodné kráľovské mesto.

Máme pred sebou opäť dynamický rok nabitý udalosťami. Kľúčovým slovom v tomto kontexte sa mi javí najmä spolupráca, pretože len na základe fungujúcej spolupráce môžeme napredovať v každej jednej oblasti života nášho mesta. Vyjadrím to slovami Henryho Forda: „Dať sa dohromady je začiatok. Vydržať pohromade je pokrok. Spolupracovať je úspech.“

Preto verím, že budeme úspešní a naďalej budeme mnohými projektmi skvalitňovať život v Prešove tak, aby sa rozvíjalo v dynamické, moderné európske mesto, atraktívne pre mladých, ale zároveň poskytujúce dôstojné prostredie pre našich najstarších.

Udalosti, ktorými žil Prešov v roku 2018 pripomenula aj prezentácia, ktorú nájdete TU.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK