PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17777/vylety_za_povestami_odstartovali_skolaci_vo_vysnych_ruzbachoch.html

Výlety za povesťami odštartovali školáci vo Vyšných Ružbachoch

Žiaci základných škôl z Prešova sa zúčastnili prvého z výletov projektu Výlety za povesťami. Cieľom poznávacieho výletu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným sa stala obec Vyšné Ružbachy.

Obec Vyšné Ružbachy sa nachádza v okrese Stará Ľubovňa. Klimatické a minerálne kúpele Vyšné Ružbachy obklopujú ihličnaté lesy. Liečivé minerálne pramene sú vhodné na liečenie srdcovo-cievnych a nervových chorôb. Kúpele sa nachádzajú na hranici dvoch národných parkov (Tatranský národný park a Pieninský národný park). Súčasťou kúpeľného parku je letné kúpalisko Izabela.

Školáci z Prešova spoznávali miesta, ktoré sa spájajú s lokalitou Vyšné Ružbachy.
Spoločne navštívili Biely dom (kópiu jedného z palácov v Monte Carlo). Exkluzívny dom je postavený na travertínovom skalisku a postaviť ho dal poľský šľachtic Zamoysky pre svoju manželku.

Nezvyčajný unikátny prírodný útvar – Kráter je najznámejší a najväčší travertínový kráter na Slovensku. Je naplnený minerálno-termálnou vodou a púta pozornosť návštevníkov kúpeľov. Jazierko je ako prírodný útvar chránené zákonom.

Zaujali aj povesti, ktoré sa spomínajú v súvislosti s lokalitou. Jednotlivé príbehy o tajuplných jaskyniach, tajomných močiaroch, ťažbe vápenca (možno aj zlata) zachované z rozprávania starších, sú cennou spomienkou na dejiny obce Vyšné Ružbachy. Zvedavosť vzbudili aj čarovné pramene. Nezabudli sme na Vlčí kopec, množstvo suchohríbov na mieste Suchá hora, cestu s veľkými mlákami Na mlaky, miesta s minerálnou vodou Za scavu, či parcelu za Janíkovou dolinkou nazývanou Učiteľova lúka.

Obec Vyšné Ružbachy je súčasťou projektu Cesty minerálnych prameňov, keďže spája 12 prameňov v 11 obciach severného Spiša a Pienin. Dva z týchto prameňov – Prameň zabudnutia a Prameň lásky (nachádzajú sa v areáli kúpeľov) si školáci pozreli z blízka. Podľa legendy sa má človek napiť z Prameňa zabudnutia, aby zabudol na starú lásku a potom z Prameňa lásky, aby našiel tú novú.
Zasneženú prírodu spoznali žiaci počas prechádzky po jednej z kyslíkových trás. Trojkilometrová „túra“ potešila dušu aj oči. Návštevníkov nepochybne láka tiež zimné športovanie – lyžiarsky areál bol doslova plný lyžiarov.

Cieľom projektu Výlety za povesťami je spoznávanie rôznych miest Slovenska žiakmi základných škôl, čo dáva možnosť spoznať miesta, o ktorých sa deti učia v škole. Predsa len raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť.

 
12.2.2019 | Autor: Ľuboš Lukáč | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1467 krát