Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Ponúknuť klientovi e-shop bez služieb je ako postaviť predajňu v lese

Život bez internetu? Pre mnohých niečo nepredstaviteľné. Mladý, ambiciózny podnikateľ z Bardejova, doslova žije internetom od mladosti. Ako 20 ročný založil firmu WAME s.r.o. , ktorá sa zaoberá programovaním, online marketingom, no hlavne e-commerce. O začiatkoch v podnikaní a čím všetkým si prešiel, čím sa odlišuje od silnej a veľkej konkurencie, ale aj o tom, čo by chcel v budúcnosti dosiahnuť porozprával zakladateľ firmy WAME s.r.o. , Mário Babej.

WAME

Ako, kedy a prečo ste začali podnikať?

Už v štrnástich som dostal prvú zákazku, síce z rodiny a od známych, ale predsa. Boli to jednoduché webové stránky, prezentácie aj e-shopy - všetko to, čo bolo potrebné programovať. Časom prichádzali nové zákazky, ale až neskôr, pri serióznych projektoch, ktoré neboli pre členov rodiny a z kruhu mojich známych, som zistil, že si môžem takto zarábať a ešte ma to aj baví.

V dvadsiatich som založil firmu WAME s.r.o. , ktorá dodnes rastie a každým rokom prosperuje viac. Venujeme sa komplexnej tvorbe e-shopových systémov pre slovenský aj zahraničný trh. Jednou z našich výhod je, že e-shop je vytvorený na známej platforme pre programátorov Nette framework. Iný programátori vedia vytvoriť vlastné komponenty, vedia systém rozvíjať, dodávať časti modulov, aktualizácie a zlepšenia. Ide o vzájomne výhodnú pomoc, networking. Pri open source si každý nájde svoje: vývojári - získavajú zlepšenia a tí, ktorí ju získajú - majú niečo zadarmo, spotrebitelia - získavajú moderné veci, relatívne lacno.

Ak máme v systéme zaujímavú funkciu, ponúkneme ju ako open source, najmä v prípade, ak ide o vec, ktorá už na trhu existuje a my sme priniesli jej vylepšenú verziu. Obklopuje nás pomerne silná konkurencia a zákazník si môže vyberať z mnohých možností, niekedy je preto lepšia voľba voľne dostupná licencia, ktorú je možné meniť a ďalej vyvíjať.

Firma WAME.sk sa nebráni ani licenčnému krytiu a patentovej ochrane, a to v prípade, že pre klienta vyvíjajú úplne unikátne riešenie na mieru, veci, ktoré sú jedinečné a dokážu nimi konkurovať, potom je podľa Mária dôležitá aj patentová ochrana a zmluvy o mlčanlivosti.

Na trhu IT je veľká konkurencia, čím sa odlišujete od ostatných?

Rozdiel medzi nami a ostatnými IT firmami je v prístupe a komplexnosti ponúkaných služieb. Na Slovensku je veľa firiem, ktoré sa pýšia tým, že majú vlastný systém, ale problém vidíme v tom, že ho majú postavený na úplne vlastnej architektúre, ktorej rozumie len ich interný tím, čo je pre klienta riziko.

Druhou odlišnosťou je , že mnohé firmy robia len programovanie, my sa venujeme komplexne ecommerce aj z pohľadu legislatívy, obchodných procesov, automatizácie a často krát navrhujeme funkcionality pre klienta na mieru. Komplexne riešime analytiku a dlhodobé vyhodnocovanie správania zákazníkov v e-shope, na základe čoho navrhujeme ďalšie priority pre vývoj, čo má zásadný dopad na lepšie výsledky.

Tretie plus je, že robíme full servis - e-shop spájame s online marketingom aj s celým predajom. Klientovi dodáme dizajn na mieru, odladené SEO onPage atribúty, moduly ktoré potrebuje, napojíme systém na služby 3. strán ako sú Google, Facebook, Heureka, Gopay a pod. Prepájame tiež lokálne ERP alebo CRM systémy, tak, aby e-shop od nás fungoval sám.

V mnohých prípadoch platí, že krajčír chodí otrhaný, ale firemná stránka WAME hovorí práve opak. Presvedčte sa sami na: https://wame.sk/. Nájdete tam detailné informácie o firme, realizované projekty, množstvo odborných blogov, pravidelne zverejňované informácie o dianí vo firme a mnoho iného.

WAME spolupracuje s coworkingom Eastcubator v Prešove, Košiciach a teraz už aj v Bardejove. Zamestnanci sa zúčastňujú rôznych meetupov zameraných na programovanie a online marketing. Minulý rok začali usporadúvať podujatie s podobným zámerom - tzv. Webelement v Bardejove, kde sú pozvaní 2 - 4 speakeri, ktorí prichádzajú so zaujímavými témami. Posledný webelement bol zameraný na e-commerce. Aj napriek náročnosti organizovania jedného takého podujatia, ich to baví a teší, vraví majiteľ firmy, nakoľko ide o podporu komunity v Bardejove a okolí. Bardejov ako mesto je v oblasti ecommerce silné, najmä vďaka blízkosti ku hraniciam s Poľskom. Preto vnímajú práve tu svoju cieľovú skupinu.

Máte nejakých klientov aj zo zahraničia?

Áno, obišli sme síce susedné trhy a preskočili rovno na Švajčiarsky, kde je pre nás najväčšou výzvou robustné riešenie personálneho portálu. Spolupráca je rozbehnutá, aj keď je to zatiaľ vo fáze rozpracovaného projektu, no určite chceme dosiahnuť expanziu firmy, získať obchodného zástupcu a tiež tak sa uchádzať o nové projekty.

Spolupracovali sme na projektoch s Anglickom, Holandskom, Nemeckom. V súčasnosti by sme sa, aj v spolupráci s SBA (projekt Internacionalizácia), chceli aktívne napojiť na nemecký trh. Konzultujeme so skúseným expertom, máme schválené dlhodobé poradenstvo, v rámci ktorého plánujeme pripraviť celú stratégiu vstupu a reálneho oslovenia obchodných zástupcov vo Švajčiarsku a Nemecku. Určite nám táto spolupráca pomôže minimálne pochopiť mentalitu zákazníkov a získať na vec iný - nový pohľad.

Kde sa vidíte o 5-10 rokov?

Určite by som chcel zostať na východe, najlepšie v Bardejove, nakoľko som dosť patriot a v našom meste podobná firma nie je. Moja predstava je byť uznávanou ecommerce spoločnosťou na Slovensku a presadiť sa aj na zahraničnom, ideálne nemecky hovoriacom trhu.

WAME s.r.o. na trhu pôsobí 5 rokov a aktuálne ju tvorí 11 členný interný tím v prepojení s externými programátormi, dizajnérmi a rôznymi online marketérmi. Firma sídli v malom meste, preto je riešená personálne aj prostredníctvom pobočiek v Bratislave, Humennom a externým tímom v Košiciach. Ponúka však možnosť pracovať z domu, nie je nutné, aby programátori boli v práci viazaní sídlom firmy.

Každý rok firma príjme 2-4 nových, najšikovnejších študentov/stážistov z Priemyselnej školy v Bardejove. S technickým lýceom má firma veľmi dobrú spoluprácu. Na konci druhého ročníka prichádzajú študenti na povinnú stáž a tí, ktorí majú záujem, ostávajú - niektorí až do ukončenia štúdia na SŠ. V takom prípade to Wame rieši uzatvorením dohody o študentskej praxi a študenti denne prichádzajú v popoludňajších hodinách do kancelárie. Po dvoch rokoch praxe sú zo žiakov hotoví ľudia a s mnohými má firma dodnes dobré vzťahy, s niektorými aj externe spolupracuje. Študujte a učte sa jazyky! To by odporučil Mário každému študentovi.

Máte čas aj na oddych?

Dnes už áno. Keď som začínal podnikať, pracoval som 14-16 hodín, spával som v kancelárii, ráno vstával o 7.00 a znova pracoval. Prešiel som si osobným vyhorením, bolo to veľmi ťažké obdobie, nevedel som sa s tým dlhšie vysporiadať, ale prešlo to.

Dnes si neviem predstaviť podnikateľské začiatky s manželkou a dieťaťom. Podnikanie si vyžaduje veľa obetí a maximálny výstup z komfortnej zóny. Ako programátor som začínal sám a bolo ťažké sa odosobniť. Zamestnal som človeka a keď som videl, že prácu spravil inak než ja, zdalo sa mi, že to nie je dobré, pritom to bolo len inak, ako by som to urobil ja. Bojoval som s tým, aby som nevstupoval do ich práce, zbytočne nepripomienkoval a uvedomil som si, že mojím zamestnancom potrebujem veriť. Dnes je táto dôvera na 110%.

Máme stabilne zabehnutý pracovný systém, už nie som na všetko sám a tým mám čas aj pre seba. Nekončím síce s prácou o 16.00 alebo o 17.00, no viem si urobiť čas aj na rodinu, záľuby - som milovník koní a hobby jazdec, takže voľné chvíle venujem rodine a koňom.

Osobný názor na podnikanie na Slovensku

Podmienky nie sú zle, vraví Majo, ale tiež to nie je vždy jednoduché. Dnes už nemá pocit, že by mu niečo podkopávalo nohy, aj keď vníma, že v mnohých prípadoch by sa dali peniaze na rozvoj IT využívať oveľa efektívnejšie. S čím sa dodnes nevie vysporiadať sú návštevy úradov, 30-dňové lehoty, a podobne, ale verí, že aj táto vec sa môže prostredníctvom informatizácie zmeniť.

Na záver dodal: Podnikanie je o človeku, je to výstup z komfortnej zóny. Ak sa človek cíti na podnikanie, nech sa pripraví na to, že minimálne prvých 5 rokov musí podnikaniu všetko obetovať. Ak si myslí, že za rok niečo dosiahne, tak, to nedosiahne. A potom je to o každodennom napredovaní. V prírode neexistuje nič, čo dlhodobo stagnuje. Všetko buď expanduje, alebo degraduje a o tom je celé podnikanie, vzdelávanie, obchod a život ako taký.

Rozhovor vznikol v Národnom podnikateľskom centre v Prešove – inštitúcie typu one-stop shop – poskytujúcej komplexnú systematickú podporu a odborné poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov, i pre záujemcov o podnikanie v 7 regiónoch Slovenska, okrem BSK.

Za rozhovor ďakujú Renáta Madzinová a Miroslava Klimovičová

Súvisiace články
17.8.2020 Na ranč za gastronómiou 27.4.2020 Podnikatelia nie sú ani v týchto časoch na svoje problémy sami 26.3.2020 O tvorivej knihomoľke 6.2.2020 Obyčajné záhrady s neobyčajnými dizajnovými prvkami 9.1.2020 Podnikanie? Nemám čo stratiť! 7.1.2020 Dnes určite neľutujem, že som začal podnikať 2.11.2019 Prežívame apokalypsu v personalistike? 25.7.2019 Čarovná JAZYKOLA 22.7.2019 Cesta za vínom 8.4.2019 Dream job na Slovensku? – Prečo nie? 30.3.2019 Ako môže byť aj malá prešovská firma svetovou jednotkou 8.3.2019 Duševné vlastníctvo: Ako si ochrániť svoj biznis nápad? 11.2.2019 Úspešne preraziť do sveta biznisu v zahraniční je s nami jednoduchšie 28.1.2019 VÝKAZY, FAKTÚRY, DANE. AKO NA NE? 9.11.2018 Odvážené je nielen obchod. Odvážené je životná cesta 14.9.2018 Národné podnikateľské centrum je pre podnikateľov aj nepodnikateľov 7.9.2018 Pomáhame podnikateľom rásť 31.8.2018 Ani služby pre podnikateľov nie sú zadarmo 13.8.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť- ll. časť 31.7.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť 26.6.2018 Podnikateľ nie je nadávka
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK