Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Nový Mestský cintorín v Prešove je nominovaný na prestížne ocenenie

Nový mestský cintorín v Prešove vyriešil v meste dlhodobý problém s pochovávaním. Už vďaka prvej etape jeho výstavby v Prešove pribudli hrobové miesta. Stal sa však aj estetickým a dôstojným pietnym miestom. Teraz je nominovaný na prestížne ocenenie BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019.

Mestský cintorín v Prešove je nominovaný na prestížne ocenenie BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019
Mestský cintorín v Prešove je nominovaný na prestížne ocenenie BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019

„Výstavbou prvej etapy Mestského cintorína sme vyriešili dlhodobý problém s nedostatkom hrobových miest novou plochou na pochovávanie s moderným vzhľadom. Nominácia na toto prestížne ocenenie nás veľmi teší“ uviedla primátorka Andrea Turčanová .

Projekt Prešov – Mestský cintorín - lesopark z ateliéru STOA architekti bol vybraný na cenu BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019 a nominovaný medzi najlepšie projekty - Grand Prix v kategórii Landscape and urban space (krajinný a urbánny priestor). Táto nominácia svedčí nielen o kvalite návrhu, ale predovšetkým o pozitívnom prístupe a otvorenosti mesta Prešov modernej architektúre, kultúre a verejnému priestoru.

Nadnárodné ocenenie BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019 vyberá najkvalitnejšie projekty z 18 krajín Európy v kategóriách: komerčná architektúra, rezidenčná architektúra,   a krajinný a urbánny priestor.

Dominantou Mestského cintorína sa stala západná brána ako vstup z Urxovej ulice, ktorá je nielen orientačným bodom veľkej plochy cintorína, ale aj symbolom zastavenia sa a stíšenia pred vstupom na cintorín. „Je riešená z oceľového plechu zámerne upraveného cortenovou vrstvou, tzv. riadenou hrdzou, čo vlastne symbolizuje prirodzené starnutie ľudskej schránky, “ vyjadrili sa autori projektu, architekti Andrea Macejková a Miroslav Macejko z ateliéru STOA architekti s.r.o. Za bránou je vysadená lipová alej, ktorá rokmi zmohutnie a celok zaujímavo dotvorí.

Na novom mestskom cintoríne je priestor pre 2700 hrobových miest, koncipovaný je však nielen pre klasické hrobové miesta, ale aj pre tzv. zelené, urnové či detské hroby. Prešov získal týmto priestorom hrobové miesta približne na 20 rokov.

Plocha pohrebiska je rozčlenená systémom pravouhlých komunikácií v rastri 40x40 m, ktoré sú prepojené s nespevnenými komunikáciami starého cintorína a doplnené pešími cestičkami. Realizovali sa tiež sadovnícke a terénne úpravy s modeláciou terénu, čím sa vytvorila prirodzená optická clona medzi cintorínom a okolím.

Celková plocha novej cintorínskej časti je 49 502 m2, plocha hrobových polí, na ktorých postupne môže byť realizovaných 2700 hrobových miest, má 33 174 m2. V novom území sú zakomponované atypické prvky drobnej architektúry a informačný systém. Kamerový systém a verejné osvetlenie sa v rámci tejto stavby vybudovali nielen na novom, ale aj na už jestvujúcom cintoríne.
Stavbu zrealizovala prešovská spoločnosť Kaping a celkové náklady boli v objeme 1 787 531 eur.

Pred novým vstupným portálom na Urxovej ulici je vybudované aj parkovisko, kde vzniklo 56 nových parkovacích miest, pribudlo nové osvetlenie, prístupový chodník a zrealizovali sa aj sadové úpravy. Mesto na vytvorenie parkoviska operatívne využilo spevnenú plochu, ktorá bola stavebným zázemím pri budovaní cintorína.

V blízkosti nového Mestského cintorína je aj Dom smútku na Šváboch, ktorý takisto prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Po rozšírení hlavnej budovy, ktorej predchádzalo búranie veľkej časti pôvodnej stavby, získal krajší a modernejší vzhľad a stal sa dôstojným miestom poslednej rozlúčky. Budova Domu smútku má novú strechu, okná, kanalizáciu, vodovodnú i elektrickú prípojku, osvetlenie a je vybavená novou vzduchotechnikou. Vynovený je aj interiér. Okrem toho, sú v Dome smútku aj nové sociálne zariadenia. Krajší je i exteriér okolo budovy, kde sa vysadila nová zeleň a pribudlo aj 12 podzemných kontajnerov.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK