Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Objavujte Prešov a jeho okolie na bicykli

V dokumentárnej relácii RTVS Cyklopotulky, ktorá sa už po druhýkrát nakrúcala v šarišskom regióne, vás presvedčia o tom, že najlepší spôsob objavovania okolia je práve zo sedla bicykla.

Tvorcov relácie sprevádzal výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš Branislav Švorc. Spolu s česko-slovenskou dvojicou moderátorov Stanislavom Bartůškom a Evou Brodnianskou tentoraz navštívili atraktívne miesta v Prešove a jeho okolí. Reláciu Cyklopotulky uvedie v premiére RTVS Dvojka v sobotu 4. mája o 9:10 h.

Putovanie po regióne sa začína v historickom centre mesta v prešovskom Evanjelickom kolégiu, kde študovali rôzne významné osobnosti slovenských dejín, medzi nimi aj Pavol Országh Hviezdoslav či Janko Jesenský. Moderátori sa spolu so sprievodcom Branislavom Švorcom presunú bicyklami na neďalekú Kalváriu - obľúbené miesto všetkých Prešovčanov, s krásnym výhľadom na celé mesto. Cestou späť sa vydajú k národnej kultúrnej pamiatke Solivar, ktorej históriu pripomenie riaditeľ múzea Marek Duchoň a v meste sa bližšie pozrú aj na ďalšie významné stavby ako sú Vodárenská veža a Bosákova banka, obe postavené architektom Viliamom Glaszom. To, že v Prešove je stále významné množstvo hudobníkov na meter štvorcový pripomenie aj tvorca “prešovskej hymny” Martin Husovský zo skupiny Komajota, s ktorým sa tvorcovia relácie stretnú v starosvetskej kaviarni Berger.

Relácia spájaná s cyklistikou a cykloturistikou nemohla vynechať ani návštevu novej cykloželezničky, ktorá vedie zo Solivaru až k vodnej nádrži Sigord v dedinke Kokošovce a s kamerou sa pozrú aj na Národnú prírodnú rezervácu Kokošovskú dubinu, ktorá sa rozprestiera neďaleko Sigordu. Rastie tu svetoznáma kvalitná odroda dubu zimného (tzv. kokošovský dub), charakteristická tvárnymi rovnými kmeňmi dosahujúcimi výšku až 60 metrov a dožívajúcimi sa aj 600 rokov. Pre svoje vynikajúce technické vlastnosti sa kokošovský dub niekoľko desaťročí vyvážal do sveta. Údajne z neho postavili aj lode Krištofa Kolumba, na ktorých objavil Ameriku.

Cyklopotulky pripomenú aj blížiace sa cyklistické podujatia - 5. ročník cyklistických pretekov jednotlivcov Tour de Prešov (6. – 7. júl 2019), Prešovský cyklomaratón (31.8.2019) či Cyklopátranie (14.9.2019).

Región Šariš ponúka veľa možností na trávenie voľného času, či už pešo alebo na bicykli. Vďaka relácii Cyklopotulky sa môžete inšpirovať a už tento víkend sa vybrať objavovať niektoré z nich.

Prehľad vysielania na RTVS DVOJKE:
* Sobota 4.5. - 09:10 Premiéra
* Nedeľa 5.5. - 07:05 Repríza
* Pondelok 6. 5. - 12:35 Repríza
* Utorok 7. 5. - 12:30 Repríza
* Štvrtok 9. 5. - 12:20 Repríza

Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK