Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

V Prešove mediátori radia bezplatne

Projekt bezplatnej mediačnej a probačnej služby na prešovskej radnici existuje už štvrtý rok. Vlani túto službu využilo takmer sto ľudí.

„Spolupráca prešovskej samosprávy s mediátormi sa nám osvedčila. Je to jedna z ciest, ako vieme spoločne pomôcť ľuďom, ktorí sa často nevedia domôcť spravodlivosti, “ pripomína prešovská primátorka Andrea Turčanová.

„Štvorročné fungovanie ukázalo opodstatnenosť tejto služby. Verím, že aj občania sú spokojní, že im mesto poskytlo v rámci spolupráce takúto možnosť, “ konštatuje mediátor Jozef Bialončík, ktorý v priestoroch prešovskej radnice poskytuje bezradným občanom bezplatné mediačné služby už štvrtý rok. Len vlani ich využilo viac ak deväťdesiat ľudí.

„Najviac klientov, rovných štyridsať, bolo vo vekovej kategórii nad 66 rokov. Práve seniori sa často veľmi ťažko domáhajú spravodlivosti. V nás vidia poslednú inštanciu – nádej, aby sme im pomohli. Niekedy možno ich spor ani nie je vhodný na mediáciu, no sme ochotní im načúvať a posilniť v nich nádej na vyriešenie sporu. Ako veľmi dôležité vidím to, že venujeme čas ľudom, ktorí majú pocit, že už nevedia kam ísť, čo robiť. Keďže mediátor nemôže poskytovať právne rady, mojou snahou je, v rámci možností, im poskytnúť informácie, ako sa dá predmetný spor riešiť. Konečné rozhodnutie je však už na nich samých. Ľudia sú vďační, že sa im niekto venuje. Dávam im toľko času, koľko potrebujú, aby sme ich problém "rozobrali", poskytli informácie kam majú, alebo môžu ísť, resp. ako daný spor podľa možnosti vyriešiť, “ prezrádza tento skúsený mediátor.

Záujem o túto bezplatnú službu sa každoročne zvyšuje. Kým v prvom roku jej fungovania prišlo k mediátorom 38 ľudí, o rok ich bolo 44, pred dvomi rokmi 87 a vlani až 91.

Najviac, až 53 konzultácií sa vlani týkalo občianskoprávnych problémov, ďalších 37 bolo z oblasti rodinného práva.

V projekte, ktorý mediátori za pomoci mesta Prešov pred štyrmi rokmi spustili, plánujú pokračovať aj naďalej. „Išlo o vôbec prvý takýto projekt na Slovensku a s odstupom času si myslím, že spokojnosť je obojstranná. Môžem povedať, že aj po celý rok 2019 budeme klientom naďalej každú stredu popoludní k dispozícii v priestoroch MsÚ v Prešove, “ zdôrazňuje Jozef Bialončík. Dodáva pritom, že do projektu úspešne zapojili aj študentov z Prešovskej univerzity študujúcich odbor Probačná a mediačná služba. „Ide o prepojenie medzi teóriou a praxou, čo je v dnešnej dobe potrebné, a zároveň aj zriedkavé. Keďže trendom je skôr fakt, že vzdelanie sa stáva tovarom.“

Mediátori nepostrehli ani jeden negatívny ohlas na fungovanie bezplatnej mediačnej a aprobačnej služby. „Práve naopak, čoraz viac občanov rozširuje vo svojom okolí, že je možnosť riešiť spor či konflikt aj inak, ako súdnou cestou a, dá sa povedať, že efektívnejšie. Dokonca sa ľudia k nám vracajú, ak majú po čase opäť nejaký spor.“

Na základe odporúčania známych túto bezplatnú službu vlani využilo 15 ľudí. Najviac ľudí - až 49 - sa o nej dozvedelo z informačných kanálov mesta, pričom viac ako polovica z nich sa túto informáciu dozvedela z Prešovského magazínu, zvyšných 24 z internetovej stránky mesta Prešov.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK