Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Zmeny v zákone o zbraniach a strelive

Ministerstvo vnútra SR intenzívne pracuje na definitívnom znení novely zákona o zbraniach a strelive.

Hlavným dôvodom na vypracovanie tohto zákona je najmä záväzok Slovenskej republiky prebrať smernicu Európskeho parlamentu a Rady ako aj implementovať s ňou súvisiace vykonávacie nariadenie. Z predpisov Európskej únie vyplýva povinnosť pre členské štáty upraviť vo vnútroštátnej legislatíve kontrolu získavania a vlastnenia zbraní, ako aj normy a techniky na ich deaktiváciu a zabezpečenie trvalej nepoužiteľnosti deaktivovaných strelných zbraní. Ďalšie zmeny v zákone si vyžiadala aplikačná prax.
Cieľom vypracovaného návrhu zákona je dosiahnutie rovnováhy medzi záväzkom zabezpečiť primeranú slobodu pohybu niektorých strelných zbraní v rámci Európskej únie na  strane jednej a potrebou kontrolovať túto slobodu primeranými bezpečnostnými zárukami na druhej strane.
Úlohou návrhu zákona je prostredníctvom primeraných legislatívnych opatrení zamedziť zneužívaniu strelných zbraní.

Medzi najdôležitejšie pripravované zmeny patrí:

1) zmena kategorizácie zbraní a zavedenie evidovania niektorých druhov zbraní
2) zmeny podmienok v udeľovaní výnimiek a nadobúdaní zakázaných zbraní (kategória A),
3) úprava postupu pri znehodnocovaní, ničení, výrobe rezu a úprave zbrane,
4) skrátenie doby platnosti zbrojného preukazu z 10 rokov na 5 rokov a obmedzenie doby platnosti zbrojnej licencie z neurčitej doby na 5 rokov,
5) elektronizácia v rámci podnikateľského prostredia
6) povinné označovanie zbraní a ich hlavných častí

Prijatie zmien, ktoré nám z legislatívy EÚ vyplývajú sa stretlo s mnohými pripomienkami zo strany dotknutých subjektov. Do dnešného dňa absolvovalo Ministerstvo vnútra SR stretnutia so zástupcami rôznych subjektov, ktorí uplatnili zásadné pripomienky. V rámci diskusií na týchto stretnutiach sa hľadali riešenia, ktoré znížia dopad novej právnej úpravy na legálnych držiteľov zbraní, po zohľadnení záväzkov, ktoré nám vyplývajú zo smernice a potreby prijatia opatrení, ktoré znížia riziko zneužitia strelných zbraní.
Na základe súčasného stavu prípravy zákona je možné predpokladať, že začiatkom marca bude predložený do Národnej rady.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Krádež v rodinnom dome
Polícia v Prešove rieši prípad trestného činu krádeže spáchaného v súbehu s trestným činom porušovanie domovej slobody, ku ktorému došlo v sobotu (17.02.2024) na Ul. Bezručovej.
Likvidácia tabaku aj registračných pokladníc
Prešov - 20.02.2024: Colný úrad (CÚ) Prešov zlikvidoval v spaľovni odpadov viac ako 5,6 ton tabaku, ktorý prepadol v prospech štátu. Zničil aj tri registračné pokladnice, ktoré zabezpečil pri kontrolách zameraných na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP).
Náušnice, prstene, retiazky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Ukradnuté dopravné značky
Taxikár jazdil po strede cesty
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK