Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov

Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.

Umenie suiseki má pôvod v Číne a časom sa rozšírilo cez ostatné ázijské krajiny, najmä cez Japonsko, do celého sveta. Táto umelecká forma prezentácie kameňa má podľa historika Jozefa Ridillu dlhú históriu a bohatú kultúrnu tradíciu.

„Ide o kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú prirodzené krajinné scenérie, postavy, zvieratá, mýtické bytosti či rôzne abstraktné útvary, “ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.

Ako ďalej vysvetľuje, kameň sa nijako mechanicky neupravuje. Jeho tvar a povrch modeluje samotná príroda počas dlhých rokov až storočí.

„Suiseki sa prezentujú na špeciálnych drevených podložkách, ktoré sa robia na mieru pre každý jednotlivý kus. Práve tu vynikne umelecká zručnosť tvorcu a jeho schopnosť vnímať kameň ako umelecký objekt, “ hovorí Ridilla.

V starej Číne boli podľa neho imaginatívne podnetné kamene inštalované v záhradách šľachty a vzdelancov, čo malo okrem estetického aj iný význam.
„Boli určené najmä na meditáciu. Sú obdobou umeleckých foriem, ktoré sa na Západe objavili až v 20. storočí, ako napríklad surrealizmus alebo lyrická abstrakcia, ktoré využívajú princíp latentných obrazov, “ dodáva Ridilla.
Výstavu pod názvom Suiseki / Kamene učencov pripravili členovia Slovenskej asociácie suiseki v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove. Autori tu prezentujú svoje najlepšie diela, pričom každý kus je jedinečný originál. Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 4. apríla o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca v Prešove. Výstava potrvá do 26. mája 2019.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Umenie suiseki
Umenie suiseki
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK