Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Výlety za povesťami odštartovali školáci vo Vyšných Ružbachoch

Žiaci základných škôl z Prešova sa zúčastnili prvého z výletov projektu Výlety za povesťami. Cieľom poznávacieho výletu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným sa stala obec Vyšné Ružbachy.

Obec Vyšné Ružbachy sa nachádza v okrese Stará Ľubovňa. Klimatické a minerálne kúpele Vyšné Ružbachy obklopujú ihličnaté lesy. Liečivé minerálne pramene sú vhodné na liečenie srdcovo-cievnych a nervových chorôb. Kúpele sa nachádzajú na hranici dvoch národných parkov (Tatranský národný park a Pieninský národný park). Súčasťou kúpeľného parku je letné kúpalisko Izabela.

Školáci z Prešova spoznávali miesta, ktoré sa spájajú s lokalitou Vyšné Ružbachy.
Spoločne navštívili Biely dom (kópiu jedného z palácov v Monte Carlo). Exkluzívny dom je postavený na travertínovom skalisku a postaviť ho dal poľský šľachtic Zamoysky pre svoju manželku.

Nezvyčajný unikátny prírodný útvar – Kráter je najznámejší a najväčší travertínový kráter na Slovensku. Je naplnený minerálno-termálnou vodou a púta pozornosť návštevníkov kúpeľov. Jazierko je ako prírodný útvar chránené zákonom.

Zaujali aj povesti, ktoré sa spomínajú v súvislosti s lokalitou. Jednotlivé príbehy o tajuplných jaskyniach, tajomných močiaroch, ťažbe vápenca (možno aj zlata) zachované z rozprávania starších, sú cennou spomienkou na dejiny obce Vyšné Ružbachy. Zvedavosť vzbudili aj čarovné pramene. Nezabudli sme na Vlčí kopec, množstvo suchohríbov na mieste Suchá hora, cestu s veľkými mlákami Na mlaky, miesta s minerálnou vodou Za scavu, či parcelu za Janíkovou dolinkou nazývanou Učiteľova lúka.

Obec Vyšné Ružbachy je súčasťou projektu Cesty minerálnych prameňov, keďže spája 12 prameňov v 11 obciach severného Spiša a Pienin. Dva z týchto prameňov – Prameň zabudnutia a Prameň lásky (nachádzajú sa v areáli kúpeľov) si školáci pozreli z blízka. Podľa legendy sa má človek napiť z Prameňa zabudnutia, aby zabudol na starú lásku a potom z Prameňa lásky, aby našiel tú novú.
Zasneženú prírodu spoznali žiaci počas prechádzky po jednej z kyslíkových trás. Trojkilometrová „túra“ potešila dušu aj oči. Návštevníkov nepochybne láka tiež zimné športovanie – lyžiarsky areál bol doslova plný lyžiarov.

Cieľom projektu Výlety za povesťami je spoznávanie rôznych miest Slovenska žiakmi základných škôl, čo dáva možnosť spoznať miesta, o ktorých sa deti učia v škole. Predsa len raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK