PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17806/presov_bude_zaciatkom_marca_zit_fantastikou.html

Prešov bude začiatkom marca žiť fantastikou

Organizačný tím PegasConu pripravuje už siedmy ročník festivalu vedy, vedeckej fantastiky a fantasy s názvom PegasCon. Trojdňový festival sa tento rok uskutoční od piatka 01. do nedele 03. marca v priestoroch Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša pri obchodnom centre Opál na Sekčove.

Hlavnou sekciou PegasConu je aj tento rok pásmo prednášok rozdelené do dvoch paralelných programových línií, ktoré sa budú konať v dvoch prednáškových miestnostiach. Prispeli doň profesionálni prednášajúci, ako aj nadšenci z radu fanúšikov. „Sme radi, že tento rok sa nám podarilo presvedčiť českú spisovateľku Petru Slovákovú, ktorá je známa najmä medzi fanúšikmi steampunku a začiatkom marca jej vyjde nová knižka, ktorú ku nám príde odprezentovať. Zároveň privítame aj spisovateľku Františku Vrbenskú, ktorá je polyhistorkou a pútavou rečníčkou, “ predstavuje hlavné hviezdy programu Alexander Schneider, spoluorganizátor festivalu. Okrem nich je v programe zahrnutých ďalších viac ako 20 prednášok týkajúcich sa rôznych žánrov vedeckej fantastiky, pripomínajúcich aktuálne výročia kultových filmových diel a predstavujúcich rôzne fenomény žánru.

Leitmotívom festivalu je ale i reálna veda, takže priestor dostanú okrem iných aj košickí vývojári počítačových hier zo štúdia FishCow. Festival nezabudol ani na tohtoročné 40. výročie kultového scifi hororu Votrelec, ktorému poskytne priestor nielen v prednáškach, ale aj vo workshopoch, počas ktorých si budú môcť návštevníci vytvoriť rekvizity z tohto filmového univerza.

Zlatým klincom festivalu je už tradične populárna sobotňajšia premiéra divadelného predstavenia pripravovaná špeciálne pre PegasCon. V tomto roku budeme pod názvom Po záverečnej svedkami putovania Juraja Jánošíka, na ktorého čakajú mnohé prekážky a útrapy na ceste za titulom kladného superhrdinu. Sobotňajší program následne ukončí vyhodnotenie tomboly.

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú aj mnohé workshopy plné fantastickej atmosféry. Popri prednáškach sa tak budú môcť návštevníci zapojiť do tvorivých dielní – či sa jedná o vytváranie tradičných japonských tienidiel na lampy z papiera alebo pohybové workshop v brušných tancoch či žonglovaní.

Aj v tomto roku bude na festivale prítomná retroherňa videohier, kde si všetci budú mať možnosť zaspomínať a mladšie ročníky na originálnych strojoch vyskúšať hry, na ktorých vyrastali ich rodičia. 8-bitové počítače Atari tu budú stáť vedľa starších PC a prvých generácií herných konzol. Okrem videohier bude prístupná herňa stolných hier, kde si budú môcť návštevníci vyskúšať známe aj nové stolové hry, pričom im pravidlá budú vedieť vysvetliť pomocníci priamo na mieste, takže nezvládnutie a dlhé čítanie pravidiel nehrozí. Po dobrom prijatí programu hier na hrdinov počas minulého roku plánujú organizátori umožniť ľuďom okúsiť aj túto zábavu. Novinkou bude prítomnosť hier vo virtuálnej realite.

PegasCon však nie je len zbierka workshopov, prednášok, voľného hrania a spoločných akcií, ktorým môžu fanúšikovia vedy či žánrov sci-fi, fantasy a horor vyplniť svoj čas. Ide hlavne o stretnutie ľudí s rovnakým záujmom o túto formu zábavy. Preto je na festivale vítaný každý, komu koluje fantastika v žilách a kto má záujem stráviť deň v toto chladné počasie v dobrej spoločnosti.

Vstupné na celé tri dni festivalu je 13 €, alternatívne sú samozrejme dostupné aj denný alebo dvojdenný vstup. Vstupenky sa budú dať zakúpiť priamo pri vstupe na festival. Konkrétny rozpis prednášok a detailný popis programu nájdu návštevníci na webovej stránke www.pegascon.sk alebo na www.facebook.com/pegascon.presov.

 
27.2.2019 | Autor: Alexander Schneider | Kultúra a voľný čas | čítané: 1288 krát