Štvrtok, 09. máj 2024
Meniny má Roland | zajtra Viktória

Medzinárodná cyklomagistrála EuroVelo 11 v okrese Sabinov začína písať novú históriu.

Dvadsať rokov omieľaná téma výstavby cyklochodníka, ktorý by spájal obce Sabinovského okresu s krajským mestom Prešov začína dňom 27.3.2019 naberať reálne kontúry a naše dlhodobé sny sa menia na realitu.

Obec Pečovská Nová Ves ako prvý z dotknutých subjektov v Sabinovskom okrese začala s výstavbou cyklochodníka „EuroVelo 11 v Prešovskom kraji, úsek Veľký Šariš - Pečovská Nová Ves, k. ú. Pečovská Nová Ves“. K slovu sa dostali geodeti a v nadväznosti na nich pilčíci, ktorí majú ešte pád dní do konca vegetačného kľudu, aby odstránili kroviny a dreviny v trase cyklochodníka a umožnili tak nástup ťažkých zemných strojov a rýpadiel. Logistika zhotoviteľa aktívne pracuje na dodávkach betónových stavebných dielcov a panelov na tri premostenia - lávky cez potok Ginec, občasný potok a potok Ľutinka.

V katastri obce Pečovská Nová Ves rastie ďalšia z etáp medzinárodnej cyklomagistrály EuroVelo, tentokrát o dĺžke 3298,5 m, šírke 3 m s asfaltovým povrchom a príslušnou infraštruktúrou. Cyklochodník smeruje v koridore železnice (za traťou smerom k rieke Torysa) od hranice katastrálneho územia s mestom Sabinov po hranicu s katastrálnym územím obce Červenica pri Sabinove. Doba realizácie projektu je plánovaná do decembra 2019.

V rámci prioritnej osi 1 - Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch a špecifického cieľa 1.2.2 - Zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravovaných osôb na realizáciu projektu obec získala nenávratné finančné zdroje z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v zastúpení Prešovským samosprávnym krajom Prešov rámci Integrovaného regionálneho operačného programu IROP spolufinancovaným Európskym fondom regionálneho rozvoja v investičnom objeme 761 675,94. - Eur. Obec Pečovská Nová Ves ako investor sa na projekte podieľa 5 % spolufinancovaním z celkového investičného nákladu.

Veríme, že v krátkom čase pribudne v našej obci ďalšia verejnoprospešná stavba, ktorá bude slúžiť nie len potrebám jej občanov, ale aj širokej verejnosti. Eurovelo 11 prispeje k rozvoju cestovného ruchu v regióne,  rozšíri paletu možností voľnočasových aktivít a rekreačného bicyklovania a súčasne prispeje k bezpečnému nemotorovému prístupu občanov do zamestnania.

Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK