PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17822/riaditelka_kniznice_p-_o-_hviezdoslava_vpresove_avzdy_usmievava_knihovnicka_marta_skalkova_odovzdala_po_11_rokoch_svoje_zezlo_amoze_si_spokojne_uzivat_dochodok-.html

Riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove a vždy usmievavá knihovníčka Marta Skalková odovzdala po 11 rokoch svoje žezlo a môže si spokojne užívať dôchodok.

Knižnica sa pod odborným vedením Marty Skalkovej postupne vyprofilovala na modernú kultúrno-vzdelávaciu ustanovizeň plnú informácií a komunitných aktivít, kde potreby čitateľa boli vždy prvoradé. Marta Skalková ich poznala dokonale, veď profesii knihovníčka bola verná 44 rokov.
Knižnica P.O.Hviezdoslava v Prešove
Knižnica P.O.Hviezdoslava v Prešove

Knihy boli jej osudom už od školských čias, kedy sa z gymnázia v Krompachoch vybrala na nadstavbové knihovnícke štúdium v Košiciach.  Hneď po jeho ukončení v roku 1976 začala viesť Obecnú knižnicu v Širokom a vydržala tam celých 20 rokov. So zmenou pomerov po roku 1989 prišla aj zmena v jej profesijnom živote. Pustila sa do štúdia kulturológie na UPJŠ v Prešove a po jeho absolvovaní v roku 1995 prišla ponuka pracovať v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove, kde pôsobila ako bibliografka, metodička a neskôr vedúca služieb do roku 2002, kedy prešla do krajskej Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove. Tu sa z metodičky vypracovala na zástupkyňu riaditeľky a od októbra 2007 až do februára 2019 knižnicu viedla.

Po nástupe do funkcie stála pred neľahkou úlohou, presťahovať viac ako 100 000 kníh zo starej mestskej školy kvôli jej nutnej rekonštrukcii do dočasných, nie príliš vhodných priestorov na Levočskej 9. Obnovu však potrebovali aj všetky sídliskové pobočky. Postupnými krokmi sa podarilo zrenovovať pobočky na Sídlisku 2, Šváboch, Sekčove i Sídlisku 3. Stará mestská škola sa stala sídlom Inojazyčného centra, Čitárne, Oddelenia pre slabozrakých a nevidiacich i Centra regionálnych dokumentov a Centrálna požičovňa spolu s odbornými pracoviskami sa udomácnili v secesnej budove bývalej Bosákovej banky.

Knižnica sa pod vedením Marty Skalkovej má čím pochváliť. Počet výpožičiek z roka na rok stúpal a  za 11 rokov dosiahol takmer 5,5 milióna. Počet podujatí sa zdvojnásobil a súhrne ich bolo bezmála 6 500 s vyše 130 000 účastníkmi. Väčšina knižnično-informačných služieb je pre čitateľov dostupná on-line. K dispozícii je i internet na všetkých pobočkách, internetová študovňa Mediatéka v detskej knižnici Slniečko, instagramové účty, chatová služba, bibliobox slúžiaci non-stop na vrátenie kníh, mailové pripomienky pred koncom výpožičnej doby, ale i bezpečnostná brána RFID v Centrálnej požičovni. Knižnica sa zapájala do všetkých celoslovenských aktivít na podporu čítania a realizovala aj mnohé vlastné. K tým najnovším patrí projekt pre mamičky s deťmi na materskej dovolenke Štvornožky ku knihám. Okrem bezplatných zápisov nových čitateľov, zaviedla i rodinné členské. V rámci každoročného populárneho festivalu Prešov číta rád knižnica pripravila viacero úspešných kampaní akými boli rekord v čítaní na ulici, kedy naraz čítalo 1 324 ľudí, videoklip Vzlietni a čítaj, projekt Nakazení čítaním, počas ktorého boli knihy umiestnené v autobusoch MHD, zriadenie samoobslužnej požičovne pre cestujúcich na železničnej stanici, piknikové čítanie či kampaň zameranú na podnety a pripomienky od čitateľov Chcem, aby v knižnici ...

Veľkú pozornosť knižnica venovala aj šíreniu informácií o regióne, a to nielen usporadúvaním besied a prezentáciou tvorby regionálnych autorov, ale i zriadením Centra regionálnych dokumentov, ktoré sa popri bibliograficko-informačných a rešeršných službách venuje aj spoznávaniu regionálnych dejín, prírody a reálií formou kvízov i prednášok, vďaka čomu návštevnosť v ňom za posledné štyri roky stúpla trojnásobne. Počas osláv 90. výročia vzniku knižnice v roku 2015, usporiadala knižnica slávnostnú akadémiu aj seminár Poklady v knihách ukryté s medzinárodnou účasťou a zároveň získala Cenu predsedu PSK. V roku 2017 knižnica zrealizovala pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove celoročnú vedomostnú súťaž Spadli sme z jahody alebo nás prešiel kôň? pre deti, mládež aj dospelých spojenú so vzdelávacími podujatiami a uverejňovaním Pozoruhodností mesta koňarov na webovej stránke. Zároveň knižnica spustila dlhodobý projekt Pri knihe s ... , kde predstavuje autorov prešovského regiónu a na webstránke súbežne buduje databázu Prešovskí literárni tvorcovia.

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava dnes poskytuje metodické poradenstvo pre 7 regionálnych a vyše 100 obecných knižníc v okrese Prešov a Sabinov, pre ktoré pravidelne usporadúva edukačný cyklus Knihovnícke minimum. Udržuje kontakty s partnerskými knižnicami v Krosne, Uherskom Hradišti, Svitavách, Chrudimi, Havlíčkovom Brode či Národnou knižnicou v Prahe. Je členom Slovenskej asociácie knižníc i Spolku slovenských knihovníkov a knižníc a aktívne sa podieľa na pozitívnom zviditeľňovaní knižníc ako kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií v rámci každoročného Týždňa slovenských knižníc. V zmysle jeho motta: knižnice pre všetkých je aj prešovská knižnica dnes komunitným centrom poskytujúcim priestor nielen literárno-vzdelávacím činnostiam, tvorivým a zážitkovým čítaniam, ale i rôznym záujmovým skupinám napr. : Klubu bylinkárov, Tvorivým dielňam, Dia klubu, konverzáciám v anglickom jazyku,  výučbe angličtiny pre seniorov i prednáškam z rôznych spoločensko-vedných oblastí.

Je to aj vďaka tomu, že Marta Skalková ako riaditeľka podporovala kreativitu i odborný rast zamestnancov nielen prostredníctvom ich účasti na odborných seminároch,  kurzoch pre knihovníkov, konferenciách či knižnom veľtrhu Bibliotéka, no v knižnici zaviedla aj projekt Poškola tvorivosti, zameraný na detských knihovníkov. Vždy tvrdila, že žena medzi knihami nie je len „šedou myškou“ a v knižnici má byť živo, aby sa tam ľudia cítili prirodzene alebo ešte lepšie ako doma. Čitateľ bol u nej na prvom mieste a aj preto porady vždy končila s už okrídlenou vetou: „Nezabudnite, že čitateľ musí odchádzať z knižnice všestranne uspokojený“.

 
4.3.2019 | Autor: Andrea Sivaničová | Spoločnosť | čítané: 2999 krát