PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17778/detske_diela_opresovskom_kraji_abeseda_so_znamou_spisovatelkou.html

Detské diela o Prešovskom kraji a beseda so známou spisovateľkou

V detskej knižnici Slniečko v Prešove otvoria 15. februára výstavu detských výtvarných a literárnych prác na tému Cestopis z kraja kultúrnych pamiatok. Výstava je spojená s odovzdávaním cien víťazom súťaže a s besedou so známou spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktorá nad súťažou prevzala záštitu.

Literárno-výtvarnú súťaž Cestopis z kraja kultúrnych pamiatok (Prešovský kraj) pripravila v lete 2018 KOCR Severovýchod Slovenska. Prešovský kraj bol prezentovaný ako kraj mimoriadne bohatý na kultúrne pamiatky. Z návštevy pamiatok mohli deti pripraviť súťažný cestopis. Do súťaže sa prihlásilo takmer 500 detí z celého Slovenska. Výtvarné a literárno-výtvarné diela budú vystavené v detskej knižnici Slniečko v Prešove, ktorá patrí k pobočkám Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

„Prešovský kraj je mimoriadne bohatý na kultúrne pamiatky, na čo sme upriamili pozornosť prostredníctvom minuloročnej kampane Kraj kultúrnych pamiatok. Do súťaže sa zapojili deti z rôznych častí Slovenska. Mnohé práce svojou úrovňou a nápaditým spracovaním určite oslovia a inšpirujú ďalšie deti aj dospelých, preto sme sa rozhodli ukázať ich verejnosti a pripravili sme výstavu diel, “ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Záštitu nad súťažou prevzala spisovateľka Gabriela Futová. Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 15. februára 2019 o 17.00 hod. v detskej knižnici Slniečko na Hlavnej 16 v Prešove. Podujatie bude spojené s besedou a odovzdaním cien víťazom jednotlivých kategórií. Vstup je voľný pre širokú verejnosť.
„Súťažné práce ma veľmi milo prekvapili. Niektoré ma pobavili, z niektorých mi naskakovali zimomriavky (v dobrom). Podstatné však je, že mňa samú navnadili, aby som sa intenzívnejšie zaujímala o zaujímavosti v našom kraji. Som veľmi pyšná, že nám tu rastú také nesmierne šikovné deti, “ predstavila svoje dojmy Gabriela Futová. Spisovateľka je rodáčkou z Prešova, patrí k obľúbeným autorom kníh pre deti a mládež. V súťaži hodnotila najmä literárnu časť súťažných prác.

Diela do súťaže zasielali deti z celého Slovenska. Absolútny víťaz súťaže Roman Kristín pochádza z Lučenca. Za svoj cestopis získal rodinný pobyt a špeciálnu cenu, ktorou je pero s opálom zo Slovenských opálových baní. K najobľúbenejším miestam, ktoré deti stvárnili v cestopisoch, patrili Ľubovniansky hrad, Bardejov, Prešov, Levoča, Dukla, skanzeny,  hradné zrúcaniny a nevšedné exponáty v múzeách. Často si na pamiatkach všimli a znázornili to, čo dospelému návštevníkovi unikne. Aj v tom sú ich diela čarovné, výnimočné a určite stoja za návštevu výstavy.

 
12.2.2019 | Autor: Barbora Čechová | Kultúra a voľný čas | čítané: 905 krát