Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Voľby prezidenta Slovenskej republiky, 2. kolo: Manuál pre voličov

Dnes si na Slovensku v druhom kole prezidentských volieb volíme hlavu štátu. Volebné miestnosti budú pre voličov otvorené od 7.00 do 22.00 h. V Prešove je 80 volebných miestností pripravených tak, aby mal každý volič k voľbám čo najbližšie.

Právo voliť prezidenta Slovenskej republiky v druhom kole má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania druhého kola volieb dovŕši 18 rokov veku (ďalej len „volič“). Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Volič môže voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Zoznam všetkých volebných okrskov a volebných miestností nájdete: https://www.presov.sk/download_file_f.php?id=1081111

Pozornosť by mali zvýšiť voliči, ktorí doteraz volili v priestoroch Kultúrneho strediska PKO Družba na Námestí Kráľovnej pokoja č. 2. Pre rekonštrukciu bola volebná miestnosť presunutá do Súkromnej základnej školy DSA na Mukačevskej ulici č. 1.

Voličovi, ktorý nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný (podľa miesta svojho trvalého pobytu), vydá mesto Prešov na jeho žiadosť hlasovací preukaz. Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Volič môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu osobne najneskôr posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (t. j. pre druhé kolo volieb najneskôr 29.03.2019) v úradných hodinách mesta Prešov. V takomto prípade mesto Prešov vydá voličovi hlasovací preukaz bezodkladne. Hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom.

Po príchode do volebnej miestnosti je volič povinný preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu.

Občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania druhého kola volieb dovŕšil 18 rokov veku, nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a dostavil sa v deň konania druhého kola volieb do volebnej miestnosti, preukáže svoju totožnosť predložením slovenského cestovného dokladu a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine, ktorého vzor zverejnilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na svojom webovom sídle. Okrsková volebná komisia takéhoto voliča dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine pripojí k zoznamu voličov.

Ak bol voličovi na jeho žiadosť vydaný hlasovací preukaz, predloží spolu s občianskym preukazom hlasovací preukaz, ktorý mu okrsková volebná komisia odoberie.

Potom vydá okrsková volebná komisia voličovi jeden hlasovací lístok a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky mesta Prešov. Prevzatie hlasovacieho lístka a obálky potvrdí volič v zozname voličov vlastnoručným podpisom.

V osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov volič na hlasovacom lístku zakrúžkuje poradové číslo kandidáta, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Volič môže zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta. Ak zakrúžkuje viac poradových čísel kandidátov, je takýto hlasovací lístok neplatný. Upravený hlasovací lístok volič vloží do obálky a následne do volebnej schránky.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi to pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, nie však člena okrskovej volebnej komisie. Osoba podľa pokynov voliča a podľa zákona upraví hlasovací lístok a vloží ho do obálky.

Volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže požiadať, aby obálku do volebnej schránky v jeho prítomnosti vložila iná osoba, nie však člen okrskovej volebnej komisie.

Zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky len volič, ktorý o to požiadal (osobne, telefonicky, elektronickou poštou alebo prostredníctvom inej osoby) mesto Prešov – Mestský úrad v Prešove a v deň konania druhého kola volieb príslušnú okrskovú volebnú komisiu: https://www.presov.sk/oznamenie-mesta-presov-o-case-a-mieste-konania-volieb-prezidenta-slovenskej-republiky-clanok/mid/387269/.html#m_387269

Volič môže hlasovať len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. To znamená, že s prenosnou volebnou schránkou sa môžu členovia okrskovej volebnej komisie pohybovať len v rámci územného obvodu svojho volebného okrsku. Telefonicky môže volič požiadať o hlasovanie mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky na tel. č. : 051/3100512 alebo 051/3100513 a elektronicky na e-mailovej adrese: volby@presov.sk aj v deň konania druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky 30. marca 2019.

Všetky ďalšie informácie k Voľbám prezidenta Slovenskej republiky 2019 nájdete na webovej stránke mesta Prešov (naľavo) v sekcii VOĽBY PREZIDENTA SLOVENSKEJ REPUBLIKY: https://www.presov.sk/volby-prezidenta-slovenskej-republiky-16-03-2019-a-30-03-2019.html

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK