Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Metamorphosis - Paramorphosis

Galéria v Caraffovej väznici tentoraz predstavuje mladých umelcov z rôznych krajín - Izrael, Spojené Kráľovstvo, India, Taliansko, USA.

Metamorphosis - Paramorphosis

Výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční 21. marca 2019 o 17.00, prináša odlišné a kontrastné perspektívy súvisiace s témou premeny v médiu maľby, fotografie, grafiky, plastiky a videa. Diela ponúkajú rôznorodé a protichodné perspektívy v čase, mieste a ľudskej situácii a spochybňujú svojvoľnú povahu hraníc. Prostredníctvom dynamických juxtapozícií výstava vyvoláva pocit prepojenosti napriek prítomnosti rozdielu.

Umelci: Ariel Lavian, ARTDOBRO, Clee Claire Lee, Emma Dolphin, Fiona Macphee, Jana Hatalová, Karol Petreš, Kim Wan, Mila Raczkowska, Mima Chovancova, Nikki Allford, Patrice Robinson, Patricia Rain, Patrick Lears, Petra Klepcová, Rob Birc, Rob Terrestrial, Ronald Gonzalez, Rosina Godwin, Saggion-Paganello, Tal Regev, Vinay Sharma

Kurátor: Constantine Anjulatos

Metamorfóza či paramorfóza je obsahovo viacvrstvový termín s mytologickým pozadím Ovídiových príbehov, ktorý prioritne zahŕňa uskutočnenie zásadnej zmeny vzhľadua vlastností subjektu, pričom sa môže jednať tak o fyzickú ako aj psychologickú premenu. Fyzicky to môže byť kompletná transformácia organizmu v rámci jeho životného cyklu, alebo pod vplyvom vonkajšieho prostredia. Psychologická premena v sebe nesie vnútornú zmenu subjektu a jeho identity.

V umení sa stretávame s vizuálnou metamorfózou, ktorá vyjadruje umelcovu schopnosť transformovať a meniť reprezentovanú formu tak, aby dosiahla nové významy, respektíve prekrývanie viacerých významov do nového celku.

Téma metamorfózy odkazuje k premene a transformácii, ktorá je počas životného cyklu potrebná tak ako je potrebné odhodenie starých šiat.

Výstava potrvá do 15. apríla 2019

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK