PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17816/fasiangovanie_2019.html

Fašiangovanie 2019

Folklórne tradície, výborná ľudová zábava a tiež fašiangová zabíjačka – také bude prešovské „Fašiangovanie 2019“. Fašiangy v tomto roku vyvrcholia 5. marca, tradične v utorok pred Popolcovou stredou.

Prešovčania sa na pešej zóne budú baviť v posledný fašiangový deň, 5. marca, už od predpoludnia. Jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí FAŠIANGOVANIE začne na pešej zóne od 11:00 h, zábava sa postupne prenesie na hlavné javisko do 18.00 h.

Fašiangujúci zažijú tradičnú šarišskú zabíjačku, spojenú nielen s ovoniavaním, ale aj s ochutnávkou zabíjačkových špecialít - pečienky, slaniny, klobások, jaterníc či oškvarkov. Samozrejmosťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami z dielne mladých umelcov - žiakov Základnej umeleckej školy Októbrová. Popritom sa pomedzi všetkých budú prepletať aj lahodné tóny ľudových piesní v podaní folklórnych hudieb Oblik, Šariš pri MO JDS a Prešovskí heligonkári.

"Od pätnástej hodiny sa na pódiu pri južnom parku predstavia folklórne súbory Šariš, Dubravienka, Solivarčan, Rozmarija, Karpaťanin senior, Šebeš, Dúbrava z Prešova, Oblík z Hanušoviec nad Topľou, a záver bude patriť súboru Pridaň z Víťaza s nádherným obradovým folklórom, pričom predvedie aj tzv. pochovávanie basy, “ uviedla Mária Putnocká, vedúca Oddelenia kultúry a cestovného ruchu mestského úradu Prešov.

Pozvaní sú všetci, ktorí sa v Prešove chcú v ostatný deň tohtoročných Fašiangov zabávať, stretnúť s priateľmi, pookriať pri dobrej hudbe i chutnom jedle a užiť si nádherný deň v našom krásnom Prešove.

Na čo sa môžu Prešovčania tešiť?
11.00 hod.
Šarišská zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít
a folklórnymi melódiami v podaní soborov Oblik, Šariš pri MO JDS a Prešovskí heligonkári.

15.00 hod.
Fašiangový program na pódiu
(folklórne zoskupenia Šariš, Dubravienka, Solivarčan, Rozmarija Karpaťanin senior, Šebeš, Dúbrava, Oblík a Pridaň)
Stánky s občerstvením
Výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami

Fašiangy pochádzajú zrejme z nemeckého výrazu „fašang“, ktorý sa vyvinul zo slova vast-schant, čo vo voľnom preklade znamená posledný nápoj.
Fašiangy - to je obdobie medzi zimou a jarou, od Troch kráľov do utorkovej polnoci pred „škaredou“, Popolcovou stredou. Vtedy zábavy vrcholia tzv. pochovávaním basy. Od Popolcovej stredy nasleduje 40-dňové obdobie pôstu trvajúce do Veľkého piatku pred Veľkou nocou.
I keď v každej časti Slovenska sú zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, v jednom sú rovnaké – nesmie počas nich chýbať dobrá zábava a výborné jedlo. Sú teda spojené s veselosťou, zábavou, zvykmi a ľudovými tradíciami. Najveselšie sú posledné dni tohto obdobia, spojené s karnevalmi či s hodovaním. Štedré hodovanie pritom má podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom roku. Voľakedy tiež panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok .

 
1.3.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1854 krát