Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Tradícia dlhá stáročia: Prazdroj spolu s mníchmi uvarili špeciálny veľkonočný ležiak

Ako za starých čias. Sládkovia Plzeňského Prazdroja spolu s Augustiniánmi opäť po roku uvarili ležiak na obdobie pôstu a veľkonočných sviatkov.

Nadviazali tak na tradíciu mníchov siahajúcu až do štrnásteho storočia, podľa ktorej im pivo pomáhalo získavať energiu počas pôstneho obdobia. Špeciálnu Veľkonočnú Zlatú 13 si budú môcť ľudia vychutnať počas celého apríla v zhruba 250 prevádzkach po celom Slovensku.

V rámci programu Voľba sládkov pripravil Plzeňský Prazdroj špeciálny Veľkonočný ležiak. Várku už vo februári uvaril sládok Daniel Urban spolu s provinciálom rádu sv. Augustína Juanom Provechom, ktorý pivo priamo v pivovare požehnal. Teraz je špeciál pripravený na distribúciu do zhruba 250 krčiem a reštaurácií, v ktorých ho budú môcť milovníci piva ochutnať. Prazdroj tak opäť po roku zopakoval úspešné varenie piva s Augustiniánmi, ktorí boli jedným z prvých rádov na našom území, ktoré pôstne pivo varili, a to už od polovice štrnásteho storočia. „Pivo vtedy varilo päť mníchov a pôvodne bolo určené len pre potreby našich bratov. Neskôr sme ale výrobu rozšírili a ponúkli pivo aj ľuďom mimo kláštora, “ hovorí provinciál Juan Provecho. Dnes už Augustiniáni pivo nevaria, ale spolu s milovníkmi zlatého moku z celého Česka a Slovenska si môžu počas apríla vychutnať Veľkonočnú Zlatú 13.

Mníchom slávnostne odovzdal hotové pivo sládok Daniel Urban začiatkom apríla v Kláštore obutých Augustiniánov v Prahe, kde ho tiež spoločne ochutnali. „Ako velí tradícia, Veľkonočný špeciál je nefiltrované pivo. Je pripravený z prvotriednych surovín, má zlatožltú farbu s bohatou bielou penou. Jemná chmeľová aróma sa snúbi s plnou sladovou chuťou obohatenou karamelovým nádychom. Obsahuje 5,7% alkoholu, “ uvádza sládok Daniel Urban.

Pôstne pivá mnísi varili preto, lebo obsahovali veľa vitamínov a ďalších látok, ktoré im pomáhali získať dostatok energie počas dlhého pôstneho obdobia. Toto obdobie bolo kedysi spojené s tým, že sa nejedlo mäso, ryby, vajcia či mliečne výrobky a bolo zvykom jesť raz denne. Bolo tak potrebné dopĺňať energiu inak, pričom v pôstnom období bolo pivo často jediným zdrojom kalórií. Preto sa hovorilo, zvlášť o silných a hustých pivách, že sa jedia, nie pijú. Postupne sa táto tradícia preniesla aj za múry kláštorov a silné pivá si v zime a začiatkom jari získali veľkú popularitu. „Veľkonočnú Zlatú 13 varíme už tretíkrát a každoročne je o ňu veľký záujem. Preto ju okrem 1500 krčiem po celom Česku a Slovensku zapojených do programu Voľba sládkov do svojej ponuky zaradí ešte ďalších 600 prevádzok. Vďaka tomu bude mať ešte viac ľudí možnosť spríjemniť si pôstne obdobie aj veľkonočné sviatky, “ dodáva Daniel Urban.

Sládkovia Plzeňského Prazdroja spolu s Augustiniánmi opäť uvarili ležiak na obdobie pôstu a veľkonočných sviatkov. zdroj Plzeňský Prazdroj Slovensko

Sládkovia Plzeňského Prazdroja spolu s Augustiniánmi opäť uvarili ležiak na obdobie pôstu a veľkonočných sviatkov. zdroj Plzeňský Prazdroj Slovensko
V rámci programu Voľba sládkov pripravil Plzeňský Prazdroj spolu Augustiniánmi špeciálnu Veľkonočnú Zlatú 13. zdroj Plzeňský Prajzdroj Slovensko

V rámci programu Voľba sládkov pripravil Plzeňský Prazdroj spolu Augustiniánmi špeciálnu Veľkonočnú Zlatú 13. zdroj Plzeňský Prajzdroj Slovensko
Veľkonočná Zlatá 13. zdroj Plzeňský Prazdroj Slovensko

Veľkonočná Zlatá 13. zdroj Plzeňský Prazdroj Slovensko
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK