Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Stačí, ak sa dieťa hýbe pre zdravie ? Alebo je dobré ak aj súťaží? Nie je to prehnaný stres, vystavovať ho možnému neúspechu?

Po odpovede sme si zašli priamo na tréning za Ľubom Čiernikom - jedným z trénerov, počtom detí najväčšieho karate klubu na Slovensku. Minulý rozhovor s týmto trénerom KK JUNIOR PREŠOV o tom, že treba byť tvrdší vo výchove detí a ich smerovaní, mal úspech.

ČAST TRÉNEROV V KARATE KLUBE JUNIOR
ČAST TRÉNEROV V KARATE KLUBE JUNIOR

Čiernik je, okrem iného, vyštudovaný magister športu so špecializáciou na úpolové športy a dlhoročne sa venuje mládeži v Prešove. Veľmi rád pomenuje problém priamo a hľadá riešenia, čoho dôkazom je aj množstvo detí v prešovskom klube a fungujúci projekt JUNIORKO (www.juniorko.sk).

JUNIORKO je projekt ocenený mestom Prešov, Prešovským samosprávnym krajom a Slovenským olympijským výborom, aj napriek počiatočným skeptickým odozvám. Až neskôr väčšina pochopila, že nejde o pomoc zdarma, ale dať jednotlivcom cieľ a naučiť ich práci na sebe samých. Vybudovať im zdravé ego a naučiť ich pocitu uznania, keď na sebe pracujú…ideálne už od detstva.

Veľa rodičov si dnes myslí, že deťom treba hlavne pohyb. Súťaženie a rivalita u detí nie je až taká podstatná v športe. Po názor odborníka sme zašli do karate klubu v Prešove. Či je to tak, že keď dieťa neprinesie hneď cenné kovy, resp. sa mu prestane dariť v zápasoch a na súťažiach, netreba ho tlačiť do výkonov, ale stačí mu tréning, to sme skúsili zistiť u jedného z trénerov PRESOV KARATE KIDS, Čiernika:

Ako sa máš a čo sa zmenilo po uverejnení článku s tvojím rozhovorom o tom, že deti by nemali striedať kvantum športov, ale rodičia by mali v určitom veku pevne dieťa nasmerovať?

Zmenilo sa to, že mi píše mnoho rodičov s prosbou o radu. Hlavne messenger na známej sociálnej sieti mi „pípne“ viac ako predtým od cudzích ľudí. Sú to rodičia rôznych detí, ktoré skúšali v Prešove kadejaké športy alebo krúžky. Ja rád odpíšem a pomôžem každému, kto ma kontaktuje, nielen rodičom z nášho klubu. Síce nie som vyštudovaný psychológ, avšak ako tréner mám určitý názor na to, ako šport, tréner a rodič formujú myseľ a psychiku dieťaťa. Aký dopad má zdravá rivalita a prirodzené súťaženie na deti. Vlastne, ak ho nemá tréner, nie je dobrým trénerom (smiech).

Tak, poďme k veci - prečo sme tu. Sú podľa teba súťaže dôležité v dnešnej dobe v akomkoľvek športe alebo je dôležitý len pohyb pre zdravý vývin dieťaťa?

Ak sa bavíme o športe, jeho devízou sú práve súťaže. Čím skôr dieťa začne porovnávať svoje sily v akomkoľvek športe s inými deťmi, tým skôr sa začne učiť pracovať so svojimi emóciami. Každý sme iný a to, akí sme, predurčujú naše činy, ktoré vykonávame. A tie veľakrát vyplývajú práve z emócií, keďže tie najväčšie rozhodnutia sú častokrát v dobrom aj zlom zmysle vykonávané u ľudí pod návalom stresu a záťaže. Tie najväčšie myšlienky v rámci osobnej zmeny u nás sa tvoria v hlave práve vtedy, keď sme pod tlakom, alebo sa musíme vysporiadať s niečím pre nás priťažujúcim. A to, ako sa rozhodneme, často definuje aj náš ďalší budúci život.

Je ale pravda, že u niektorých dospelých tieto osobné myšlienky pod stresom nikdy neprídu a sú ľudia, ktorí sú radi vytrvalí vo svojom negatívnom myslení, čo je možno spôsobené práve tým, že ako deti nesúťažili s inými (smiech).

Počkaj, počkaj. Trošku jednoduchšie. Čiže tvrdíš, že šport a súťaženie v mladom veku dokáže zlepšiť život a zmeniť myslenie?

Jednoznačne. Ale nielen samotný šport. Základom je aj jeho ďalšia fáza, a tým sú súťaže, preteky, zápasy atď. Keď dieťa len trénuje alebo vykonáva určitú činnosť a nedôjde k porovnávaniu jeho schopností, skôr či neskôr dôjde na dieťa kríza s tým, aby naďalej vykonávalo danú činnosť. Ono tá kríza vlastne príde aj keby súťažilo, avšak jej prekonanie je potom väčším liekom na psychiku pre dieťa.

Ako to myslíš?

Myslím to tak, že ak dieťa začne súťažiť, respektíve porovnávať svoje sily s inými deťmi, štatisticky určite nebude len vyhrávať. Prídu aj prehry, zväčša sú to vlastne najskôr len prehry, hlavne ak ide o individuálny šport. A tu je dôležitý činiteľ rodič a tréner, aby dieťa podporili v tom, aby to nevzdávalo a šlo ďalej. Aby trénovalo a výhry prídu. Keďže ani najtalentovanejšie deti si dlhodobo nedokážu udržať ustálenú formu hlavne z fyziologických dôvodov, reálne každé dieťa, ktoré športuje, raz za čas zažije svoj pocit víťazstva. Aj veľmi talentované dieťa dokáže občas podať podpriemerný výkon. Oproti dospelým, dokonca oveľa častejšie. Super urýchľujúci efekt v tomto ponímaní vplyvu súťaženia na psychiku majú kolektívne športy, kde je v podstate jedno o akú ligu ide, keďže pre dieťa je vyhratý zápas akoby životnou výhrou STANLEY CUP alebo MAJSTROVSTIEV SVETA v akomkoľvek športe. Individuálne športy sú v tomto poňatí ťažšie, keďže tie vyžadujú väčšiu dávku schopností v detskom veku k tomu, aby dieťa víťazný pocit zažilo. Jemu totiž zápas nevyhrá šikovný kamarát v útoku, alebo dokonca viac šikovných detí v zostave ako má súper, ale deti v individuálnych športoch musia byť viac sústredenejšie a sebavedomejšie, aby si dokázali ukrojiť svoj kus slávy a pocitu víťazstva na úkor svojho súpera. Obzvlášť počas ich prvých súťažných krokov.

Dnes je ale módou nevystavovať deti tlaku…

To je pravda. Ale to je „opičia láska“. Pri takom myslení rovno dieťa zavrime do izby, dajme mu hokejovú prilbu, ak by náhodou zhodilo kvetináč na svoju hlavu, dajme mu na ňu pre istotu aj klietku ako majú hokejoví brankári, ak by mu náhodou dala po tvári pri učení učebnica matematiky a nakoniec mu radšej napíšme úlohy my, aby si nevypichlo oko pri ich samostatnom písaní, keďže tu ani tá klietka nepomôže (smiech).

Deťom treba veriť. Oni tlak dokážu zvládnuť jednoduchšie ako my, dospelí ľudia. Určitý tlak je prirodzený, obzvlášť u detí. Samozrejme, ideálne je, ak ich učíme zvládať ho od útleho detstva. Počítače v ich rukách to za nás neurobia.

Tlak na základnej škole z nových informácií, ich preskúšania, rôznych nových sociálnych kontaktov, dospievania a ďalších nových vecí, je častokrát oveľa väčší ako v akomkoľvek zamestnaní, v ktorom sme už ako dospelí jedinci získali prax a chodíme do neho s pulzom a výrazom ako kapor. Tlak je súčasť života a je škoda v športe nevyužiť možnosť modelovane dieťa vystaviť tlaku zo športového výsledku a pracovať s tým, aby sa ho naučilo zvládať. A čo je na tom najlepšie? Pomôžu Vám s tým tréneri, pedagógovia, nie ste na to proste sami a dieťa je pod tlakom v niečom, čo miluje. V športe.

Akú máte skúsenosť vy, tréneri? Dokážu deti bojovať s týmto športovým tlakom? A ako sa prejaví táto práca na nich neskôr, keď sú starší?

Určite deti, ktoré súťažia od útleho detstva, aj keď nie sú najlepší vo svojom športe, oveľa lepšie neskôr v živote zvládajú vypäté situácie. Dokážu spracovať životné , ,prehry“ a dokážu sa určite viac motivovať na nové ciele. Dokážu si hľadať nové ciele a motivácie, keď sú starší a dokážu ich doťahovať do úspešného konca. A to je veľmi dôležité. Viete, v športe ste častokrát napríklad zranený a zranenia prídu zväčša v tej najlepšej forme. Práve to sú situácie, kde dostáva psychika zabrať. Dieťa, dorastenec alebo aj dospelý človek musí zabrať veľakrát akoby od začiatku, hlavne v jeho hlave. Ale po každej búrke vyjde slnko, a to platí pre šport a aj pre život. Už malé deti, ktoré nielen športujú, ale aj súťažia v danom športe vedia, že aj keď som dnes nevyhral alebo nezískal medailu, alebo sme nevyhrali ako tím, tak nabudúce mám alebo máme zase šancu. Dieťa vidí cieľ a pracuje na ňom, aby ho dosiahlo. A to je to najväčšie plus športu a samotného súťaženia a porovnávania síl.

Takže, odporúčaš rodičom športujúcich detí v rôznych športoch, aby deti dávali aj na súťaže, zápasy, resp. iné zápolenia, kde si porovnajú sily?

Jednoznačne. Ak sa dieťa hýbe na tréningu a rodič je spokojný len s tým, že si vybije energiu, tak potom chýba dôležitá zložka. A to je chyba. Dieťa treba konfrontovať s tým, nech si zmeria svoje sily s ostatnými deťmi, svoj progres a možné zlepšenie na ďalších športových akciách. Nemá byť primárnym cieľom rodiča mať doma šampióna, ktorý nosí len zlato z každej akcie. Každé dieťa je šampión, hoci nikdy nič nevyhralo. Stačí, že na sebe maká každý tréning a ide za vidinou lepšieho zajtrajška na ďalšej jeho súťaži, v jeho ďalšom zápase. A verte, že skôr či neskôr sa táto naučená schopnosť (vytrvalosť) pretaví neskôr aj do súkromného života. Taká osobnosť nikdy nebude mať pocit, že by ju niečo mohlo zlomiť a aj keď spadne, naučený rytmus zo športu jej napovie, že raz si dole a raz hore…Samozrejme, všetkého veľa škodí, takže nájsť správny model optimálneho zaťaženia súťažami, už je potom v rukách trénerov .jednotlivých tímov alebo mladých športovcov.

Posledná otázka musí byť. A čo športovci, ktorí dopadli zle. Tí, ktorí prepadli hazardu, drogám atď.? Neodporuje to tvojim tvrdeniam?

Výnimky potvrdzujú pravidlo. Ja netvrdím, že každé dieťa, čo bude nielen športovať, ale aj súťažiť, dopadne v živote skvelo a pôjde smerom, ktorý ho uspokojí. Ja tvrdím, že sa mu len zvýšia šance, aby neskôr vedelo bojovať s negatívami, ktoré nám život prináša, pretože sú jeho súčasťou. Tí čo dopadli zle, by možno dopadli ešte horšie omnoho skôr a práve šport im predĺžil a doprial takú pokojnú a výnimočnú časť života, ktorú by bez neho nikdy nemali. To, či by si zničili život, aj keby nesúťažili alebo nešportovali a či dokonca šport alebo súťaženie je príčinou ich pádu, to vôbec neviem, či je možné zistiť. Som si ale istý, že ak trafíte správny klub so správnymi trénermi, šport a súťaženie je kladným činiteľom v živote dieťaťa. Neexistuje ale návod na spokojný život, existuje len možnosť vybrať si. A ja odporúčam zvoliť pre dieťa v športe cestu komplexnú aj so súťažením a porovnávaním síl. A to aj s rizikom, že mu bude nejaký čas trvať, než sa adaptuje a prispôsobí, pretože odrhnúť ho od jednej z možností, je len skrytá nedôvera v jeho sily a schopnosti zo strany Vás, jeho vlastného rodiča.

ČIERNIK NA KLUBOVEJ SÚŤAŽI JUNIORU

ČIERNIK NA KLUBOVEJ SÚŤAŽI JUNIORU
ĽUBOMÍR ČIERNIK, JEDEN Z TRÉNEROV

ĽUBOMÍR ČIERNIK, JEDEN Z TRÉNEROV
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK