Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Krajské múzeum v Prešove ovládne počas Noci múzeí mágia a folklór

Noc múzeí a galérií bude tento rok v Krajskom múzeu v Prešove v znamení folklóru, mágie a otvorenia novej výstavy Rozmanitý svet húb. Bohatý program sa začne v sobotu (18.5.2019) o 15.00 h. Nebudú chýbať komentované prehliadky expozícií, tvorivé dielne a hľadať sa bude aj stratený poklad.

Noc múzeí a galérií patrí dlhoročne k najnavštevovanejším podujatiam Krajského múzea v Prešove. Podľa Jozefa Kušníra, povereného jeho vedením, si preto múzeum pripravilo zaujímavý program vo všetkých troch organizačných jednotkách.

"Pre deti sme pripravili naozaj bohatý program. V kaštieli Stropkov na nich čakajú tajomné bytosti v podzemí, divadelné predstavenie o psíčkovi a mačičke a malá škola šermu v podaní OZ Sparta.
V Rákociho paláci si zasa môžu zatancovať počas vystúpenia folklórneho súboru Fijalečka alebo si nechať namaľovať na tvár obrázok podľa ich želania" prezradil Kušnír.

Ako ďalej vysvetľuje Igor Lazorík, odborný pracovník Krajského múzea v Prešove, na svoje si prídu aj milovníci hasičstva. Nachádza sa tu totiž najväčšia zbierka historickej aj novodobej techniky na Slovensku.

"V spolupráci s OR HaZZ v Prešove sme pre návštevníkov múzea prichystali rôzne statické ukážky historickej ale aj modernej hasičskej techniky, takže sa bude na čo pozerať, " hovorí Lazorík.

Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou sa zasa môžu tešiť na zábavno-vzdelávacie pásmo s názvom ".. A nastala panika". Dozvedia sa napríklad aj to, čoho sa báli dávne civilizácie, z akého desivého zvyku vznikol Halloween a rozprávať sa bude aj o strastiplnej ceste do podsvetia. Počas programu vystúpia žiaci ZUŠ v Hanušovciach nad Topľou.

"Na návštevníkov kaštieľa čaká aj minikurz ľudovej mágie, ak by si náhodou chceli pričarovať lásku, dozvedia sa ktorý národ bol najpoverčivejší a porozprávame im o temných postavách našich dejín, " vysvetľuje Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove.

O 17.00 h je pripravená vernisáž výstavy Rozmanitý svet húb. Výstava je zapožičaná z Baníckeho múzea v Rožňave a poskytne návštevníkovi spoznať svet húb vďaka jedinečným modelom Karla Voneša. Najmladší návštevníci sa však podľa Lešičkovej už tradične tešia najviac na hľadanie pokladu. Ani tento rok to nebude podľa jej slov inak.

"O deviatej večer pôjdeme prehľadať Archeopark, či nám tu po dávnych rytieroch a šľachticoch niečo neostalo, " dodáva Lešičková.

Program sa vo všetkých organizačných jednotkách začne o 15.00 h a potrvá do 22.00 h. Vstup do múzea je v tomto čase voľný.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK