Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Symbolická Hodina Zeme v Prešove

Mesto Prešov sa tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME kvôli voľbám symbolicky. Už počas najbližšej soboty symbolickým vypnutím verejného osvetlenia v centre mesta tak spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

Mesto Prešov sa tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME kvôli voľbám symbolicky. Už počas najbližšej soboty symbolickým vypnutím verejného osvetlenia v centre mesta tak spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

Blíži sa HODINA ZEME. V sobotu 30. MARCA 2019 od 20:30 do 21:30 h budú na hodinu zhasínať osvetlenie mnohé svetové metropoly. Pripojí sa k nim aj Prešov, aby sa stal súčasťou svetovej kampane, ktorej cieľom je upozorniť na viaceré negatívne vplyvy na životné prostredie.

V meste Prešov v tom čase bude vypnuté verejné osvetlenie symbolicky na Hlavnej ulici a krátkych úsekoch priľahlých ulíc tak, aby to nenarušilo sobotňajšie 2. kolo prezidentských volieb. Spolu s Hlavnou ulicou zhasne iluminácia radnice Mestského úradu, Konkatedrály sv. Mikuláša či nasvietenie Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa.

V Prešove tak bude na jednu hodinu vypnutých iba približne 400 svietidiel verejného osvetlenia z ich celkového počtu 9 374.

Za 60 minút symbolického vypnutia osvetlenia centra mesta sa ušetrí približne 50 kWh elektrickej energie a 19 kg oxidu uhličitého.
Ak by sa vypli na jednu hodinu všetky svietidlá verejného osvetlenia, ušetrilo by sa 960 kWh elektrickej energie a vyprodukovalo by sa o 365 kg CO2 menej.

Do tohto celosvetového projektu sa môže pripojiť každý. V sobotu na jednu hodinu - Hodinu Zeme stačí zhasnúť a stlmiť svetlá v domácnostiach, firmách a pridať sa tak k miliónom ľudí po celom svete. Ako sa zníženie svetelného smogu prejaví na oblohe, budú mať ľudia možnosť pozorovať ďalekohľadmi priamo z terasy prešovskej Hvezdárne a planetária v sobotu 30. marca v čase od 20.00 do 21.30 h.

Tento rok môžeme túto environmentálnu osvetu šíriť tiež prostredníctvom svojich sociálnych sietí. Jednoducho stačí svoje sociálne siete na hodinu “vypnúť”. A to tak, že postnete na svoje sociálne siete: Facebook, Instagram feed či do Instagram Stories dňa 30. 3. 2019 o 20:29 hod., teda tesne pred Hodinou Zeme, v čase, kedy zhasínajú svetové metropoly, čisto čierny obrázok s odkazom:

Túto hodinu vypíname #MojaHodinaZeme

a označíte nás v poste @wwf_slovakia

Týmto jednoduchým gestom, čiernym postom a hashtagom, by organizátori chceli “zaplaviť” celý internet a dať tak najavo, že nám všetkým záleží na našej Zemi a zapájame sa do Hodiny Zeme.

Viac informácií:
Hodina Zeme vo svete: https://www.earthhour.org/
Hodina Zeme na Slovensku: http://slovakia.panda.org/hodinazeme
WWF Slovensko: http://slovakia.panda.org/

Oficiálne video Hodiny Zeme 2019:
http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk/2019/03/oficialne-video-hodiny-zeme-2019-sk-titulky/

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe.

V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK