PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17849/9-_medzinarodne_interpretacne__kurzy_presovske_dni_klasickej_gitary.html

9. Medzinárodné interpretačné kurzy "Prešovské dni klasickej gitary"

Prešovské združenie klasickej gitary Vás srdečne pozýva na majstrovské interpretačné kurzy 2019, ktoré sa budú konať ako sprievodná akcia v rámci IX. ročníka Prešovských dní klasickej gitary, ktorý sa bude konať v dňoch 20. – 22. marca 2019 v Prešove.

Majstrovské interpretačné kurzy sú určené žiakom i študentom všetkých typov a stupňov umeleckých škôl a budú prebiehať dňa 21. marca 2019 v priestoroch PKO Čierny orol v Prešove, pod vedením týchto koncertných umelcov a pedagógov:
Anabela Montesinos (es), vedúca osobnosť na celosvetovej scéne klasickej gitary. Je najmladšou víťazkou Medzinárodnej súťaže Francisca Tárregu v Španielsku. Vystupovala na pódiách po celom svete. Svoje debutové vystúpenie odohrala v roku 2011 v „Carnegie Hall“ v New Yorku. Niekoľkokrát vystúpila v Čajkovského koncertnej sieni v Moskve a taktiež vystupovala s talianským orchestrom „Philharmonic of Turin“, s fínskym orchestrom „Philharmonic of Oulu“, s kubánskym orchestrom „Havana Philharmonic“ alebo s ruským orchestrom „Philharmonic of Moscow“.

Marco Tamayo (cu), kubánsky gitarista s rakúskym občianstvom, vedúca osobnosť vo svete klasickej gitary, víťazom významných medzinárodných súťaží a má za sebou vystúpenia so známymi orchestrami a dirigentmi po celom svete.  Je profesorom na Mozartovej univerzite v Salzburgu, na konzervatóriu v meste Klagenfurt, hosťujúcim profesorom na hudobnej akadémii v Gdansku (Poľsko) a v minulosti bol profesorom aj na univerzite v Sydney (Austrália). Marcova kniha „Essential Principles for the performance on the classical guitar“ zmenila chápanie tohto nástroja a jeho výučby v celosvetovom meradle. Jeho študenti sa tešia medzinárodnému úspechu.

Sönke Meinen (de), akustický gitarista a skladateľ, ktorému patrí významné miesto na medzinárodnej gitarovej scéne. Vo svojej hudbe spája virtuóznu „fingerstyle“ techniku ovplyvnenú svetovou jazzovou a klasickou hudbou. V roku 2016 získal ocenenia z dvoch najväčších medzinárodných gitarových súťaží. Jedna z nich je široko uznávaná „Guitar Masters“, kde vyhral prvú cenu, a „European Guitar Award“. Austrálsky gitarový génius Tommy Emmanuel predstavil Sönkeho publiku ako jedného z najkreatívnejších gitaristov na dnešnej gitarovej scéne.

Anna Pietrzak (pl), všestranná gitaristka a pedagogička. V roku 2004 absolvovala s vyznamenaním Academy of Music v meste Wroclaw, kde študovala  v triede Marka Zielinskeho a Piotra Zaleskeho. Neskôr študovala na konzervatóriu v meste Pireus v Grécku v triede gitaristu Costasa Cotsiolisa. V roku 2012 získala titul PhD na Academy of Music vo Wroclawe. Anna Pietrzak dostala množstvo sólových ocenení a tiež ocenení na súťažiach komornej hudby v Rakúsku, Grécku, Rumunsku a Poľsku. Vydala 3 albumy, ktoré zožali úspech aj u hudobných kritikov.  Momentálne pôsobí a učí na Akadémii hudby vo Wroclawe a na základnej umeleckej škole v meste Olesnica v Poľsku.

Doc.  Mgr.art. Adam Marec, ArtD.  (sk) študoval na AU FMU v Banskej Bystrici v triede Mgr. art. Jána Labanta, ArtD. V roku 2005 absolvoval päťmesačnú stáž na Conservatorio A. Boito di Parma a Academia del Teatro Cinghio v Parme v Taliansku, kde získal mimoriadne štipendium v triede renomovaného virtuóza M° Giampaola Bandiniho. V roku 2006 absolvoval dvojmesačnú stáž v Centre de Musique Baroque vo Versailles, vo Francúzsku. Pravidelne sa venuje koncertnej činnosti ako sólový hráč, sólista s orchestrom a v rôznych komorných obsadeniach.  V súčasnosti vyučuje na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu a na Fakulte Múzických Umení Akadémie Umení v Banskej Bystrici.  

Mgr.art. Martin Krajčo, ArtD.  (sk), vyštudoval Konzervatórium v Bratislave a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, v triede prof. Jozefa Zsapku. Vzdelanie si doplnil na mnohých majstrovských kurzoch v rámci medzinárodných festivalov po celej Európe. Získal niekoľko ocenení na domácich aj medzinárodných súťažiach v Aix en Provence, Banskej Bystrici, Bratislave, Kutnej Hore, Sernacelhe a Viedni.  Ako sólista spolupracoval s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami. Od roku 1997 je členom Bratislavského gitarového kvarteta, ktoré je renomovaným súborom na Slovensku a v zahraničí.  Okrem koncertnej činnosti Martin Krajčo vyučuje na Konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU v Bratislave.

V rámci majstrovských interpretačných kurzov sme pre Vás pripravili aj odborné prednášky. Prvá bude venovaná súčasnej slovenskej tvorbe pre klasickú gitaru a uskutoční sa 21. marca 2019 o 15:00 hod. , v priestoroch VaV Akademy Prešov, pod vedením Richarda Böndeho, ktorý predstaví vlastnú tvorbu aj s praktickými ukážkami.
Témou druhej prednášky bude Fingerstyle. V role rečníka sa predstaví Sonke Meinen. Uskutoční sa dňa 22. marca 2019 do priestorov VaV Akademy Prešov (Hlavná č. 50).

 
13.3.2019 | Autor: Erika Novotná | Kultúra a voľný čas | čítané: 1459 krát