Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Niečo staré, niečo nové, niečo požičané, niečo modré

Žiaci ZŠ Matice slovenskej privítali v Prešove svojich zahraničných kamarátov. Vďaka projektu Erasmus+, ktorý nesie názov "Niečo staré, niečo nové, niečo požičané, niečo modré" im predstavia aj slovenské ľudové tradície a remeslá.

Základná škola Matice slovenskej 13 v Prešove je školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov a je zapojená do projektu Erasmus+. Vďaka tomuto projektu navštívili Prešov žiaci a ich pedagógovia z Grécka, Poľska, Talianska a Bulharska. Zavŕšili tak projekt pod názvom "Something old, something new, something borrowed, something blue".

Tento projekt je zameraný na prezentáciu ľudových remesiel, ľudovej tvorivosti a tradícií. Žiakov okrem iného čaká aj prezentácia tradičných hudobných nástrojov, prehliadka Prešova vyhliadkovým autobusom č. 49, workshopy, návšteva múzea vín, vyhliadkovej vodárenskej veže či opálových baní, ale aj celodenný program vo Vysokých Tatrách a návšteva Spišského hradu.

Cieľom tejto spolupráce je spoznať zvyky a tradície uchované v dejinách všetkých partnerských krajín.

Žiaci sa popri spoznávaní Prešova dnes zastavili aj na radnici, kde ich prijal viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

"Som presvedčený, že okrem spoznávania partnerských krajín, ich tradícií, kultúry, systému vzdelávania aj ich dejín, vznikli medzi vami aj nové priateľstvá. Verím, že naše mesto bohaté na kultúrne pamiatky, históriu, ale aj modernú architektúru, nesklame vaše očakávania. Cíťte sa tu ako doma, " prihovoril sa žiakom aj ich pedagógom.

Koordinátorkou projektu za Slovensko a ZŠ Matice slovenskej je Mgr. Adriána Lešigová, ktorá tento projekt aj napísala. "Od projektu očakávame získanie skúseností a kompetencií pre našich učiteľov, ale aj žiakov našej školy, ktorí absolvovali aj praktiká na partnerských školách. Skúsenosti z projektu zapracujeme do našich podmienok a postaráme sa tak o zatraktívnenie našej ponuky pre žiakov, ktorí študujú na našej škole. Sme otvorení svetu a svet sa cez Erasmus+ otvára nám. Dokážeme, že nie sme iní, ale chceme byť lepší, " uviedla.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK