PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17720/presovska_univerzita_zriadila_centrum_pre_deti_studentov_azamestnancov.html

Prešovská univerzita zriadila centrum pre deti študentov a zamestnancov

Prešovská univerzita v Prešove (PU) spúšťa novinku, v rámci ktorej budú môcť jej študenti a zamestnanci umiestniť svoje ratolesti do Detského centra Unipáčik.

Centrum s kapacitou 20 detí je situované v priestoroch Študentského domova a jedálne vo vysokoškolskom areáli.

Detské centrum vzniklo s cieľom umožniť a uľahčiť zamestnaným a študujúcim matkám skorší a bezproblémový návrat do pracovného a študijného procesu. Jeho prevádzku zabezpečí koordinátorka detského centra (stála zamestnankyňa) v spolupráci s dobrovoľníkmi z radov študentov, ktorí sú zárukou profesionality a odbornosti. Unipáčik bude sprístupnený počas zimného a letného semestra, skúškového obdobia vždy v pondelok až piatok od 08:00 do 16:00 hod.

„Unipáčik je možno trochu netradičnou aktivitou univerzity, ktorá však iba zdanlivo nesúvisí s jej hlavnou činnosťou. Bude slúžiť na to, aby sme umožnili našim kolegyniam a študentkám, no možno i kolegom a študentom plnenie ich študijných a pracovných povinností v čase, keď sú viazaní starostlivosťou o svojich malých potomkov. Verím, že si naňho rýchlo zvyknú a zvýši to ich komfort na univerzite, “ uviedol rektor univerzity Peter Kónya. „Zriadením centra chceme prispieť k vyváženiu profesijného a osobného života našich zamestnaných a študujúcich matiek, “ doplnila slová rektora Monika Miňová, mentorka detského centra z Pedagogickej fakulty PU, ktorá zároveň doplnila, že pri zrode tejto nadštandardnej služby stála Pedagogická fakulta PU, ktorá v tomto roku oslavuje 70. výročie svojho vzniku.

Detský kútik je konkrétne určený pre deti v týchto vekových kategóriách: do 1 roka s prítomnosťou rodiča alebo inej zodpovednej osoby s maximálnou dobou pobytu 30 minút (možno využiť na prebalenie či na kojenie dieťaťa); deti vo veku od 1 do 2 rokov v prítomnosti zodpovednej osoby s maximálnou dobou pobytu 3 hodiny; deti vo veku od 2 do 6 rokov bez prítomnosti zodpovednej osoby s maximálnou dobou pobytu 3 hodiny a deti vo veku od 6 do 10 rokov bez prítomnosti zodpovednej osoby s maximálnou dobou pobytu 4 hodiny.

„Kto bude potrebovať danú službu pre svoje ratolesti, môže sa prihlásiť deň vopred prostredníctvom aplikácie na webom sídle www.unipo.sk, “ upresnila kvestorka PU Mária Nováková, ktorá riadila procesy, spojené zo zradením centra. Koordinátor detského centra môže prijať dieťa bez prihlásenia, ak mu to dovolí kapacita detského centra.

 
16.1.2019 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1827 krát