Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Poznáme ocenené osobnosti a produkty cestovného ruchu Prešovského kraja 2018

Svojich favoritov si vybrala aj verejnosť Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené piatim osobnostiam.

Za celoživotný prínos budú ocenení Zuzana Šedivá in memoriam a Ján Gondek. Odborná porota tiež rozhodla o udelení cien pre dva turistické produkty. O najlepších v cestovnom ruchu rozhodovala aj verejnosť v online hlasovaní.

Ocenenia Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja organizuje od roku 2014 Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. „Hlavnou úlohou je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných. Ocenenie má dve formy – výber odbornej poroty a online hlasovanie verejnosti, “ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska. Nominácie na ocenenie zasielala organizátorom verejnosť do konca novembra 2018.

O udelení ocenení osobnostiam a produktom rozhodla odborná porota. Za celoživotný prínos v cestovnom ruchu bude ocenenie udelené Zuzane Šedivej in memoriam a Jánovi Gondekovi.

Zuzana Šedivá sa narodila v r. 1948 v Bratislave. Počas svojej profesionálnej kariéry pôsobila v Tatrách a špecializovala sa na cestovný ruch a hotelierstvo. Pôsobila vo viacerých veľkých tatranských hoteloch, medzi jej prioritami vždy bola vysoká kvalita poskytovaných služieb. Patrila k zakladateľom Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry i Zväzu hotelov a reštaurácií SR, kde dlhé roky pôsobila ako viceprezidentka i prezidentka zväzu.  Od roku 2009 svoje skúsenosti ďalej odovzdávala ako konzultantka a školiteľka. Navždy nás opustila 20. 2. 2017.

Ján Gondek – dlhoročný konateľ Chaty Pieniny, organizátor podujatí, aktivista za rozvoj oblasti Pienin (zakladateľ OZ Rozvoj Pienin a Zamaguria a spoluzakladateľ spolku Slovensko-Poľskej spoločnosti pre spoluprácu, priateľstvo a dobré susedské vzťahy). Počas sezóny zamestnáva na chate 50 ľudí. Je jej živou súčasťou, často prichádza medzi hostí v tradičnom kroji. Zaslúžil sa o otvorenie jedného z prvých peších hraničných priechodov Lesnica – Szczawnica. Z poverenia zhromaždenia Goralov pasuje turistov za Goralov s právami, ale aj povinnosťami gorala. Región reprezentuje na veľtrhoch cestovného ruchu po celom svete.

V kategórii podnikanie v cestovnom ruchu získal ocenenie Jozef Vilim, riaditeľ Kúpeľov Nový Smokovec. Kúpele patria k najznámejším klimatickým kúpeľom na Slovensku. Jozef Vilim dokázal udržať a skvalitniť kúpeľnú liečbu v Novom Smokovci a úspešne ju spojiť s komerčným podnikaním, poskytovaním rekondičných pobytov, celým radom zaujímavých produktov, podujatí a tiež rozvíjaním kongresovej turistiky.

Za vzdelávanie v oblasti CR udelila porota ocenenie Jozefovi Šenkovi, dlhoročnému riaditeľovi Hotelovej akadémie v Prešove (Baštová 32), ktorý na pozícii riaditeľa pôsobí už 17. rok. Škola patrí vo svojej špecializácii medzi najlepšie na Slovensku. Žiaci každoročne získavajú úspechy v národných i medzinárodných súťažiach. Absolventi sa uplatňujú v zariadeniach doma i v zahraničí, k čomu výrazne prispieva dôraz na prax a znalosť jazykov. Škola je organizátorom súťaží a podujatí nadnárodného charakteru, každoročne hostí súťaž juniorov EUROCUP, jedinú takého rozsahu v Európe. Aj takouto formou prispieva k propagácii mesta Prešov i celého Prešovského kraja.

Za rozvoj CR v samospráve bude ocenený Štefan Bieľak. V samospráve pôsobil ako primátor mesta Spišská Belá štyri volebné obdobia do novembra 2018, aktuálne je poslancom Zastupiteľstva PSK a podpredsedom ZMOS-u. Pôsobil a pôsobí v mnohých organizáciách a na viacerých úrovniach samosprávy, kde iniciuje spoluprácu a aktivity na rozvoj cestovného ruchu. Bol iniciátorom a prispel k realizácii mnohých cezhraničných aj miestnych projektov (napr. budovanie cyklistických chodníkov v rámci projektu Cesta okolo Tatier, pumptracková dráha v Spišskej Belej, podpora cyklistického a turistického značenia, podpora mnohých nadregionálnych podujatí).

Odborná porota ocenila aj dva produkty, ktoré prispeli k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji - obnova a sprístupnenie donjonu na Šarišskom hrade a Expozícia svet dávnych vekov v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou.

Obnovu donjonu na hrade Šariš zabezpečovalo mesto Veľký Šariš, ktoré zamestnávalo 40 pracovníkov z radov nezamestnaných. Ruku k dielu priložilo aj mnoho dobrovoľníkov, najmä z občianskych združení Hradba Šariš a Strážcovia pravých pokladov Slovenska. Rekonštrukciou vznikla 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá láka množstvo turistov. Financie získali najmä z dotácií Ministerstva kultúry SR a Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny (Národný projekt „Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva-2), tiež z grantu Karpatskej nadácie a ďalších zdrojov. Obnova prebiehala v rokoch 2017 a 2018. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v septembri 2018.

Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou predstavil návštevníkom v lete 2018 novú archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov. Originálne archeologické nálezy, trojrozmerné doplnky a multimediálne prezentácie predstavujú život ľudí v minulosti. Verejnosti tak zároveň sprístupnili upravené suterénne priestory veľkého kaštieľa. Scény s charakteristickými výjavmi zobrazujú život i smrť od staršej doby kamennej až do novoveku.

Druhou časťou ocenenia je hlasovanie verejnosti. Najlepšie zariadenia, zamestnancov a produkt vybrali hlasujúci počas online hlasovania, ktoré prebiehalo od 14. decembra 2018 do 13. januára 2019 na www.severovychod.sk. Hlasovať bolo možné raz za 24 hodín.

Výsledky hlasovania:
NAJ produkt CR, online hlasovanie: Bežecký areál, Štrbské Pleso (2178 hlasov,  31 %) Viac
NAJ kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia: Tatranský ľadový dóm, Hrebienok (1821 hlasov, 26 %)
NAJ informačné zariadenie: Tatranská informačná kancelária – Starý Smokovec a Tatranská Lomnica (1612 hlasov, 32 %)
NAJ reštaurácia: Reštaurácia Hotela u Leva, Levoča (2718 hlasov, 41 %)
NAJ ubytovacie zariadenie: Hotel Menhard***, Vrbov (3762 hlasov, 47 %)
NAJ zamestnanec CR: Ondrej Gondek, vrchný čašník, reštaurácia Chata Pieniny (11 696 hlasov, 45 %)
Ocenenia budú odovzdané 24. januára 2019 o 11.30 hod. na medzinárodnej výstave cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave v expozícii Prešovského kraja.
Ocenené osobnosti a produkty 
Hlasovanie verejnosti
Ocenení v predošlých ročníkoch

Ocenené osobnosti a produkty:
https://www.severovychod.sk/clanok/ocenene-osobnosti-a-produkty-cestovneho-ruchu-2018

Hlasovanie verejnosti:
https://www.severovychod.sk/clanok/najlepsi-v-cestovnom-ruchu-podla-hlasovania-verejnosti

Svet davnych vekov, Hanusovce n. Toplou
Bežecký areál Š. Pleso
Šarišský hrad
Ján Gondek
Ing. Zuzana Šedivá
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK