Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Medzi najlepšími v CR Prešovského kraja sú aj subjekty OOCR ,,Šariš“- Bardejov Bodovali Dukla Destination, Skanzen BK a singletrack Family

Medzi najlepšími v cestovnom ruchu Prešovského kraja za minulý rok zabodovali aj zariadenia a osobnosti z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov. 5. ročník ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018 vyhlásila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a online hlasovanie prebiehalo od 14.  decembra 2018 do 13.  januára 2019.

V ankete sa Dukla Destination Svidník umiestnila na 2.mieste v kategórii "NAJ informačné zariadenie“, s počtom hlasov 1300. Predbehli ho iba víťazné tatranské informačné kancelárie Starý Smokovec a Tatranská Lomnica s 1612 hlasmi.

V ankete sa Skanzen Bardejovské Kúpele umiestnil na 3.mieste v kategórii "NAJ kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia“. Skanzen dostal 746 hlasov, čo mu vynieslo tretie miesto. Na 1.mieste skončil Tatranský ľadový dóm na Hrebienku s 1821 hlasmi a na 2. mieste Hrad Šariš vo Veľkom Šariši s 1571 hlasmi.
V hlasovaní sa ešte umiestnili, z pôsobnosti OOCR Šariš Bardejov v kategórii NAJ produkt so 751 hlasmi rovnako na 3.mieste, Family (Lekársky singletrack) v Bardejovských kúpeľoch. Vyhral Bežecký areál Štrbské Pleso (2178 hlasov) a na 2.mieste bola expozícia Svet dávnych vekov v Kaštieli Hanušovce (1928 hlasov).
V kategórii NAJ zamestnanci skončil na 5.mieste s 528 hlasmi Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR , , ŠARIŠ“–Bardejov. Ďalšie výsledky sú na stránke KOCR: https://www.severovychod.sk/clanok/hlasovanie-naj-v-cestovnom-ruchu-2018

Predsedníčka OOCR "ŠARIŠ“–Bardejov Tamara Šatanková k tomu povedala: , "Výsledkom činnosti OOCR v posledných rokoch je, že dĺžka obnovených značených turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských kúpeľov dosahuje takmer 40 km. Popri tom sa vybudovalo a udržiava na tomto území aj sieť navzájom prepojených šiestich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ju štyri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon,  Čerešenka a najnovšie Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K tomu sa obnovili aj desiatky altánkov a odpočívadiel a vybudovali oddychové a športové zóny pre deti.“

Dodala, že sa vytlačili tisíce letákov, máp, turistických sprievodcov, upozorňujúcich na pamiatky UNESCO v Bardejove, liečivé, wellness, historické a turistické atrakcie v Bardejovských Kúpeľoch, drevené kostolíky v regióne, na prírodné a kultúrne dedičstvo tohto menej poznaného kúta Slovenska. K tomu vznikol aj prezentačný video film,  nová webstránka www.visitbardejov.sk, región sa prezentoval aj na svetových veľtrhoch, spolupracuje pri propagácii s informačnými centrami a KOCR Severovýchod Slovenska. Mimoriadne silnou stránkou je propagácia regiónu. Tlačové informácie každý mesiac informujú v stovkách výstupov na internete, ale aj v celoštátnych a regionálnych tlačených médiách, o aktivitách a atraktivitách regiónu a to nielen na Slovensku, ale aj v ČR a menšom rozsahu aj v Poľsku.

"Nemalú zásluhu na tomto rozvoji má aj Radomír Jančošek v pozícii riaditeľa OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov, ktorý svojim osobným prínosom výrazne prispel k rozvoju cestovného ruchu severovýchodného Slovenska. Osobnou účasťou na vytipovaní, príprave a realizácii množstva projektov dokázal, že aj relatívne malá oblastná organizácia cestovného ruchu môže dobudovaním atrakcií a vytrvalou, vysoko profesionálne vedenou propagáciou pozdvihnúť svoj región. Jeho nominácia v ankete v kategórii NAJ zamestnanci bolo plne oprávnená, “ vyzdvihla T. Šatanková.

Poukázala aj nato, že len v roku 2018 sa i s osobnou účasťou Radomíra Jančošeka podarilo OOCR "Šariš“ – Bardejov úspešne realizovať množstvo projektov. Patria k nim: obnova rozhľadne Kamenná Hora, obnova turistického okruhu Ostrá Hôrka, nový turistický singletrack Herkules pre cyklistov i peších Bardejov-Bardejovské Kúpele, s dĺžkou cca 1,3 km, obnova drobnej turistickej infraštruktúry v areáli rekreačného jazierka v Bardejovských Kúpeľoch. Okrem toho sa OOCR "Šariš“ – Bardejov ako partner podieľa na novej štvorjazyčnej cyklomape AQUAVELO. Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou.

Skanzen, Bardejovské Kúpele
OOCR je hrdá aj na ocenenie Skanzenu v Bardejovských kúpeľoch. Je umiestnený na okraji Bardejovských Kúpeľov ako Múzeum ľudovej architektúry - najstarší skanzen na Slovensku (od roku 1965). Zobrazuje tradičnú dedinu z 19. a prvej polovice 20. storočia. V súčasnosti ju tvorí takmer 30 objektov tradičnej ľudovej architektúry z oblasti horného Šariša a zo severovýchodného Zemplína. Jeho dominantou sú dva gréckokatolícke drevené kostoly prenesené z dediny Zboj a z blízkej obce Mikulášová.
Okrem obytných zrubových domov sú v skanzene objekty s technickým zariadením: kováčska vyhňa, sýpka, sušiareň ovocia, studňa a stodoly.
Exponátmi mimoriadnej hodnoty sú:
- vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr hnaný vodným pohonom (z 18. stor. a r. 1932)
- najstarší datovaný úľ na Slovensku z roku 1691 
- valcha na výrobu súkna - slúžila na spracovanie vlnenej tkaniny do hustého súkna (časť z r. 1888 a r. 1948)

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK