Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

V Prešove sa prezentovali sociálne zariadenia a iniciatívy

V sobotu, 18. mája sa v obchodnom centre EPERIA uskutočnil ďalší Veľtrh sociálnych aktivít (VSA), ktorý Fórum kresťanských inštitúcií organizuje už trinásty rok.

Zišli sa na ňom zástupcovia 24 zariadení a iniciatív, nepriamo ich bolo zastúpených oveľa viac. VSA v Prešove bol tak jedným z najväčších a najpestrejších v histórii týchto osobitých stretnutí. FKI organizuje VSA najčastejšie v obchodných centrách a to preto, aby práve na mieste, kde ľudia nakupujú a napĺňajú potreby svoje i svojich blízkych, upozornilo na to, že sú medzi nami aj menej šťastní, ktorí trpia pre nedostatok zdravia, financií či domova a bez pomoci zvonka neprežijú, resp. budú žiť hlboko pod ľudskú dôstojnosť.

Väčšina zastúpených inštitúcií okrem rôznych tlačených materiálov prezentovalo aj množstvo rôznych výrobkov, ktoré vytvorili šikovné ruky klientov pod vedením obetavých kreatívnych pracovníkov jednotlivých zariadení. Mnohé výroky boli skutočne obdivuhodné a mali svoju umeleckú hodnotu.

Na VSA boli zastúpené tri katolícke charity – Gréckokatolícka Prešov, Spišská a Košická a prezentovali viaceré svoje zariadenia a služby. PSK bol zastúpený 3 zariadeniami. Zástupkyne Mestského úradu Prešov, odboru sociálnych služieb prezentovali domovy pre seniorov, denné stacionáre a denné centrum a ochotne informovali návštevníkov o možnostiach sociálnej pomoci v meste Prešov. Pozoruhodné bolo tiež prezentovanie činnosti 12 rôznych občianskych iniciatív a zariadení, ktoré zahrňovalo služby ľuďom bez domova, rómskej komunite, ľuďom na polceste, detskú škôlku pre marginalizované skupiny, ponuku voľnočasových aktivít pre mladých ľudí, opatrovateľskú službu, pobytové zariadenie pre ťažko zdravotne postihnutých klientov, denné stacionáre, poradenstvo v rôznych oblastiach, pomoc ženám zažívajúcim násilie v párových vzťahoch, či autistickým deťom. Únia nevidiacich a slabozrakých prezentovala rôzne optické a kompenzačné pomôcky. Našli sa aj odvážlivci, ktorí si vyskúšali chôdzu s Bielou palicou "na slepo" pomocou simulačných okuliarov. Rodičia 15 detí predškolského veku využili možnosť merania zrakových parametrov prístrojom Plusoptix.

Vyvrcholením prezentácie bol program, ktorý hudobne obohatila mladá speváčka Monika Bačíková. Moderátorka Veronika Slaninková si na pódium postupne pozvala viaceré osobnosti, s ktorými urobila zaujímavé rozhovory. Predseda FKI, Tomáš Kuzár povedal: „Sme radi, že prvýkrát v 13-ročnej histórii sme mohli zorganizovať VSA v Prešove. Teší nás, že sa tu dnes zišlo toľko pomáhajúcich iniciatív. Trošku nám „neprialo“ krásne májové slnko, ktoré po viacerých chladných, upršaných dňoch vylákalo ľudí do záhrad a do prírody. Bolo to cítiť na nižšej návštevnosti. Ale som presvedčený, že VSA mal napriek tomu svoj význam.“ Fabián Novotný, zástupca riaditeľa úradu PSK prítomných medziiným informoval o zrealizovanom Projekte 600, ktorého cieľom bolo zabezpečiť, aby ľudia v sociálnych zariadeniach v PSK mali mzdu najmenej 600€. V súčasnosti už napĺňajú ciele Projektu 700. Taktiež informoval o Nadácii PSK pre podporu rodiny, ktorá pomáha rodinám vo vážnych problémoch. Riaditeľ Spišskej diecéznej charity Pavol Vilček pripomenul, že úroveň spoločnosti nemožno hodnotiť iba podľa rastu HDP, či počtu vyrobených áut, ale najmä podľa toho, ako dokážeme pomôcť tým najzraniteľnejším. Peter Valiček, riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov,
sa vyznal, akým veľkým zadosťučinením pre neho je stretnúť práve tu na VSA ich bývalého klienta, ktorý bol ešte pred štyrmi rokmi v ťažkej závislosti a ktorý je teraz už niekoľko rokov „čistý“ a mohol na pódiu spolu so svojim taktiež už „čistým“ kamarátom zahrať niekoľko piesní.

Pavol Kossey, podpredseda FKI a sa vyznal: „Pre mňa ako hlavného koordinátora VSA v Prešove bolo osobitne potešujúce, že viacerí zástupcovia prezentujúcich organizácií sa mi osobitne poďakovali za to, že sa mohli navzájom porozprávať, vymeniť si skúsenosti, nadviazať bližšiu spoluprácu a povzbudiť sa do svojej ďalšej práce.“

Diskusia so zástupcami prítomných inštitúcií ukázala, že si uvedomujú potrebu väčšej špecializácie, aby dokázali zvyšovať svoju kvalitu. To by si však vyžadovalo väčšiu koordináciu medzi poskytovateľmi sociálnych služieb a taktiež financie, aby si odborníkov vedeli udržať.

Momentálne je najväčším ohrozením stability sociálnych zariadení paradoxne práve nedávna novela zákona o sociálnych službách. Úmysel zákonodarcu zrejme nebol zlý a snažil sa eliminovať zneužívanie ľudí odkázaných na pomoc niektorými zariadeniami. Ale všeobecné nastavenie vysokých požiadaviek na štandardy kvality je pri súčasnom dlhodobo neudržateľnom financovaní sociálnych služieb a nedostatku odborného a obslužného personálu v mnohých prípadoch likvidačné a spôsobí zavretie mnohých fungujúcich zariadení. Napr. sa bude musieť zavrieť viacero útulkov a nocľahární pre ľudí bez domova, čo počas tuhej zimy môže mať fatálne následky. Zástupcovia prítomných iniciatív žiadajú kompetentných, predovšetkým Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny SR, aby urýchlene zrealizovali novelu uvedeného zákona, ktorá zohľadní reálnu situáciu sociálnych zariadení a nespôsobí likvidáciu mnohých z nich.

Prílohy
VSA Prešov - prehľad vystavujúcich
pdf
701,8 kB
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK