PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17887/fotograf_zamborsky_predstavil_neopisatelnu_krasu_podvodneho_sveta.html

Fotograf Zamborský predstavil neopísateľnú krásu podvodného sveta

Hosťom stretnutia členov Klubu nadaných detí v Prešove bol známy prešovský športový fotoreportér, ktorý za svoju prácu získal aj vzácne ocenenia v tejto oblasti, Viktor Zamborský.

Medzi prešovské nadané deti však neprišiel hovoriť o svojej práci, ale o vášni, ktorej naplno prepadol pred niekoľkými rokmi, potápaní. Absolvoval vyše 330 ponorov, pričom najhlbší bol 55 metrov. To, čo však na záberoch či v dokumentoch vyzerá jednoducho, si vyžaduje veľa trpezlivosti, odvahy, ale i zodpovednosti a rozvahy. Dôležitý je výcvik a mnoho teoretických vedomostí, ktoré majú neoceniteľný význam pri ochrane zdravia aj života počas ponoru. Pri tejto vášni opatrnosti nie je nikdy dosť. Po zvládnutí teoretickej i praktickej prípravy čaká potápača v hĺbke vôd neopísateľná krása podvodného sveta. Potápanie je úžasné nielen v mori ale aj v našich vodách. Absolvoval ich aj náš hosť. Potápal sa v Egypte, Thajsku, Karibiku, Indonézii, Mexiku, ale aj v Štrbskom plese a Domaši.

Zažil mnoho očarujúcich stretnutí s podmorskými tvormi. Splnením sna bolo plávať medzi žralokmi, ktoré sú v mylnom ponímaní ľudí zabijakmi a predátormi, no v skutočnosti sú to plaché tvory.
Napriek kráse, ktorú pod hladinou zdokumentoval úchvatnými zábermi, zdôrazňuje, že pri potápaní je dôležitý rešpekt. Nielen čo sa týka vody a samotného potápania, ale aj voči podmorským obyvateľom, pretože v ich svete je votrelcom človek.

Zvedavé otázky bez konca boli znamením, že téma bola zaujímavá. Stretnutie s podmorským svetom sme zakončili spoločnou fotografiou a prísľubom stretnutia s touto témou aj v budúcnosti.

 
1.4.2019 | Autor: Ingrid Storinská | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1346 krát