Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zakladatelia Chiki Liki Tu-A si splnili sen. Otvorili vlastný hudobný priestor

Prešovská legendárna ulica Stromoradie ožila vďaka novému, rovnomennému klubu, ktorý otvorili zakladatelia skupiny Chiki Liki Tu-A. Martin Višňovský a Peter Šima si tak splnili dlhoročný sen o vlastnom hudobnom priestore.

Okrem servisu v kaviarensko-pivárenskej časti budú prinášať a tvoriť premiérové programy v samostatnej multimediálnej sále, tzv. sklade hudby.

Nový hudobný priestor dostal svoj názov Stromoradie podľa legendárnej prešovskej ulice, na ktorej sa nachádza. Je presne oproti schodom Pedagogickej školy. Priamo z chodníka vstúpite do kaviarenskej časti, ktorá sa večerami mení na dobrú piváreň. Dominantou tejto časti budovy je fantastická mozaika s rozmerom 6x3 metrov, ktorú začal robiť ešte v roku 2005 z rôznych farebných kúskov kože otec bubeníka Chiki Liki Tu-A Jaroslav Šima.

„Vznikla spontánne, základ spravil otec. Bol na nej motív Prešova a dvoch ľudí – mojich rodičov, ktorí sa prechádzajú po Stromku, “ spomína bubeník. Následne časť pôvodnej mozaiky zreštauroval a dotvoril do finálnej podoby katalogizovaný maliar a reštaurátor Miroslav Pribiš. Z pohľadu aleje Stromoradie vidieť centrum mesta, v ktorom sa vynímajú jeho hlavné budovy a kostoly.

Postupne pribudnú aj ďalšie služby. „Ak to bude dobre chutiť, voňať, počuť a ľudia sa tu budú cítiť dobre, budeme spokojní. Robili sme čo sa dalo, teraz to musia posúdiť návštevníci. Tešíme sa na nich, “ pozýva na kávu a koncerty bubeník Peter „Pipo“ Šima.

Prvý činel rozhodne!
Najdôležitejšia je dolná časť, v ktorej sa nachádza samostatná multimediálna sála, tzv. sklad hudby. Tá bude slúžiť na koncerty, film, divadlo, prednášky a akékoľvek ďalšie kultúrno-spoločenské podujatia. Momentálne sa testuje zvuková a svetelná technika. Svoju premiéru na pódiu mali 2x Chiki Liki Tu-A a uplynulý víkend Akustika. „Zmysel tohto priestoru je program tvoriť, nie ho len prekupovať. Vymýšľať absolútne premiérové vtipy pre ľudí, aby sa Prešovčania aj cezpoľní nedostali k nejakému koncertu, ktorý už videli 70 000 krát, ale aby sa dostali k niečomu, čo sa bohužiaľ veľa krát už nezopakuje. Chceme mať číru radosť z čistej tvorby. To utrpenie, ktoré sme pri tomto projekte vyfasovali teraz otočíme na radosť z tvorby, “ uviedol pre médiá basgitarista Martin Višňovský.

Music is the best
Na Stromoradie budú jazdiť nielen slovenské, prípadne české kapely, ale veľa programov bude zo zahraničia. Potvrdzuje to aj Martin Višňovský z Chiki Liki Tu-A, ktorého kapela má aj v zahraničí svoje renomé. „S Európou komunikujeme normálne, nakoľko pre nás ako ľudí, ktorí sa pohybujú v rámci hudby, je kontakt s Európou jasný. Táto komunikácia bude fungovať jednoznačne.“

Program klubu bude multižánrový, určite sa nebude profilovať len ako jazzový, rockový alebo akokoľvek žánrovo okresaný priestor. Dôjde aj na kombinácie divadlo – hudba, film – hudba, čo sa bude spájať do jedeného produktu. Gro ale bude tvoriť muzika. „Ako povedal Frank Zappa – Music is the best, preto dáme priestor všetkým žánrom a smerom, lebo nás to baví a keďže je už dávno jasné, že hudba je to najlepšie a my sme muzikanti, hudba bude prevažovať. Možno až na jeden žáner, ktorý sme nepochopili a keďže ho nevieme ani pomenovať, tak o ňom nebudeme ani rozprávať.“

Stromoradie je jediná alej v Prešove a tento klub je prvou lastovičkou, ktorá ju pomôže oživiť. Višňovský aj Šima sa zhodujú v tom, že je to najkrajšia ulica v meste. „Stromoradie slúžilo v minulosti ako vstupná brána do mesta z východnej strany. Tento priestor je zaujímavý aj svojou historickou hodnotou a tu chceme robiť kultúrne a spoločenské podujatia, “ upresňuje Šima. Revitalizáciou starej budovy, kde tento klub vznikol a programom, ktorý hudobníci pripravujú, chcú kultovému Stromoradiu prinavrátiť pozitívny ráz a dať mu nový, kultúrny rozmer. Muzikanti chcú tento priestor zdieľa nielen s Prešovčanmi a sú otvorení spolupráci s mestom.

foto: SEDOPHOTOGRAPHY

Stromoradie_Robert Sedlak - SEDOPHOTOGRAPHY

Stromoradie_Robert Sedlak - SEDOPHOTOGRAPHY
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK