PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17750/prestizne_ocenenie_naj_v_cestovnom_ruchu_ziskal_donjon_sarisskeho_hradu.html

Prestížne ocenenie naj v cestovnom ruchu získal donjon Šarišského hradu

V Prešovskom kraji máme ďalšie lákadlo pre turistov. Je ním donjon - vynovená bašta hradu Veľký Šariš. Obnova Donjonu si vyslúžila ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2018.

Pamiatkari im ho takmer nedovolili opraviť, teraz zaň získali cenu. Obnova donjonu na Hrade Šariš si vyslúžila ocenenie. Odborná porota kladne ohodnotila fakt, že obnova hlavnej veže prispela k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji.

24. januára sa na Medzinárodnej výstave cestovného ruchu ITF Slovakiatour, ktorá sa konala na výstavisku Incheba Bratislava, odohrávalo slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Anketa s názvom NAJ v cestovnom ruchu prebieha už od roku 2014 a jej cieľom je upriamiť pozornosť obyvateľov, turistov a organizácií v cestovnom ruchu na zaujímavé miesta, osobnosti, produkty či dokonca zaujímavých zamestnancov v cestovnom ruchu.

HRAD ZACHRAŇUJÚ UŽ 20 ROKOV
V kategórii NAJ kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia, sa z mnohých nominovaných na druhom mieste umiestnila veža donjon, hlavná bašta Šarišského hradu, ktorý stojí nad rovnomenným mestom Veľký Šariš. Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 ha. Po rekonštrukcii pôvodného hradného donjonu na danom mieste vyrástla 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá sa stala pýchou hradu. S rekonštrukciou sa pritom začalo už roku 2017, no vzhľadom na jej rozsah pokračovali práce aj počas leta 2018. „O záchranu hradu Veľký Šariš sa snažíme defacto už 20 rokov. Stavebne sa Hrad Šariš obnovuje 8 rokov a ocenenie vnímam ako zadosťučinenie za tú snahu“, uviedol Ladislav Babuščák, správca hradu vo Veľkom Šariši. „Vnímam to ako ocenenie všetkých, ktorí prispeli k tomuto úspechu, pretože to nie je len mesto, to nie sú len pracovníci, sú to aj dobrovoľníci, sú to aj sponzori, čiže je to ocenenie všetkých ľudí, ktorí za to dlhé obdobie urobili obrovský kus práce na hrade.“

Z NEZNÁMEHO HRADU SA STÁVA ČORAZ VIAC NAVŠTEVOVANÁ PAMIATKA
Druhou časťou ocenenia bolo hlasovanie verejnosti. Hrad Šariš sa v kategórií Naj kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia, umiestnil na druhom mieste. Len o 250 hlasov ho predbehol Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. „Teší ma, že povedomie o hrade Velký Šariš sa začína pomaly šíriť medzi ľuďmi i medzi turistami, “ ukončil Babuščák. Ako ocenenie všetkých, ktorí sa na obnove hradu podieľajú berie umiestnenie v ankete i primátor Veľkého Šariša Viliam Kall: „Túto cenu beriem ako ocenenie obetavej práce všetkých, ktorí sa na tejto obnove podieľali, lebo to nebolo len o meste Veľký Šariš. Bolo to aj o podpore Ministerstva kultúry SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR či mnohých dobrovoľníkov, najmä z občianskeho združenia Hradba Šariš a Strážcovia pravých pokladov storočí, ale aj o sponzoroch. Všetkým patrí jedno veľké ďakujem, lebo práve takéto ocenenie je výsledkom dobre odvedenej práce a mnohokrát práce, ktorá je aj mimo pracovnej doby a povinností.“ 

Získané ocenenie je podľa neho i záväzkom do budúcna. Nepoľaviť v práci a byť úspešnými i naďalej. „Budeme vyvíjať aktivity, aby sme aj v ďalšom období získali ocenenie a ja som veľmi rád, že Šarišský hrad nadobúda v okolí jedinečnosť i význam a každým rokom rastie jeho popularita, “ dodal primátor.

TEXT K FOTO 1: Zľava Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, správca Hradu Šariš Ladislav Babuščák, primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA Michal Sýkora.

TEXT K FOTO 2: Obnova donjonu na Hrade Šariš si vyslúžila ocenenie. Odborná porota kladne ohodnotila fakt, že obnova hlavnej veže prispela k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji.

 
28.1.2019 | Autor: Veronika Lazoríková | Mesto Prešov | čítané: 1885 krát