PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17810/rockova_liga_vpresove_uz_tento_vikend_svojdi-_pokora-_raptor_koch_azahranicnym_hostom_parnepar.html

Rocková liga v Prešove už tento víkend s Vojdi, #pokora, Raptor Koch a zahraničným hosťom Parnepar

Mladá prešovská kapela Vojdi odohrá túto sobotu 2.3. na Stromoradí v Prešove spoločný koncert so spriaznenými kapelami #pokora, Raptor Koch & Band a Parnepar z Chorvátska.

Záujem o tento štvorkoncert vzbudili už plagátom, ktorý označili nálepkou legendárnej akcie Rocková Liga. Čiastočne je to fór na 90. roky a čiastočne to aj dodržia, pretože tomu prispôsobili koncept večera. Každý zahrá po 25 minút na spoločnej nástrojovke. Kto ich nepozná, bude mať čo objavovať. Stačí, že holdujete progressive rocku 70tych rokov, juhoslovanskému punku 80´s, či československej alternatíve á la Mňága a Žďorp, Pražský výběr alebo Chiki Liki Tu-A.

Hudba týchto kapiel je špecifická nielen svojim nadhľadom. Ich skladby nie sú po hudobnej stránke predvídateľné a s výnimkou chorvátskych Parnepar si medzi sebou miešajú aj hudobníkov. „Dramaturg Stromoradia Martin Višňovský oslovil na koncert kapelu Vojdi, ktorej polovica členov hrá s Raptorom a ten je zas naším bubeníkom, “ začína rozprávanie Richard Stein z košickej formácie #pokora. „Sme spriaznené kapely a to dalo zmysel samotnému podujatiu. Na tento dátum som plánoval koncert Parnepar v Košiciach, ale hodia sa k nám ideovo do celého konceptu, tak sme ich prizvali a spojili to do spoločného večera.“
Pôvodne bol v pláne plagát s hnusnou estetikou, ktorá má množstvo rozličných fontov a farieb. Raptor Koch, vlastným menom Stanislav Sninský ho napokon spravil v skicári. „Chceli sme večeru dať nejaký koncept, to nás baví, tak sme ho pomenovali „Rocková liga“. Pokračujeme tým v nadsázke, ktorú v našich končinách vniesli do hudby Chiki Liki Tu-A. Čo sa týka plagátu ešte, odkazujeme na fóry deväťdesiatych rokov a pohrali sme sa s tradičnými rockovými klišé. Možno je takáto post irónia pasé, ale chceli sme, aby tento plagát takto vyzeral, “ upresňuje líder #pokory.

Čo budú hrať
Kapely sa dohodli, že zahrajú na spoločnom aparáte. Program bude trvať približne dva a pol hodiny. „Vystriedame sa po pol hodine, uvedomujeme si, že nie každého baví pozerať sa dlhšie na jednu kapelu. Vždy je lepšie, keď to odsejpá.“
#pokora vznikla ako kapela založená na priateľstve a túžbe objavovať niečo nové. Nahrali aj niekoľko skladieb. Definujú sa ako kapela z košickej prérie nudy, není sú peňáze, ale sú emócie. Odohrajú samé nové pesničky, ktoré nikto nikdy nepočul. Jedna z nich bude mať svetovú premiéru deň pred tým v Miškolci a preto pre Prešov ostáva už len „lokálna premiéra“.

#pokora – Sídliskový sen
https://www.youtube.com/watch?v=rTd8IoskIjg
Raptor Koch, ktorí bubnuje aj v #pokore, pochádza z Jaseňova pri Humennom, roky sa venuje lo-fi nahrávaniu vo svojom domácom štúdiu a má na svojom konte nespočetne veľa albumov. Miluje big bít, nemá problém svojsky, ale chytľavo prerobiť Vaša Patejdla, či Mira Žbirku a ich nesmrteľné texty prespievať po svojom. To je ale skôr iba zaujímavosť. Našiel veľkú podporu u priekopníka lo-fi nahrávania R. Stevieho Moora a darí sa mu oslovovať vďaka tomu fanúšikov v Amerike. Z jeho hitov odznejú koncertné tutovky Nejasný začiatok s jasným koncom alebo Mucha Jara.

Raptor Koch – Asociál lesný
https://www.youtube.com/watch?v=x1477z_wqI0
Domáca, prešovská kapela Vojdi patrí medzi čerstvú muzikantskú krv z metropoly Šariša. V popise udalosti o svojej hudbe spomínajú, že je to uši trhajúce heavy-metalové psycho, všade hrajú, v Prešove najlepšie. Na stránke festivalu Pohoda sa dočítate, žekapelu charakterizujú členité kompozície s častými zmenami motívov a nekonvenčná rytmika. Ironickým prístupom k hudbe s nadhľadom pripomínajú miestnu legendu Chiki liki tu-a, no zvukovo sú ovplyvnení najmä francúzskou novou vlnou eklektických kapiel ako Aquaserge a Moodoid. Prvotriedny prešovský Math-Progressive-Indie-shoegaze.

Vojdi – Live Session
https://www.youtube.com/watch?v=P-2cx1JaQPg
Zahraničným hosťom večera bude chorvátska kapela Parnepar. Ide o súčasný chorvátsky punk, ktorý sa odvoláva na 80-tkový punk a new wave z Juhoslávie. Pre našinca, čistá exotika. Do Prešova zavítajú v rámci svojho turné s albumom Kako, molim? (slovensky Ako, prosím?)

Parnepar – Apel
https://www.youtube.com/watch?v=qd1tlcsf5kM

foto: archív kapiel

 
28.2.2019 | Autor: Edo Kopček | Kultúra a voľný čas | čítané: 1656 krát