PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17946/v_hanusovciach_nad_toplou_slavnostne_otvoria_branu_archeoparku.html

V Hanušovciach nad Topľou slávnostne otvoria bránu Archeoparku

Už tento piatok (3.5.) v Hanušovciach nad Topľou opäť ožije história. Návštevníci Archeoparku – živá archeológia tu môžu objaviť nové expozície a dozvedia sa podrobnosti o plánováných akciách. Slávnostné otváranie brány bude sprevádzať bohatý kultúrny program, ktorý sa začne o 10.00 h. Na svoje si prídu aj deti.

Otváranie brány archeoparku je úvodným podujatím novej sezóny. Podľa archeologičky Krajského múzea v Prešove Ivany Lešičkovej bude tento výlet do histórie nielen zábavný ale aj poučný.

"Ľudia sa môžu na chvíľu stať remeselníkmi v rôznych historických obdobiach. Chlapci si napríklad ulovia mamuta, s Keltami objavia hrnčiarsky kruh, no a dievčatá si môžu ako parádnice doby bronzovej vyrobiť vlastné šperky, " prezradila o podujatí Mgr. Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštiel a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Súčasťou histórie boli aj vojny, preto v archeoparku nebude chýbať ani bojovnícka škola. Jeho návštevníci tak môžu na vlastnej koži zažiť súboj stredovekých rytierov či keltských bojovníkov. Pre odvážnych dobrodruhov bude pripravené aj prekvapenie - jazda na koni.

"Tento rok nás navštívi aj šľachta z kaštieľa, ktorá privedie kráľovské zvieratá – kone. Čo sa týka našej bojovníckej školy, pre záujemcov sú pripravené napríklad lukostreľba, hádzanie z praku, boj s mečom a mnohé iné činnosti. " hovorí Lešičková.

Na svoje si podľa nej prídu aj tí, ktorí chcú dávnu históriu nielen zažívať, ale aj ochutnávať. Tentokrát sa budú pripravovať staré slovanské jedlá uvarené spôsobom, akým to robili naši predkovia.

"Rozkúrime v chlebovej peci a podľa starého slovanského vzoru upečieme chlieb. Návštevníkov však ponúkneme aj maslom a mannou našich predkov - slovanskou kašou, " dodáva Lešičková.

Archeopark – živá archeológia prináša svojim návštevníkom zážitky piaty rok. Slávnostné podujatie spojené s otvorením sezóny sa uskutoční v piatok 3.5. 2019 od 10.00 h do 14.00 h v priestoroch archeoparku. Vstup je voľný.

Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v r. 1975. 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou hanušovského múzea je živé archeologické múzeum v prírode, v Prešove expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku a Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

 
2.5.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1227 krát