Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

O prešovské Komunitné centrá sa zaujímajú aj medzinárodní experti

Zástupcovia Riadiaceho výboru iniciatívy tzv. „dobiehajúcich regiónov“ (Catching-up regions) sa v rámci dvojdňového rokovania stretli v priestoroch prešovskej radnice s jej predstaviteľmi. Rokovali o energetickej efektívnosti či o potrebách rómskych komunít.

„Aj keď regióny východného Slovenska patria ešte stále medzi tie, ktoré sa rozvíjajú pomalšie, vďaka pomoci, ktorá je výsledkom aj takejto spolupráce medzi Svetovou bankou, Európskou komisiou a príslušnými samosprávnymi inštitúciami, vieme napredovať“, povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová počas stretnutia so zástupcami Svetovej banky, Európskej komisie a ďalšími odborníkmi na tému regionálneho rozvoja.

Medzinárodnému tímu expertov sme predstavili základné ciele inteligentného rozvoja mesta Prešov tzv. SMART CITY. Jedným z nich je napr. zvýšenie kvality života a kvality podnikateľského prostredia v meste. Zámerom mesta je tiež zvýšenie efektivity, fungovania a snahou urobiť Prešov bezpečnejším, čistejším, energeticky úspornejším a schopným reagovať na spoločenské, ekologické či iné výzvy a potreby.

Ďalšou témou bola doprava v meste Prešov, v rámci ktorej by sa po schválení strategického dokumentu Masterplan mali začať zavádzať do praxe viaceré zmeny v celkovej cestnej infraštruktúre mesta. Diskutovalo sa aj o energetickom manažmente mesta Prešov a nízkouhlíkovej stratégii na jeho území a aktuálnou témou je aj odpadové hospodárstvo.

Tím medzinárodných aj domácich expertov sa stretol a diskutoval aj s pracovníkmi Odboru sociálnych služieb Mestského úradu Prešov i priamo s terénnymi sociálnymi pracovníkmi. Hovorili o možnostiach riešení problémov marginalizovaných rómskych komunít v meste Prešov. Sociálni terénni sa prostredníctvom realizovaných projektov, ako napr. Program sekundárnej prevencie problémového správania či Národného projektu Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni, snažia o sociálnu inklúziu marginalizovaných rómskych komunít.

Hlavný expert na územný rozvoj Svetovej banky Paul Kriss v tejto súvislosti uviedol: „Ide o veľmi zložitú a komplexnú tému, ktorá pokrýva mnohé oblasti. Momentálne sa snažíme zmapovať, kto a aké konkrétne veci, by mohol v tejto oblasti urobiť. Rokovania v tejto súvislosti máme rozbehnuté aj na národnej úrovni, aby sme mali istotu, aby sa na riešenie tejto problematiky čo najefektívnejšie dali využiť fondy z Európskej únie.“

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK