Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prešovské nadané deti leteli vesmírom

Hosťom v Klube nadaných detí bola RNDr. Mária Csatáryová, PhD. - autorka knihy Letíme do vesmíru, prvého beletrizovaného zošita z astronómie pre deti. Témou prednášky boli základné astronomické pojmy a javy.

Samotné rozprávanie bolo doplnené skvelou obrazovou prílohou pomocou interaktívneho počítačového programu Stellarium, ktorý umožnil zobraziť nielen objekty, ktoré môžeme vidieť voľným okom, ale aj veľkým ďalekohľadom.

V úvode stretnutia zalovili deti vo vedomostiach na túto tému, ktoré nadobudli aj počas vyučovacích hodín, ale to, že deti astronómia zaujíma bolo vidno počas celého rozprávania. Mnohé otázky presahovali rámec vedomostí, ktoré deti získavajú v škole. Ukázalo sa, že niektoré z nich pozerajú dokumentárne filmy zamerané na astronómiu, alebo čítajú astronomické dokumenty. Zaujímali sa nielen o planéty Slnečnej sústavy, súhvezdia, ale aj o život hviezd, či tajomné čierne diery. Možno považovať za škodu, že náš školský systém nevyužíva tento záujem pri klasickom vyučovaní a to nielen vo výučbe predmetov, ale aj ako motiváciu pri výučbe prírodovedných a technických predmetov.

Počas prednášky sa deti zoznámili s planétou Mars, ktorú môžeme práve pozorovať na nočnej oblohe. Zistili prečo tejto planéte hovoríme dvojča Zeme a to aj napriek tomu, že samotná planéta je v porovnaní so Zemou omnoho menšia. Prečo má červenú farbu a aký povrchový útvar na ňom je najzaujímavejší. Ich záujmom bol aj život na Marse a možnosti života na ňom.

Deti zaujalo aj rozprávanie o súhvezdiach. Niektoré z nich už poznali, ale zaujímavosťou pre nich bolo ako sa môžu podľa nich orientovať. Boli vybrané súhvezdia zimnej nočnej oblohy, s cieľom aby si ich deti mohli večer popozerať na nočnej oblohe. Zoznámili sa tak s najvýraznejším súhvezdím Orión a súhvezdiami -postavami v jeho príbehu. Deti sledovali príbeh slávneho lovca Orióna, ktorý v urputnom boli porazil hrozivého býka, a dozvedeli sa aj to, že na oblohe pri nohách slávneho lovca pobehujú jeho dvaja spoločníci – Veľký a Malý pes. Naučili sa hľadať najjasnejšiu hviezdu oblohy – Sírius v súhvezdí Veľkého psa, ale aj nápadné zoskupenie hviezd Plejády v súhvezdí Býka.

Najväčším zážitkom pre ne však boli objekty, ktoré je možné pozorovať len ďalekohľadom. Zoznámili sa so skupinami hviezd – hviezdokopami, ďalekými galaxiami, ale aj krásnymi hmlovinami v súhvezdí Orióna a Býka. Dozvedeli sa, že samotné hmloviny majú tiež svoj príbeh. V niektorých z nich sa práve rodia hviezdy, iné sú len pozostatkom samotných hviezd. A ich mená často korešpondujú s tým, na čo sa dané hmloviny podobajú – a tak hádali čo im pripomína hmlovina tesne pod opaskom Orióna – nazývaná aj Konská hlava.
Na záver si svoje poznatky zopakovali pomocou jednoduchej úlohy – nakresliť súhvezdie Orióna a pomocou jeho opaska nájsť najjasnejšiu hviezdu oblohy – Sírius – srdce psa a Aldebaran - oko býka. Ako aj malú kopu hviezd – viditeľnú voľným okom  - Plejády. Deti si pri tejto úlohe zopakovali naučené poznatky a precvičili zakresľovanie.  Úlohu zvládli na výbornú.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK