PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17764/v_rakociho_palaci_vystavia_historicky_porcelan-.html

V Rákociho paláci vystavia historický porcelán.

Od štvrtka môžu návštevníci Krajského múzea v Prešove obdivovať historické porcelánové šálky a podšálky. Výstava je orientovaná predovšetkým na české porcelánky karlovarského regiónu. Vzácny porcelán pochádza zo súkromnej zbierky z východného Slovenska.

Najnovšia výstava Krajského múzea v Prešove pod názvom Šapo – šálka a podšálka v premenách času prezentuje viac ako tri desiatky porcelánových unikátov.

„Šapo je pomocný termín pomerne frekventovane používaný v slovenčine a češtine medzi odborníkmi a zberateľmi, vytvorený zo začiatočných slabík slov šálka a podšálka, “ vysvetľuje Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.
Kolekcia šálok bola zbieraná s dôrazom na 1. polovicu 19. storočia a časovo ju možno ohraničiť rokmi 1790 - 1870. Práve v tomto období dosiahli podľa kurátora výstavy karlovarské porcelánky pozoruhodné úspechy vo výtvarnom stvárnení produktov.

„Divák tu môže sledovať premeny dizajnu od klasicizmu cez empír a biedermeier až k druhému roku, ktorým sa kvalitná ručná výroba stolového nápojového porcelánu v podstate končí, “ prezradil Ridilla.

Najstarším predmetom na výstave je viedenské mocca šapo z roku 1792 s klasicistickými rozvilinami a motívom urny. K najzaujímavejším kúskom patrí podľa Ridillu aj šapo Loket z roku 1834 s astrologickými symbolmi na vnútornej strane šálky, ktorá zrejme slúžila na veštenie z kávových usadenín. O tom, že aj taký obyčajný predmet akým je šálka môže skrývať tajomstvo, presvedčí podľa jeho slov návštevníka šapo, ktoré bolo vyrobené v porcelánke Březová.

„Vyrobené bolo okolo roku 1850, no miniatúrny dvojportrét na šálke zobrazuje ženské postavy podľa módy o štvrťstoročie staršej. Mohlo tak ísť o pripomienku dobových krások alebo členiek vysokej aristokracie, “ dodáva Ridilla.

Okrem zástupcov českého porcelánového priemyslu sa v zbierke nachádza niekoľko viedenských a meissenských prác, ako aj neznačkované kusy, ktoré však pochádzajú zo stredoeurópskeho teritória. Výstava sa uskutoční aj vďaka odbornej spolupráci s Mgr. Zuzanou Francovou z Múzea mesta Bratislavy. Sprístupnená bude vo štvrtok 7. februára v Rákociho paláci a potrvá do 16. júna.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

 
5.2.2019 | Autor: Rastislav Žitný | Kultúra a voľný čas | čítané: 1997 krát