Štvrtok, 16. máj 2024
Meniny má Svetozár | zajtra Gizela

Rodina - mesto - ornament

Ornament je nosnou témou výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásili prešovskí matičiari v spolupráci so Súkromným etnografickým múzeom HUMNO Košice.

Výtvarná súťaž s názvom RODINA – MESTO - ORNAMENT je určená pre žiakov základných a umeleckých škôl v meste Prešov a v jeho okrese. Súťaží sa v troch kategóriách:
- I. kategória: žiaci ZŠ 1. – 3. roč. ,
- II. kategória: žiaci ZŠ 4. – 6. roč. ,
- III. kategória: žiaci ZŠ 7. – 9. roč.

„Hlavným cieľom tejto súťaže je viesť žiakov k pozitívnemu vzťahu k rodine a mestu, vychovávať k hodnotám kultúrneho dedičstva, vytvoriť žiakom podmienky na výtvarný prejav, ktorý by pozitívne formoval ich vlohy a rozvíjal talent, poskytnúť priestor na prezentáciu a konfrontáciu výtvarných diel, “ uviedla Mgr. Sláva Jurková, riaditeľka Domu Matice slovenskej Prešov. Ďalšími spoluorganizátormi sú Mladá Matica a MO MS Prešov, Mesto Prešov a Súkromné etnografické múzeum HUMNO Košice.

Podmienkou je vyobraziť tému na výkres, ktorý musí obsahovať celý názov témy, t. j. RODINA – MESTO – ORNAMENT ako dekoratívny prejav ľudovej kultúry. Téma je pripomenutím si významu rodiny, domova, spolupatričnosti, súčasných i historických hodnôt v prepojení na 100. výročie oživenia Matice slovenskej.

Práce vytvorené ľubovoľnými výtvarnými technikami, alebo ich kombináciami, majú mať rozmery formátu A3, alebo A4.

Všetky je potrebné označiť: menom a priezviskom žiaka, kategóriou, kontaktnými údajmi školy a zaslať do 26. 4. 2019 (vrátane) na adresu: Dom Matice slovenskej, Masarykova 2, P. O. BOX 148, 080 01 Prešov.

Slávnostné vyhodnotenie súťaže a výstava prác sa uskutoční 15. mája 2019.

Kontakty: Dom MS, Jarková 2, 08001 Prešov, tel. č. : 0918 904 938, e-mail: dms.presov@matica.sk

Mohlo by Vás zaujímať
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Foto: Koncert pre Martinu a Jána 2024
Koncert pre Martinu a Jána sa uskutočnil v nedeľu 5. mája v areáli Základnej školy v Gregorovciach pri Prešove. Na koncerte vystúpila jedna z najžiadanejších slovenských kapiel Korben Dallas a aktuálni držitelia ceny Radio_Head Awards Katarína Koščová a Daniel Špiner. Koncert bol organizovaný v spolupráci s obcou Gregorovce.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK