Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

9. Medzinárodné interpretačné kurzy "Prešovské dni klasickej gitary"

Prešovské združenie klasickej gitary Vás srdečne pozýva na majstrovské interpretačné kurzy 2019, ktoré sa budú konať ako sprievodná akcia v rámci IX. ročníka Prešovských dní klasickej gitary, ktorý sa bude konať v dňoch 20. – 22. marca 2019 v Prešove.

Majstrovské interpretačné kurzy sú určené žiakom i študentom všetkých typov a stupňov umeleckých škôl a budú prebiehať dňa 21. marca 2019 v priestoroch PKO Čierny orol v Prešove, pod vedením týchto koncertných umelcov a pedagógov:
Anabela Montesinos (es), vedúca osobnosť na celosvetovej scéne klasickej gitary. Je najmladšou víťazkou Medzinárodnej súťaže Francisca Tárregu v Španielsku. Vystupovala na pódiách po celom svete. Svoje debutové vystúpenie odohrala v roku 2011 v „Carnegie Hall“ v New Yorku. Niekoľkokrát vystúpila v Čajkovského koncertnej sieni v Moskve a taktiež vystupovala s talianským orchestrom „Philharmonic of Turin“, s fínskym orchestrom „Philharmonic of Oulu“, s kubánskym orchestrom „Havana Philharmonic“ alebo s ruským orchestrom „Philharmonic of Moscow“.

Marco Tamayo (cu), kubánsky gitarista s rakúskym občianstvom, vedúca osobnosť vo svete klasickej gitary, víťazom významných medzinárodných súťaží a má za sebou vystúpenia so známymi orchestrami a dirigentmi po celom svete.  Je profesorom na Mozartovej univerzite v Salzburgu, na konzervatóriu v meste Klagenfurt, hosťujúcim profesorom na hudobnej akadémii v Gdansku (Poľsko) a v minulosti bol profesorom aj na univerzite v Sydney (Austrália). Marcova kniha „Essential Principles for the performance on the classical guitar“ zmenila chápanie tohto nástroja a jeho výučby v celosvetovom meradle. Jeho študenti sa tešia medzinárodnému úspechu.

Sönke Meinen (de), akustický gitarista a skladateľ, ktorému patrí významné miesto na medzinárodnej gitarovej scéne. Vo svojej hudbe spája virtuóznu „fingerstyle“ techniku ovplyvnenú svetovou jazzovou a klasickou hudbou. V roku 2016 získal ocenenia z dvoch najväčších medzinárodných gitarových súťaží. Jedna z nich je široko uznávaná „Guitar Masters“, kde vyhral prvú cenu, a „European Guitar Award“. Austrálsky gitarový génius Tommy Emmanuel predstavil Sönkeho publiku ako jedného z najkreatívnejších gitaristov na dnešnej gitarovej scéne.

Anna Pietrzak (pl), všestranná gitaristka a pedagogička. V roku 2004 absolvovala s vyznamenaním Academy of Music v meste Wroclaw, kde študovala  v triede Marka Zielinskeho a Piotra Zaleskeho. Neskôr študovala na konzervatóriu v meste Pireus v Grécku v triede gitaristu Costasa Cotsiolisa. V roku 2012 získala titul PhD na Academy of Music vo Wroclawe. Anna Pietrzak dostala množstvo sólových ocenení a tiež ocenení na súťažiach komornej hudby v Rakúsku, Grécku, Rumunsku a Poľsku. Vydala 3 albumy, ktoré zožali úspech aj u hudobných kritikov.  Momentálne pôsobí a učí na Akadémii hudby vo Wroclawe a na základnej umeleckej škole v meste Olesnica v Poľsku.

Doc.  Mgr.art. Adam Marec, ArtD.  (sk) študoval na AU FMU v Banskej Bystrici v triede Mgr. art. Jána Labanta, ArtD. V roku 2005 absolvoval päťmesačnú stáž na Conservatorio A. Boito di Parma a Academia del Teatro Cinghio v Parme v Taliansku, kde získal mimoriadne štipendium v triede renomovaného virtuóza M° Giampaola Bandiniho. V roku 2006 absolvoval dvojmesačnú stáž v Centre de Musique Baroque vo Versailles, vo Francúzsku. Pravidelne sa venuje koncertnej činnosti ako sólový hráč, sólista s orchestrom a v rôznych komorných obsadeniach.  V súčasnosti vyučuje na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu a na Fakulte Múzických Umení Akadémie Umení v Banskej Bystrici.  

Mgr.art. Martin Krajčo, ArtD.  (sk), vyštudoval Konzervatórium v Bratislave a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, v triede prof. Jozefa Zsapku. Vzdelanie si doplnil na mnohých majstrovských kurzoch v rámci medzinárodných festivalov po celej Európe. Získal niekoľko ocenení na domácich aj medzinárodných súťažiach v Aix en Provence, Banskej Bystrici, Bratislave, Kutnej Hore, Sernacelhe a Viedni.  Ako sólista spolupracoval s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami. Od roku 1997 je členom Bratislavského gitarového kvarteta, ktoré je renomovaným súborom na Slovensku a v zahraničí.  Okrem koncertnej činnosti Martin Krajčo vyučuje na Konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU v Bratislave.

V rámci majstrovských interpretačných kurzov sme pre Vás pripravili aj odborné prednášky. Prvá bude venovaná súčasnej slovenskej tvorbe pre klasickú gitaru a uskutoční sa 21. marca 2019 o 15:00 hod. , v priestoroch VaV Akademy Prešov, pod vedením Richarda Böndeho, ktorý predstaví vlastnú tvorbu aj s praktickými ukážkami.
Témou druhej prednášky bude Fingerstyle. V role rečníka sa predstaví Sonke Meinen. Uskutoční sa dňa 22. marca 2019 do priestorov VaV Akademy Prešov (Hlavná č. 50).

Anabela Montesinos

Anabela Montesinos
Sönke Meinen (de)

Sönke Meinen (de)
Anna Pietrzak 

Anna Pietrzak 
Doc.Mgr.art. Adam Marec, ArtD.

Doc.Mgr.art. Adam Marec, ArtD.
Mgr.art. Martin Krajčo, ArtD.

Mgr.art. Martin Krajčo, ArtD.
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK