PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17734/v_rakociho_palaci_priblizia_historicke_milniky_rozhlasoveho_vysielania.html

V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania

V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.

Tradičné, stretnutie sa uskutoční v stredu v priestoroch Rákociho paláca v Prešove. Prednáška je zároveň sprievodným podujatím výstavy „Tu rádio Prešov“, ktorá potrvá do 3.februára 2019.
„Publikácia je zaujímavá nielen pre Prešovčanov. Dôležité odpovede v nej nájdu aj tí, ktorí sa zaujímajú o udalosti druhej svetovej vojny v regióne východného Slovenska, “ prezradil Mgr. Igor Lazorík, odborný pracovník múzea a spoluautor výstavy.

Podľa Lazoríka mali tieto častokrát tragické udalosti celospoločenský dopad. Kniha približuje pôsobenie Slovenského rozhlasu v Prešove v rokoch 1938 až 1944, ale aj pohnuté historické udalosti, ktoré tomuto úseku našich dejín predchádzali.

„Vzácnym hosťom prezentácie bude autor publikácie Ing. Jaroslav Kostrub, ktorý rád zodpovie prípadné otázky publika, “ dodáva Lazorík.

Ďalším hosťom podujatia bude Vladimír Kaleta, ktorý je zberateľ dobových rádioprijímačov. Niektoré z nich tvoria aj súčasť predmetnej výstavy „Tu rádio Prešov“. V poradí 36. Čaj u Rákociho sa uskutoční v stredu 23. januára o 17-tej.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

 
22.1.2019 | Autor: Rastislav Žitný | Kultúra a voľný čas | čítané: 1152 krát