PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17815/mesto_presov_je_sucastou_unikatnej_publikacie.html

Mesto Prešov je súčasťou unikátnej publikácie

Mesto Prešov sa podieľalo na vytvorení výnimočnej publikácie s názvom Obehové hospodárstvo – budúcnosť rozvoja Slovenska. Prezentovalo sa inteligentným smart osvetlením, ktoré mestu šetrí výdavky spojené s elektrickou energiou.
Obehové hospodárstvo – budúcnosť rozvoja Slovenska

V slovensko-anglickej publikácii, ktorá má názov Obehové hospodárstvo – budúcnosť rozvoja Slovenska, sa prezentujú príklady environmentálne vhodných riešení založených na princípoch obehového hospodárstva.

Mesto Prešov sa prezentovalo svojím smart osvetlením, ktoré významným spôsobom šetrí nielen životné prostredie, ale aj finančné prostriedky. Príspevok s názvom Smart technológie šetria Prešovu financie nájdete v publikácii na str. 28 v kapitole Výroba a spotreba (odkaz na stiahnutie nájdete na konci článku).

Jednotlivé kapitoly sú rozdelené podľa oblastí európskeho rámca na monitorovanie pokroku pri zavádzaní princípov obehového hospodárstva. Ide o kategórie: Výroba a spotreba, Odpadové hospodárstvo, Druhotné suroviny, Konkurencieschopnosť a inovácie.

Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR tak predstavila približne 50 príkladov, ktoré približujú princípy obehového hospodárstva v praxi.

Príspevky sú písané v slovenskom i anglickom jazyku. Navyše, elektronická forma publikácie umožňuje čitateľom komfort - prostredníctvom hypertextových odkazov ponúka možnosť rozšíriť si informácie o danej oblasti.

Obsahom publikácie sú však aj trendy, teda popis súčasného stavu v oblasti obehového hospodárstva na národnej aj európskej úrovni. Podstatnou súčasťou sú príklady dobrej praxe, ktoré vyzdvihujú vybrané samosprávy, podnikateľské subjekty a neziskové organizácie podporujúce ochranu životného prostredia.

Publikácia poukazuje na fakt, že „prechod k zelenému obehovému hospodárstvu je nielen konceptom zameraným na zníženie negatívnych vplyvov lineárneho hospodárstva, ale predstavuje systémový posun. Ten vytvára dlhodobú hospodársku odolnosť, obchodné a ekonomické príležitosti a poskytuje veľmi dôležité environmentálne, ekologické a spoločenské výhody. Publikácia propaguje aj dobrú prax Slovenska vo svete a môže inšpirovať ďalších, “ uvádza Slovenská agentúra životného prostredia (www.sazp.sk).

„Naše poďakovanie patrí všetkým podnikom, samosprávam a organizáciám, ktoré poskytli pre túto publikáciu konkrétne podklady, “ uvádzajú editorky.

Celú publikáciu nájdete na tomto odkaze: https://www.enviroportal.sk/spravy/detail/9202

 
1.3.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1444 krát