PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17925/rodina_-_mesto_-_ornament.html

Rodina - mesto - ornament

Ornament je nosnou témou výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásili prešovskí matičiari v spolupráci so Súkromným etnografickým múzeom HUMNO Košice.

Výtvarná súťaž s názvom RODINA – MESTO - ORNAMENT je určená pre žiakov základných a umeleckých škôl v meste Prešov a v jeho okrese. Súťaží sa v troch kategóriách:
- I. kategória: žiaci ZŠ 1. – 3. roč. ,
- II. kategória: žiaci ZŠ 4. – 6. roč. ,
- III. kategória: žiaci ZŠ 7. – 9. roč.

„Hlavným cieľom tejto súťaže je viesť žiakov k pozitívnemu vzťahu k rodine a mestu, vychovávať k hodnotám kultúrneho dedičstva, vytvoriť žiakom podmienky na výtvarný prejav, ktorý by pozitívne formoval ich vlohy a rozvíjal talent, poskytnúť priestor na prezentáciu a konfrontáciu výtvarných diel, “ uviedla Mgr. Sláva Jurková, riaditeľka Domu Matice slovenskej Prešov. Ďalšími spoluorganizátormi sú Mladá Matica a MO MS Prešov, Mesto Prešov a Súkromné etnografické múzeum HUMNO Košice.

Podmienkou je vyobraziť tému na výkres, ktorý musí obsahovať celý názov témy, t. j. RODINA – MESTO – ORNAMENT ako dekoratívny prejav ľudovej kultúry. Téma je pripomenutím si významu rodiny, domova, spolupatričnosti, súčasných i historických hodnôt v prepojení na 100. výročie oživenia Matice slovenskej.

Práce vytvorené ľubovoľnými výtvarnými technikami, alebo ich kombináciami, majú mať rozmery formátu A3, alebo A4.

Všetky je potrebné označiť: menom a priezviskom žiaka, kategóriou, kontaktnými údajmi školy a zaslať do 26. 4. 2019 (vrátane) na adresu: Dom Matice slovenskej, Masarykova 2, P. O. BOX 148, 080 01 Prešov.

Slávnostné vyhodnotenie súťaže a výstava prác sa uskutoční 15. mája 2019.

Kontakty: Dom MS, Jarková 2, 08001 Prešov, tel. č. : 0918 904 938, e-mail: dms.presov@matica.sk

 
19.4.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1503 krát