PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17732/74-_vyrocie_oslobodenia_sme_si_v_presove_uctili_spomienkou.html

74. výročie oslobodenia sme si v Prešove uctili spomienkou

19. januára si pripomíname 74. výročie oslobodenia nášho mesta. V Prešove sa dnes uskutočnil pietny akt kladenia vencov, ktorým sme si spoločne pripomenuli túto významnú historickú udalosť.

Vence k Pamätníku Červenej armády položili nielen organizátori pietneho aktu - mesto Prešov a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove, ale aj zástupcovia štátnej, verejnej správy a samosprávy, ozbrojených síl, záchranných zložiek, politických strán a ďalších organizácií.

„Je potrebné pripomínať nielen historické fakty, ale priblížiť mladým ľuďom aj dôsledky, ktoré zažívali tí, čo bojovali, ale aj tí, ktorí sa snažili žiť čo najnormálnejším spôsobom a zvádzali svoj vlastný boj. Preto mi dovoľte, dámy a páni, vysloviť vďaku všetkým tým, ktorí v týchto bojoch padli, všetkým tým, ktorí prežili a začali nanovo budovať nielen naše mesto, ale aj povojnovú spoločnosť. Ale dovoľte mi poďakovať sa aj tým, ktorí si v sebe niesli dôsledky vojny už len sprostredkovane od rodičov či starých rodičov a v snahe nezabudnúť odovzdali svoje myšlienky ďalej ako memento, “ prihovorila sa účastníkom pietneho aktu primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na pietnom akte pri príležitosti 74. výročia oslobodenia mesta Prešov sa zúčastnil aj predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

„Buďme vďační všetkým, ktorí pred 74. rokmi položili životy za našu slobodu. Pretože okrem nej priniesli aj nádej. A tú dnes môžeme naplniť konkrétnymi skutkami. Urobme to spolu, tu a teraz. Česť a sláva všetkým, ktorí padli v bojoch za našu slobodu, " prihovoril sa prítomným premiér.

Po slávnostných príhovoroch zazneli aj hymny Česka, Ruska, Ukrajiny, Slovenskej republiky a čestné salvy zo samopalov.

Účastníci pietneho aktu neskôr položili vence aj k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici.

Pozrite si aj VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=AHXJpB9B444

 
22.1.2019 | Pridal: DC | Mesto Prešov | čítané: 1475 krát